Carl Warner a jeho zelerová variácia povodia Amazonky.
Ak je niekto vášnivý krajinársky fotograf a zároveň dlhé roky profesionálne v reklame fotografuje produkty, je asi len otázkou času, kedy mu napadne fotiť jedlo ako krajinu.
Pojem vznikol zjednotením slov jedlo a krajina - Carl Warner z Londýna sa foodscape fotografii začal venovať pred jedenástimi rokmi. Najviac ho vraj inšpirovali krajinky Ansela Adamsa a filmy ako Čarodejník z krajiny Oz alebo Charlie a továreň na čokoládu.
Warner stavia až manieristicky do detailov prepracované celé svety z najrozmanitejších čerstvých potravín. Ovocie, zelenina, ryby, syry, chlieb a všakovaké plody. Predstavivosti medze nekladie, naopak, zdá sa, že sa pri tom dobre zabáva.
Okrem komerčného využitia sa jeho projekty osvedčili ako vizuálna podpora v detských nemocniciach pri liečbe obezity a pri osvojovaní si lepších stravovacích návykov.
Príprava sa začína skicovaním do notesa, nasleduje jedno- až dvojdňová inštalácia potravín, fotografovanie a zdĺhavá postprodukcia. Aby všetko bolo tip-top a fantazijná krajinka pôsobila čo najhodnovernejšie.
Nočná zimná krajinka slovenskej produkcie. Sneh je z múky, maják z bielej reďkovky. (foodstyling a postprodukcia: Ivan Galanský, Foto: Miro Kubečka / Tomáš Manina)
Giuseppe Arcimboldo vytváral fantazijné krajinárske maľby z ovocia a zeleniny už v 16. storočí.
Foto: www.hd2wallpapers.com, www.carlwarner.com
foodstyling a postprodukcia: Ivan Galanský, Foto: Miro Kubečka / Tomáš Manina
Autor: eli