š Čínska kuchyňa je údajne nesprávnou voľbou v boji s tukom a kalóriami, tvrdí článok v časopise Health Which?.
š Mexické jedlá by boli zdravou stravou, len keby znížili obsah tuku vo svojich slávnych omáčkach.
š Indická kuchyňa na tom nie je o nič lepšie. Také kurča tikka masala tiež nie je najzdravším jedlo – má 860 kalórií.
š Ani talianska kuchyňa, dlho považovaná za baštu zdravého stravovania, nepatrí do tejto kategórie. Časopis zistil, že napríklad lasagne obsahujú 45 gramov tuku, čo je viac ako vo veľkej porcii hamburgeru a hranolčekov u McDonalda.
š Vedci porovnali typické čínske, indické, thajské a mexické menu, a preskúmali, koľko tukov, cukrov, vlákniny a sodíka skutočne obsahujú.
Vedci s prekvapením zistili, že:
š Čínske sladkokyslé bravčové mäso a ryža dochutená vysmážanými vajíčkami obsahuje 1330 kalórií.
š Jahňacina na čínsky spôsob s dusenou ryžou má 990 kalórií, čo je polovica z dennej dávky, ktorú lekári odporúčajú ženám.
š Dokonca aj thajské zelené karí s kokosovou ryžou má 740 kalórií a 39 gramov tuku, teda viac ako párky s kompletnou oblohou v sieti reštaurácií Burger King.
š Zato talianske cestoviny s rajčinovou alebo zeleninovou omáčkou sú zdravou voľbou, na rozdiel od smotanovej plnky do lasagne.
š To isté platí o mexických jedlách – pokiaľ sú len so zeleninou, je to v poriadku, ale mastným omáčkam sa treba vyhýbať.
š Odporúčaná denná dávka pre mužov je 2500 kalórií a 95 gramov tuku, u žien je to 2000 kalórií a 70 gramov tuku.
(tasr)