SME

Vyprážané pavúky či zhnitý syr. Pochúťky z kulinárskej šou sú pre silné žalúdky

Bizarné jedlá sveta a iné gastronomické kuriozity predstavuje v kulinárskej šou šéfkuchár Andrew Zimmern ako tradičné pochúťky cudzokrajných etník.

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál.Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál. (Zdroj: Andrew Zimmern)

Ak sa ocitnete kdekoľvek na cestách v zahraničí, povedzme na Sardínii alebo v Manile na Filipínach, asi sa nebudete obzerať, kde si môžete dať bežný hamburger. Ochutnať lokálnu kuchyňu patrí k cestovateľskému dobrodružstvu aj napriek tomu, že zážitky z exotických chodov nebývajú bez rizika.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neznáme nás zväčša priťahuje a nové gastronomické skúsenosti jednoducho patria k veci. Kačacie jazyky by nám doma asi nenapadlo konzumovať, hoci kačacia pečeň do našej tradičnej kuchyne patrí. Marinované a vysmažené podávané s ryžovým vínom a neodmysliteľnou sójovou omáčkou sú kačacie jazyky naopak oceňovanou špecialitou čínskej kuchyne.  

SkryťVypnúť reklamu

V testovaní neobyčajných jedál však zvyčajne narazíme na individuálne hranice vkusu chutí alebo iných zvykových bariér, za ktoré sa už ďalej neodvážime zájsť. A práve za touto hranicou, kde si už ani len nevieme predstaviť, že by čosi také prečudesné mohlo byť vôbec stráviteľné, objavuje pre divákov svet iných kultúr Američan Andrew Zimmern.

Skúsený šéfkuchár, cestovateľ a autor kníh v televíznej šou Bizarné jedlá s Andrewom Zimmernom diváka svojsky zabáva, desí, robí mu chute i dvíha žalúdok. No najmä, ukazuje, že hoci majú ľudia vo svete na tanieri všelijaké čudné delikatesy, varenie jedla a stolovanie patria k fenoménom, ktoré ľudí vzájomne združujú a zbližujú v dobrosrdečnej nálade.    

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to

Počas desiatich sezón zábavnej reality šou nakrútil Zimmern viac ako sto pokračovaní. S domácimi pripravoval aj konzumoval zvláštne chody v ich kuchyniach, v pouličných stánkoch rýchleho občerstvenia aj vo vychýrených miestnych reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu

Zimmern je jednoducho veľkým milovníkom jedla a rád prezentuje jeho prípravu v etnicky autentickom prostredí. Svojsky obligátna rada pre cestovateľov – „Ak to vyzerá dobre, zjedzte to!" - patrí k bonmotom relácie.

Fascinuje ho, čo všetko môže byť delikatesou a pred kamerami pravdepodobne ochutnal už skutočne všetko. Od mravcov, medúzy či jedovatých žiab v Austrálii cez surový tuk v New Yorku až po vyprážané tarantuly v Kambodži a hnilý syr naložený v špeciálnych larvách na Sardínii.

Nad pochúťkami, ako sú jahňacie oči, smažené cvrčky alebo uvarené kravské kopytá a iné gastronomické čudá, ktoré zapíjal kobrou krvou alebo jašteričím saké, bude našinec pred obrazovkou možno štítivo krútiť hlavou a pravdepodobne sa nájdu aj takí, ktorí si Zimmerna pripíšu rovno na čiernu listinu.

SkryťVypnúť reklamu

Filozofia bodrého šéfkuchára cestovateľa je však zrejmá: „Najlepší spôsob, ako porozumieť kultúre každej krajiny, je zistiť, aké tradičné jedlo miestnych po stáročia živí."

Jedlo definuje kultúru

Cestovanie je pre Zimmerna obľúbeným spôsobom, ako sa naučiť čosi nové, a jedlo predsa najlepšie približuje kultúrne zvyklosti. Preto neposudzuje, neodsudzuje, snaží sa dozvedieť a pochopiť. 

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C49SV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 060
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 028
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 831
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 947
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 628
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 475
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 958
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 534
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu