Dita je mama, varí aj v kabáte

Príbeh televíznej kuchárky pokračuje, len sa trochu zvrtol

(Zdroj: FOTO - ARCHÍV D.P.)

Denník Dity P. je relácia o varení, ktorá sa vymkla z radu podobných programov a citlivo prepojila kuchárske umenie s filmovým. Dnes štartuje na Českej televízii s druhou sériou. Bude o tom, čo znamená pre kuchyňu, keď sa single kuchárka stane mamou.

Viete, čo sú džatky? Zájdite si na východné Slovensko a tam vám ich uvaria. Alebo choďte do Česka, vypýtajte si škubánky a dajú vám čosi veľmi podobné. A ak si chcete byť doma istí, pýtajte si radšej šúľance. Ale najmä sa ich naučte robiť. Už to skúsila aj Dita Pecháčková.

Článok pokračuje pod video reklamou

Právo do kuchyne

Keď pred troma rokmi odštartovala Česká televízia jej seriál o varení, nepotešili sa iba gurmáni, ale aj milovníci štýlových a nápaditých snímok. S Denníkom Dity P. prišla na obrazovky okrem dobrých kuchárskych receptov aj domáca pohoda, krása, čas aj chuť na varenie. 

Cez jednotlivé diely sme zároveň začali spoznávať skutočný príbeh mladej ženy, ktorú varenie a všetko, čo je s ním spojené, úprimne baví. Bola single, varila, kedy sa jej chcelo, potom rada pozývala na večierky priateľov a priateľky alebo pripravovala slávnostné obedy pre svoju rodinu. 

Tí zasvätenejší ju poznali už dávnejšie, študentka práva sa neskôr stala žurnalistkou a napokon zabodovala na niekoľko rokov ako šéfredaktorka mesačníka Apetít, ktorý sa viackrát stal časopisom roka. Teraz šéfuje Albertovi v kuchyni.

Premena na mamu

Na obrazovkách dnes štartuje druhá séria Denníka Dity P., nakrútená podľa jej druhej kuchárskej knihy, ktorú vlani vydala. Príbeh svojbytnej, sympatickej mladej ženy sa trochu mení, no láska k vareniu a zmysel pre pohodu ju ani náhodou neopúšťajú. A čo je výborné, réžiu všetkých nových dielov má aj naďalej pod palcom známy český režisér David Ondříček.

„Koncept je rovnaký, len v mojom životnom príbehu nastal posun, vydala som sa a narodil sa nám s manželom syn,“ hovorí pre SME Dita. „Premena na mamu so sebou priniesla do kuchyne nové postupy v tom, ako a čo budeme jesť a aké rituály budeme mať.“

Varí, keď chce

Nečakaným prekvapením pre Ditu je, že o jedle musí teraz premýšľať každý deň, denne riešiť aj zásoby a ešte aj uvariť. „To som predtým nerobila, keď sa mi variť nechcelo, tak som jednoducho nevarila. A ak som to cez týždeň pre prácu nestíhala, vyriešili sme to s manželom inak. Na varenie som si nechávala voľné víkendy,“ hovorí. 

Niekoľkohodinové rituály varenia sa nateraz skončili. Musí byť za sporákom rýchlejšia, niekedy pripraviť aj dve jedlá denne, aby si prišli na svoje dospelí aj dieťa, navyše treba myslieť aj na stravu v ďalší deň, ktorý má Dita vyhradený na prácu. 

„Je to trochu iná káva ako v čase môjho single života. To bolo v úplne pokojnom tempe, a zrazu varím, len čo prekročím prah domu, ešte v kabáte, a to sa ešte musím stihnúť aj pomaznať s malým a riešiť tisíc ďalších vecí.

Je to vzrušujúce,“ hovorí. Vôbec sa pritom nebojí, že by sa jej varenie sprotivilo. Stále platí, že varí, keď chce.

Sen o džatkách 

Režisér David Ondříček nakrútil v novej sérii šestnásť pokračovaní, tri v Taliansku – budú o najlepšej bazalke na pesto, o hľuzovkovom oleji a o olivách. Jeden diel vznikol aj na Slovensku, vo východoslovenskej Závade

„Žije tam rodina maminej najlepšej kamarátky, veľmi som ten kraj chcela spoznať, konečne som sa tam vďaka nakrúcaniu prvýkrát dostala,“ vraví Dita. Skúsila si varenie halušiek, povestné makové džatky aj pečené husacie stehno s krásnou smotanovou omáčkou.

Na prvú dobrú

„Nič mi počas varenia nezhorelo, všetko sa vydarilo, najlepšie mi vyšli šamrole a najdlhšie – až osem hodín – sa pripravovala torta Mississippi,“ vyratúva Dita.

Jedlá pred kameru pripravuje vždy dvakrát, raz pre zábery celkov a raz pre detaily. Režisér David Ondříček sa v jednotlivých príbehoch inšpiruje Ditiným autentickým prostredím. Pracujú ako tím. 

„Najviac ma baví, že nakrúcanie je živé a atmosféra naozajstná,“ hovorí Dita. „David je ako náš člen rodiny. Nemusíme si toho na pľaci veľa hovoriť, veľmi si rozumieme, stačí nám bodový scenár. Ideme na prvú dobrú. “ 
 

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  3. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  4. Keď Slováci krotia morský vietor
  5. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Do we have "Sagans" in language education?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  9. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  10. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 23 669
  2. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 17 094
  3. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 16 885
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 8 871
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 6 944
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 457
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 275
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 420
  9. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 2 385
  10. Najväčšia šanca získať Daikin Althermu s dotáciou až do 3 700 €! 1 883

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Skutok sa nestal hrozí aj pri údajnom Valkovom vrahovi

Jozefa Radiča, ktorý je obvinený z vraždy, by napokon mohli súdiť len za lúpež s následkom smrti. Trest je potom nižší.

DOMOV

Kiska vymenoval sedem nových rektorov vysokých škôl

Prezident vymenoval aj 19 nových profesorov.

KOMENTÁRE

Kotleba je majstrom politického trollingu

Strany s kotlebovcami zväčša nehlasujú, prečo by to teraz malo byť iné?

Neprehliadnite tiež

RECENZIA

Psy sú zamorené chorobami a ohrozujú ľudí. Nový film Wesa Andersona treba vidieť

Toľko oscarových hviezd pokope ešte v animovanom filme nebolo.

Ani Alain Delon nemá zaručený status. V Cannes je svet rozdelený na kasty

Najväčšie hviezdy tento rok neprišli. Kde sa stala chyba?