SME

Vyprážané pavúky či zhnitý syr. Pochúťky z kulinárskej šou sú pre silné žalúdky

Bizarné jedlá sveta a iné gastronomické kuriozity predstavuje v kulinárskej šou šéfkuchár Andrew Zimmern ako tradičné pochúťky cudzokrajných etník.

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál.Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál. (Zdroj: Andrew Zimmern)

Ak sa ocitnete kdekoľvek na cestách v zahraničí, povedzme na Sardínii alebo v Manile na Filipínach, asi sa nebudete obzerať, kde si môžete dať bežný hamburger. Ochutnať lokálnu kuchyňu patrí k cestovateľskému dobrodružstvu aj napriek tomu, že zážitky z exotických chodov nebývajú bez rizika.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neznáme nás zväčša priťahuje a nové gastronomické skúsenosti jednoducho patria k veci. Kačacie jazyky by nám doma asi nenapadlo konzumovať, hoci kačacia pečeň do našej tradičnej kuchyne patrí. Marinované a vysmažené podávané s ryžovým vínom a neodmysliteľnou sójovou omáčkou sú kačacie jazyky naopak oceňovanou špecialitou čínskej kuchyne.  

SkryťVypnúť reklamu

V testovaní neobyčajných jedál však zvyčajne narazíme na individuálne hranice vkusu chutí alebo iných zvykových bariér, za ktoré sa už ďalej neodvážime zájsť. A práve za touto hranicou, kde si už ani len nevieme predstaviť, že by čosi také prečudesné mohlo byť vôbec stráviteľné, objavuje pre divákov svet iných kultúr Američan Andrew Zimmern.

Skúsený šéfkuchár, cestovateľ a autor kníh v televíznej šou Bizarné jedlá s Andrewom Zimmernom diváka svojsky zabáva, desí, robí mu chute i dvíha žalúdok. No najmä, ukazuje, že hoci majú ľudia vo svete na tanieri všelijaké čudné delikatesy, varenie jedla a stolovanie patria k fenoménom, ktoré ľudí vzájomne združujú a zbližujú v dobrosrdečnej nálade.    

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to

Počas desiatich sezón zábavnej reality šou nakrútil Zimmern viac ako sto pokračovaní. S domácimi pripravoval aj konzumoval zvláštne chody v ich kuchyniach, v pouličných stánkoch rýchleho občerstvenia aj vo vychýrených miestnych reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu

Zimmern je jednoducho veľkým milovníkom jedla a rád prezentuje jeho prípravu v etnicky autentickom prostredí. Svojsky obligátna rada pre cestovateľov – „Ak to vyzerá dobre, zjedzte to!" - patrí k bonmotom relácie.

Fascinuje ho, čo všetko môže byť delikatesou a pred kamerami pravdepodobne ochutnal už skutočne všetko. Od mravcov, medúzy či jedovatých žiab v Austrálii cez surový tuk v New Yorku až po vyprážané tarantuly v Kambodži a hnilý syr naložený v špeciálnych larvách na Sardínii.

Nad pochúťkami, ako sú jahňacie oči, smažené cvrčky alebo uvarené kravské kopytá a iné gastronomické čudá, ktoré zapíjal kobrou krvou alebo jašteričím saké, bude našinec pred obrazovkou možno štítivo krútiť hlavou a pravdepodobne sa nájdu aj takí, ktorí si Zimmerna pripíšu rovno na čiernu listinu.

SkryťVypnúť reklamu

Filozofia bodrého šéfkuchára cestovateľa je však zrejmá: „Najlepší spôsob, ako porozumieť kultúre každej krajiny, je zistiť, aké tradičné jedlo miestnych po stáročia živí."

Jedlo definuje kultúru

Cestovanie je pre Zimmerna obľúbeným spôsobom, ako sa naučiť čosi nové, a jedlo predsa najlepšie približuje kultúrne zvyklosti. Preto neposudzuje, neodsudzuje, snaží sa dozvedieť a pochopiť. 

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C49SV na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne?
  2. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh
  3. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  5. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  6. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  7. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  8. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 16 064
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 296
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 989
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 153
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 934
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 255
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 519
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár 1 157
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (13. - 19.6.1925)
  2. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  3. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  4. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  5. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  6. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  7. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  8. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  1. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 25 097
  2. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 19 052
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 12 442
  4. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 8 650
  5. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 8 027
  6. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi" 6 613
  7. Ján Valchár: Zaujímavé info o ruskom rafinačnom sektore 5 242
  8. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov 5 186
  1. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  2. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  3. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  4. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  5. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
  6. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa vedie do SNP.
  7. Věra Tepličková: O sviniach, potkanoch a sokoloch
  8. Post Bellum SK: Známi aj menej známi hrdinovia SNP
SkryťZatvoriť reklamu