Vyprážané pavúky či zhnitý syr. Pochúťky z kulinárskej šou sú pre silné žalúdky

Bizarné jedlá sveta a iné gastronomické kuriozity predstavuje v kulinárskej šou šéfkuchár Andrew Zimmern ako tradičné pochúťky cudzokrajných etník.

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál.(Zdroj: Andrew Zimmern)

Ak sa ocitnete kdekoľvek na cestách v zahraničí, povedzme na Sardínii alebo v Manile na Filipínach, asi sa nebudete obzerať, kde si môžete dať bežný hamburger. Ochutnať lokálnu kuchyňu patrí k cestovateľskému dobrodružstvu aj napriek tomu, že zážitky z exotických chodov nebývajú bez rizika.

Neznáme nás zväčša priťahuje a nové gastronomické skúsenosti jednoducho patria k veci. Kačacie jazyky by nám doma asi nenapadlo konzumovať, hoci kačacia pečeň do našej tradičnej kuchyne patrí. Marinované a vysmažené podávané s ryžovým vínom a neodmysliteľnou sójovou omáčkou sú kačacie jazyky naopak oceňovanou špecialitou čínskej kuchyne.  

Článok pokračuje pod video reklamou

V testovaní neobyčajných jedál však zvyčajne narazíme na individuálne hranice vkusu chutí alebo iných zvykových bariér, za ktoré sa už ďalej neodvážime zájsť. A práve za touto hranicou, kde si už ani len nevieme predstaviť, že by čosi také prečudesné mohlo byť vôbec stráviteľné, objavuje pre divákov svet iných kultúr Američan Andrew Zimmern.

Skúsený šéfkuchár, cestovateľ a autor kníh v televíznej šou Bizarné jedlá s Andrewom Zimmernom diváka svojsky zabáva, desí, robí mu chute i dvíha žalúdok. No najmä, ukazuje, že hoci majú ľudia vo svete na tanieri všelijaké čudné delikatesy, varenie jedla a stolovanie patria k fenoménom, ktoré ľudí vzájomne združujú a zbližujú v dobrosrdečnej nálade.    

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to

Počas desiatich sezón zábavnej reality šou nakrútil Zimmern viac ako sto pokračovaní. S domácimi pripravoval aj konzumoval zvláštne chody v ich kuchyniach, v pouličných stánkoch rýchleho občerstvenia aj vo vychýrených miestnych reštauráciách.

Zimmern je jednoducho veľkým milovníkom jedla a rád prezentuje jeho prípravu v etnicky autentickom prostredí. Svojsky obligátna rada pre cestovateľov – „Ak to vyzerá dobre, zjedzte to!" - patrí k bonmotom relácie.

Fascinuje ho, čo všetko môže byť delikatesou a pred kamerami pravdepodobne ochutnal už skutočne všetko. Od mravcov, medúzy či jedovatých žiab v Austrálii cez surový tuk v New Yorku až po vyprážané tarantuly v Kambodži a hnilý syr naložený v špeciálnych larvách na Sardínii.

Nad pochúťkami, ako sú jahňacie oči, smažené cvrčky alebo uvarené kravské kopytá a iné gastronomické čudá, ktoré zapíjal kobrou krvou alebo jašteričím saké, bude našinec pred obrazovkou možno štítivo krútiť hlavou a pravdepodobne sa nájdu aj takí, ktorí si Zimmerna pripíšu rovno na čiernu listinu.

Filozofia bodrého šéfkuchára cestovateľa je však zrejmá: „Najlepší spôsob, ako porozumieť kultúre každej krajiny, je zistiť, aké tradičné jedlo miestnych po stáročia živí."

Jedlo definuje kultúru

Cestovanie je pre Zimmerna obľúbeným spôsobom, ako sa naučiť čosi nové, a jedlo predsa najlepšie približuje kultúrne zvyklosti. Preto neposudzuje, neodsudzuje, snaží sa dozvedieť a pochopiť. 

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C49SV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C49SV na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 374
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 13 479
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 12 977
  4. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 9 842
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 7 460
  6. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 7 077
  7. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 6 192
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 203
  9. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 270
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 242

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Od vraždy Kuciaka prešli dva mesiace, polícia stále tápe

Vyšetrovatelia avizujú, že verejnosť znova požiadajú o pomoc. Čo ich bude zaujímať, zatiaľ nepovedali.

KOMENTÁRE

Vražda Kuciaka bola generačnou udalosťou

Jednému človeku sa ani po 61 dňoch neskrivil vlas na hlave – vrahovi.

KULTÚRA

Bol utiahnutý, na pódiách trpel. Avicii nebol stvorený pre slávu

Po spolupráci s Madonnou mal dojem, že ju sklamal.

SVET

Copperfielda donútili na súde odhaliť slávny trik

Pri jednej zo šou slávneho iluzionistu sa zranil vybraný divák, roky sa súdi.

Neprehliadnite tiež

NEKROLÓG

Utiahnutý chlapec na pódiách trpel. Avicii nebol stvorený pre slávu

Po spolupráci s Madonnou mal dojem, že ju sklamal.

Zomrel švédsky hudobník Tim Bergling, známy ako DJ Avicii

Hudobník zomrel v Ománe vo veku 28 rokov.

Bono je prvým laureátom Medaily Georgea W. Busha

Ocenenie, ktoré budú udeľovať s ročnou periodicitou, je určené pre osobnosti, ktoré sa v istej oblasti zaslúžili o zásadné zmeny vo svete.

Moderátorku zo Superstar uvidíte na reklamnej ploche. Tentoraz vďaka výstave

Na festivale fjúžn nájdete dva zaujímavé fotografické projekty.

ROZHOVOR

Whisky: Vypol som v sebe pocity vlastenectva a národnej hrdosti

Spevák Slobodnej Európy precestoval svet. Cez to hodnotí aj Slovensko.