Dita je mama, varí aj v kabáte

Príbeh televíznej kuchárky pokračuje, len sa trochu zvrtol

(Zdroj: FOTO - ARCHÍV D.P.)

Denník Dity P. je relácia o varení, ktorá sa vymkla z radu podobných programov a citlivo prepojila kuchárske umenie s filmovým. Dnes štartuje na Českej televízii s druhou sériou. Bude o tom, čo znamená pre kuchyňu, keď sa single kuchárka stane mamou.

Viete, čo sú džatky? Zájdite si na východné Slovensko a tam vám ich uvaria. Alebo choďte do Česka, vypýtajte si škubánky a dajú vám čosi veľmi podobné. A ak si chcete byť doma istí, pýtajte si radšej šúľance. Ale najmä sa ich naučte robiť. Už to skúsila aj Dita Pecháčková.

Článok pokračuje pod video reklamou

Právo do kuchyne

Keď pred troma rokmi odštartovala Česká televízia jej seriál o varení, nepotešili sa iba gurmáni, ale aj milovníci štýlových a nápaditých snímok. S Denníkom Dity P. prišla na obrazovky okrem dobrých kuchárskych receptov aj domáca pohoda, krása, čas aj chuť na varenie. 

Cez jednotlivé diely sme zároveň začali spoznávať skutočný príbeh mladej ženy, ktorú varenie a všetko, čo je s ním spojené, úprimne baví. Bola single, varila, kedy sa jej chcelo, potom rada pozývala na večierky priateľov a priateľky alebo pripravovala slávnostné obedy pre svoju rodinu. 

Tí zasvätenejší ju poznali už dávnejšie, študentka práva sa neskôr stala žurnalistkou a napokon zabodovala na niekoľko rokov ako šéfredaktorka mesačníka Apetít, ktorý sa viackrát stal časopisom roka. Teraz šéfuje Albertovi v kuchyni.

Premena na mamu

Na obrazovkách dnes štartuje druhá séria Denníka Dity P., nakrútená podľa jej druhej kuchárskej knihy, ktorú vlani vydala. Príbeh svojbytnej, sympatickej mladej ženy sa trochu mení, no láska k vareniu a zmysel pre pohodu ju ani náhodou neopúšťajú. A čo je výborné, réžiu všetkých nových dielov má aj naďalej pod palcom známy český režisér David Ondříček.

„Koncept je rovnaký, len v mojom životnom príbehu nastal posun, vydala som sa a narodil sa nám s manželom syn,“ hovorí pre SME Dita. „Premena na mamu so sebou priniesla do kuchyne nové postupy v tom, ako a čo budeme jesť a aké rituály budeme mať.“

Varí, keď chce

Nečakaným prekvapením pre Ditu je, že o jedle musí teraz premýšľať každý deň, denne riešiť aj zásoby a ešte aj uvariť. „To som predtým nerobila, keď sa mi variť nechcelo, tak som jednoducho nevarila. A ak som to cez týždeň pre prácu nestíhala, vyriešili sme to s manželom inak. Na varenie som si nechávala voľné víkendy,“ hovorí. 

Niekoľkohodinové rituály varenia sa nateraz skončili. Musí byť za sporákom rýchlejšia, niekedy pripraviť aj dve jedlá denne, aby si prišli na svoje dospelí aj dieťa, navyše treba myslieť aj na stravu v ďalší deň, ktorý má Dita vyhradený na prácu. 

„Je to trochu iná káva ako v čase môjho single života. To bolo v úplne pokojnom tempe, a zrazu varím, len čo prekročím prah domu, ešte v kabáte, a to sa ešte musím stihnúť aj pomaznať s malým a riešiť tisíc ďalších vecí.

Je to vzrušujúce,“ hovorí. Vôbec sa pritom nebojí, že by sa jej varenie sprotivilo. Stále platí, že varí, keď chce.

Sen o džatkách 

Režisér David Ondříček nakrútil v novej sérii šestnásť pokračovaní, tri v Taliansku – budú o najlepšej bazalke na pesto, o hľuzovkovom oleji a o olivách. Jeden diel vznikol aj na Slovensku, vo východoslovenskej Závade

„Žije tam rodina maminej najlepšej kamarátky, veľmi som ten kraj chcela spoznať, konečne som sa tam vďaka nakrúcaniu prvýkrát dostala,“ vraví Dita. Skúsila si varenie halušiek, povestné makové džatky aj pečené husacie stehno s krásnou smotanovou omáčkou.

Na prvú dobrú

„Nič mi počas varenia nezhorelo, všetko sa vydarilo, najlepšie mi vyšli šamrole a najdlhšie – až osem hodín – sa pripravovala torta Mississippi,“ vyratúva Dita.

Jedlá pred kameru pripravuje vždy dvakrát, raz pre zábery celkov a raz pre detaily. Režisér David Ondříček sa v jednotlivých príbehoch inšpiruje Ditiným autentickým prostredím. Pracujú ako tím. 

„Najviac ma baví, že nakrúcanie je živé a atmosféra naozajstná,“ hovorí Dita. „David je ako náš člen rodiny. Nemusíme si toho na pľaci veľa hovoriť, veľmi si rozumieme, stačí nám bodový scenár. Ideme na prvú dobrú. “ 
 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Súboj olympionikov na Malom Dunaji Kto zo športových ambasádorov
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  4. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  5. Kreditná karta – áno alebo nie
  6. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  7. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  8. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  9. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  10. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 212
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 139
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 12 862
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 12 663
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 550
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 958
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 4 608
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 550
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 4 354
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 065

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kočner vypovedal na polícii, Pavla Ruska zadržali

Mariana Kočnera zadržala NAKA v stredu.

PÍŠE MATÚŠ RITOMSKÝ

Prísne tajné dezinformácie sú v každom výklade

Je prirodzené, ak súkromník podnikanie spája s určitými hodnotami či etikou.

Neprehliadnite tiež

Nestačí chcieť, treba vedieť. Pat a Mat sa vrátili, majú sklon k samodeštrukcii

V titulkoch nového filmu je podozrivo veľa čínskych mien.

Beyoncé a Jay-Z majú už tretí album o ich vzťahu. Už to nudí

Nový album Everything is Love sa stal nástrojom PR.

Ilona Németh: Mame som odporučila, aby nepozerala maďarskú televíziu (rozhovor)

Podľa výtvarníčky si u nás mnohí myslia, akí sú kozmopoliti, no v rozhodujúcej chvíli ukážu opak.

Žili v smrade, pote a špine ako zver. Okupanti hovoria o vstupe do Československa

Vojaci spriatelených vojsk videli okupáciu inak ako my.

Playlist na Pohodu 2018: 15 pesničiek, ktoré vás naladia na tohtoročný line-up

Predstavujeme výber tých najväčších zahraničných hostí tohtoročnej Pohody.