Vyprážané pavúky či zhnitý syr. Pochúťky z kulinárskej šou sú pre silné žalúdky

Bizarné jedlá sveta a iné gastronomické kuriozity predstavuje v kulinárskej šou šéfkuchár Andrew Zimmern ako tradičné pochúťky cudzokrajných etník.

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál.(Zdroj: Andrew Zimmern)

Ak sa ocitnete kdekoľvek na cestách v zahraničí, povedzme na Sardínii alebo v Manile na Filipínach, asi sa nebudete obzerať, kde si môžete dať bežný hamburger. Ochutnať lokálnu kuchyňu patrí k cestovateľskému dobrodružstvu aj napriek tomu, že zážitky z exotických chodov nebývajú bez rizika.

Neznáme nás zväčša priťahuje a nové gastronomické skúsenosti jednoducho patria k veci. Kačacie jazyky by nám doma asi nenapadlo konzumovať, hoci kačacia pečeň do našej tradičnej kuchyne patrí. Marinované a vysmažené podávané s ryžovým vínom a neodmysliteľnou sójovou omáčkou sú kačacie jazyky naopak oceňovanou špecialitou čínskej kuchyne.  

V testovaní neobyčajných jedál však zvyčajne narazíme na individuálne hranice vkusu chutí alebo iných zvykových bariér, za ktoré sa už ďalej neodvážime zájsť. A práve za touto hranicou, kde si už ani len nevieme predstaviť, že by čosi také prečudesné mohlo byť vôbec stráviteľné, objavuje pre divákov svet iných kultúr Američan Andrew Zimmern.

Skúsený šéfkuchár, cestovateľ a autor kníh v televíznej šou Bizarné jedlá s Andrewom Zimmernom diváka svojsky zabáva, desí, robí mu chute i dvíha žalúdok. No najmä, ukazuje, že hoci majú ľudia vo svete na tanieri všelijaké čudné delikatesy, varenie jedla a stolovanie patria k fenoménom, ktoré ľudí vzájomne združujú a zbližujú v dobrosrdečnej nálade.    

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to

Počas desiatich sezón zábavnej reality šou nakrútil Zimmern viac ako sto pokračovaní. S domácimi pripravoval aj konzumoval zvláštne chody v ich kuchyniach, v pouličných stánkoch rýchleho občerstvenia aj vo vychýrených miestnych reštauráciách.

Zimmern je jednoducho veľkým milovníkom jedla a rád prezentuje jeho prípravu v etnicky autentickom prostredí. Svojsky obligátna rada pre cestovateľov – „Ak to vyzerá dobre, zjedzte to!" - patrí k bonmotom relácie.

Fascinuje ho, čo všetko môže byť delikatesou a pred kamerami pravdepodobne ochutnal už skutočne všetko. Od mravcov, medúzy či jedovatých žiab v Austrálii cez surový tuk v New Yorku až po vyprážané tarantuly v Kambodži a hnilý syr naložený v špeciálnych larvách na Sardínii.

Nad pochúťkami, ako sú jahňacie oči, smažené cvrčky alebo uvarené kravské kopytá a iné gastronomické čudá, ktoré zapíjal kobrou krvou alebo jašteričím saké, bude našinec pred obrazovkou možno štítivo krútiť hlavou a pravdepodobne sa nájdu aj takí, ktorí si Zimmerna pripíšu rovno na čiernu listinu.

Filozofia bodrého šéfkuchára cestovateľa je však zrejmá: „Najlepší spôsob, ako porozumieť kultúre každej krajiny, je zistiť, aké tradičné jedlo miestnych po stáročia živí."

Jedlo definuje kultúru

Cestovanie je pre Zimmerna obľúbeným spôsobom, ako sa naučiť čosi nové, a jedlo predsa najlepšie približuje kultúrne zvyklosti. Preto neposudzuje, neodsudzuje, snaží sa dozvedieť a pochopiť. 

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  2. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  4. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  6. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  10. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  1. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  2. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  3. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  4. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  5. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  6. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  8. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  9. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  10. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 12 335
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 683
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 791
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 705
  5. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 3 526
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 443
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 208
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 055
  9. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 988
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 014

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Horiaci obklad z londýnskej budovy sa používa aj na Slovensku

Francúzsky výrobca v pondelok oznámil, že obklad, ktorý pravdepodobne významne prispel k tragickému požiaru v Londýne, prestal vyrábať.

DOMOV

Fico sa po futbale vybúril na liste šéfovi UEFA

Pri iných futbalových kauzách mlčal.

KOMENTÁRE

Sprisahanci z jadra: Premiérove konšpiračné predstavy o futbale

Veľké krajiny chcú vybabrať s menšími.

Neprehliadnite tiež

O Princov archív sa vedú spory. Ktovie, či ho budeme počuť

Z tisícok nezverejnených nahrávok vznikol korporátny chaos.

PÍŠE NATAŠA HOLINOVÁ

Nie je pravda, že kto mlčí, si koleduje

Ad: Po filme Špina zostáva pocit propagandy. (Takto sa recenzia nerobí)

ROZHOVOR

Žiadny z nich to neľutuje. Bývalí riaditelia televízie sa vyspovedali

Boli medzi nimi básnik aj bubeník. Dostali slovo vo filme Boli pri tom.

RECENZIA

Dnes je už aj smrť zábava. Ulrich Seidl nakrútil film o lovcoch žiráf v Afrike

O zabíjaní zveri rozprávajú so zanietením náboženských fanatikov.