SME
Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Prečo Taliani jedia radi a veľa?

Pizza bola jedlom chudobných a stravovacie návyky Neapolčanov boli podľa dobových autorov nechutné.

Dokumentárny seriál História talianskeho jedla: Delizia! vysiela stanica Viasat History.Dokumentárny seriál História talianskeho jedla: Delizia! vysiela stanica Viasat History. (Zdroj: Viasat History)

Všetko sa to začalo paradajkami. Do Talianska ich priviezli námorníci po objavení Ameriky ako okrasnú rastlinu s červenými, no jedovatými plodmi.

Trvalo niekoľko rokov, kým sa našli odvážlivci, ktorí ich nielen ochutnali, ale spravili z nich pretlak a potreli ním placku z kysnutého cesta. V tom momente sa zrodila talianska pizza, ako ju poznáme dnes.

Nie je veľa národov, ktoré by mohli povedať, že ich národné jedlá sa stali medzinárodným fenoménom, ani takých, ktoré si na tradičných pokrmoch a surovinách postavili svoju identitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Taliansko spravilo oboje a pojmy ako pizza, cestoviny, mozzarela či pesto nám automaticky evokujú slnkom zaliatu krajinu na Apeninskom polostrove.

Zaľúbil sa do nej aj britský historik John Dickie a celú svoju kariéru zasvätil štúdiu jej histórie. Okrem kníh zameraných na dejiny mafie ako Cosa Nostra, Mafia Brotherhoods či Darkest Italy napísal aj príbeh talianskej kuchyne Delizia! The epic history of Italians and their food.

Po knižnom úspechu nakrútil v spolupráci so stanicou Viasat dokumentárny seriál História talianskeho jedla: Delizia!, ktorý má v júni slovenskú premiéru.

Nie vidiek, ale mesto

„Najlepšie na tom je, že talianske jedlo má charizmu,“ vysvetľuje  John Dickie. „Tá pochádza z takmer poetického vzťahu k miestu a k vlastnej identite. Taliani jedia radi a veľa, pretože jedenie posilňuje ich vnímanie a vedomie toho, kto sú a odkiaľ pochádzajú.“

Skryť Vypnúť reklamu

V dokumente sa vydáva naprieč Talianskom, aby divákom odhalil fascinujúce príbehy o strastiach, želaniach i zrade, ktoré sprevádzali vznik niektorých jedál, napríklad obľúbených makarónov. Ako vlastne vznikli cestoviny? Priniesol ich do Európy Marco Polo zo svojich ciest po Ďalekom východe, alebo si ich pripravovali už Etruskovia v 7. storočí pred Kristom?

Predstava, že tradičné talianske jedlo pochádza z prostredia nadčasovej vidieckej jednoduchosti, je tiež mylná. John Dickie presviedča, že talianske jedlo je mestským jedlom.

Zatiaľ čo prostí dedinčania hladovali, v mestách sa sústredilo všetko na vytvorenie dokonalej kuchyne: peniaze, zdroje, trhy, politická sila, intelekt i talentovaní šéfkuchári a ich prieberčiví zákazníci.

S Rímom sú úzko spojené artičoky a vnútornosti, s Florenciou nadrozmerné stejky, s Janovom pesto a s Neapolom samozrejme pizza.

Skryť Vypnúť reklamu

Boli to práve Neapolčania, kto potrel cestovú placku paradajkovým pretlakom a z jednoduchého jedla sa stala národná pochúťka. V okolí mesta sa začali hromadne pestovať rajčiny a pizza sa stala záchranou pre najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Bola lacná, zasýtila a mohli ste ju zjesť pomerne rýchlo, niekde na ulici alebo v jednoduchej reštaurácii.  Doboví talianski autori tieto stravovacie návyky nazývali ‚nechutnými‘.

„Podvýživa, hlad a hladomory sú neodmysliteľnou súčasťou príbehu talianskeho jedla,“ hovorí John Dickie.

Kráľovná Margherita

Prvá pizzeria vznikla v Neapole v roku 1820 a ‚kráľovské jedlo‘ sa z pizze stalo v roku 1889. Kráľ Umberto I. a jeho manželka Margherita, znudení z jedál vlastného kuchára, požiadali počas návštevy Neapola, aby im šéfkuchár Raffaele Esposito upiekol miestnu špecialitu – pizzu. Kráľovnej nesmierne zachutila, najmä variant s rajčinovým pretlakom, mozarellou a bazalkou, ktorá odvtedy nesie jej meno.

Skryť Vypnúť reklamu

A prečo chcel fašistický diktátor Benito Mussolini, aby Taliani jedli namiesto cestovín a pizze ryžu? A čo s tým má spoločné talianske rizoto?

John Dickie, hoci je Angličan, vie o histórii Talianska skutočne mnoho. Ocenil to aj prezident Carlo Azeglio Ciampi, keď ho v roku 2005 vymenoval Komtúrom Radu hviezdy talianskej solidarity. 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  5. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  7. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  10. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 16 073
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 12 178
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 857
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 496
  5. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 8 351
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 7 307
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 943
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 285
  9. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 5 838
  10. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 649
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Dáni i ďalší s prebytkami pfizerov si zákaz astry môžu (ľahšie) dovoliť.

13. máj
Trnavský kraj otvoril piate očkovacie centrum v piešťanských kúpeľoch.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 387-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 203 obetí.

7 h
Nepokoje sa stupňujú.

Treba podporiť umiernené časti spoločnosti na oboch stranách konfliktu.

24 h
Pacientka ukazuje svoj očkovací preukaz proti ochoreniu Covid-19 v piatok 30. apríla 2021 v Budapešti.

Slovensko vypadlo z dohody o voľnom cestovaní.

17 h