Televízne relácie, ktoré nás zavedú do známych či menej známych kútov sveta, sú stále populárne. Ak ste krajinu už navštívili, zaspomínate si na obľúbené miesta a často sa za hodinu dozviete viac, ako keď ste v nej dva týždne trávili dovolenku iba na pláži. Destinácie, o ktorých zatiaľ len snívate, si máte šancu vďaka obrazovke dopredu naštudovať a máte jasný cieľ ďalšej dovolenky.
Cestopisné seriály, vďaka ktorým spoznávame iné kultúry, sa nám skrátka nezunujú. Ak sú spojené s predstavením miestnej kuchyne, narobia nám chute. Novú reláciu tohto typu s názvom Cestou necestou nám od septembra naservírovala RTVS.
Sprievodcovia sú Slováci
Ide o pätnásťdielny gastronomický bedeker, pričom jednotlivé miesta nám predstavujú Slováci, ktorí tu už dlhé roky žijú. Ich očami uvidíte Lisabon, Rím, Sicíliu, Francúzsku Riviéru, Baskicko, grécky ostrov Thassos, turecké mesto Izmir, Izrael, Bangkok. Spoznáte exotiku, ako thajskú provinciu Khao Lak, Malajziu, Honkong, Singapur a Šanghaj, ale aj Slovákom dobre známu chorvátsku Istriu.
Mestečko Rovinj nám už v odvysielanej časti predstavila Slovenka Ivana z bratislavského Lamača, ktorá si v Chorvátsku našla manžela. Divákom ukázala, ako doma varia miestne špeciality, aj prezradila zaujímavosti o miestnych ľuďoch a niečo z histórie. Ak ste si reláciu nestihli pozrieť, nájdete ju na internete, v archíve RTVS, inak vždy v premiére v piatok večer na Jednotke, po šou Milujem Slovensko, o 21.40 alebo v sobotňajšej repríze o 17.20.
„Nápad vznikol v hlave môjho muža a producenta Tibora Pataya. Skombinoval naše dve najväčšie vášne: cestovanie a varenie. Ja som to doladila a našla protagonistov,“ vraví spoluautorka relácie Alexanddra Popovičová, absolventka dokumentaristiky. Diváci sa podľa nej môžu tešiť na pekné miesta a množstvo unikátneho jedla.