SME
Sobota, 8. máj, 2021 | Meniny má IngridaKrížovkyKrížovky

Vyprážané pavúky či zhnitý syr. Pochúťky z kulinárskej šou sú pre silné žalúdky

Bizarné jedlá sveta a iné gastronomické kuriozity predstavuje v kulinárskej šou šéfkuchár Andrew Zimmern ako tradičné pochúťky cudzokrajných etník.

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál.Ak to vyzerá dobre, zjedzte to! - radí šéfkuchár bizarných jedál. (Zdroj: Andrew Zimmern)

Ak sa ocitnete kdekoľvek na cestách v zahraničí, povedzme na Sardínii alebo v Manile na Filipínach, asi sa nebudete obzerať, kde si môžete dať bežný hamburger. Ochutnať lokálnu kuchyňu patrí k cestovateľskému dobrodružstvu aj napriek tomu, že zážitky z exotických chodov nebývajú bez rizika.

Neznáme nás zväčša priťahuje a nové gastronomické skúsenosti jednoducho patria k veci. Kačacie jazyky by nám doma asi nenapadlo konzumovať, hoci kačacia pečeň do našej tradičnej kuchyne patrí. Marinované a vysmažené podávané s ryžovým vínom a neodmysliteľnou sójovou omáčkou sú kačacie jazyky naopak oceňovanou špecialitou čínskej kuchyne.  

SkryťVypnúť reklamu

V testovaní neobyčajných jedál však zvyčajne narazíme na individuálne hranice vkusu chutí alebo iných zvykových bariér, za ktoré sa už ďalej neodvážime zájsť. A práve za touto hranicou, kde si už ani len nevieme predstaviť, že by čosi také prečudesné mohlo byť vôbec stráviteľné, objavuje pre divákov svet iných kultúr Američan Andrew Zimmern.

Skúsený šéfkuchár, cestovateľ a autor kníh v televíznej šou Bizarné jedlá s Andrewom Zimmernom diváka svojsky zabáva, desí, robí mu chute i dvíha žalúdok. No najmä, ukazuje, že hoci majú ľudia vo svete na tanieri všelijaké čudné delikatesy, varenie jedla a stolovanie patria k fenoménom, ktoré ľudí vzájomne združujú a zbližujú v dobrosrdečnej nálade.    

Ak to vyzerá dobre, zjedzte to

Počas desiatich sezón zábavnej reality šou nakrútil Zimmern viac ako sto pokračovaní. S domácimi pripravoval aj konzumoval zvláštne chody v ich kuchyniach, v pouličných stánkoch rýchleho občerstvenia aj vo vychýrených miestnych reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu

Zimmern je jednoducho veľkým milovníkom jedla a rád prezentuje jeho prípravu v etnicky autentickom prostredí. Svojsky obligátna rada pre cestovateľov – „Ak to vyzerá dobre, zjedzte to!" - patrí k bonmotom relácie.

Fascinuje ho, čo všetko môže byť delikatesou a pred kamerami pravdepodobne ochutnal už skutočne všetko. Od mravcov, medúzy či jedovatých žiab v Austrálii cez surový tuk v New Yorku až po vyprážané tarantuly v Kambodži a hnilý syr naložený v špeciálnych larvách na Sardínii.

Nad pochúťkami, ako sú jahňacie oči, smažené cvrčky alebo uvarené kravské kopytá a iné gastronomické čudá, ktoré zapíjal kobrou krvou alebo jašteričím saké, bude našinec pred obrazovkou možno štítivo krútiť hlavou a pravdepodobne sa nájdu aj takí, ktorí si Zimmerna pripíšu rovno na čiernu listinu.

SkryťVypnúť reklamu

Filozofia bodrého šéfkuchára cestovateľa je však zrejmá: „Najlepší spôsob, ako porozumieť kultúre každej krajiny, je zistiť, aké tradičné jedlo miestnych po stáročia živí."

Jedlo definuje kultúru

Cestovanie je pre Zimmerna obľúbeným spôsobom, ako sa naučiť čosi nové, a jedlo predsa najlepšie približuje kultúrne zvyklosti. Preto neposudzuje, neodsudzuje, snaží sa dozvedieť a pochopiť. 

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C49SV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M49SV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  4. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  7. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  10. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  1. Blíži sa Deň matiek. Pripravme im raňajky ako pre kráľovnú
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  3. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  4. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  5. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  6. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 35 143
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 19 291
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 698
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 14 583
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 918
  6. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 8 046
  7. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 7 598
  8. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 112
  9. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 6 868
  10. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 6 186
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nezažili SME, ale nezabudli sme.

Dnes si pripomíname, prečo je dôležité, aby sa z našej pamäti nestratili príbehy z čias vojny.

18 h

V strane podľa odchádzajúcej členky prebieha diskusia o výmene líderky.

38m
Talian Filippo Ganna.

Ganna bol lídrom aj v roku 2020.

26m
Hore plochá cestovina pred varením, dole po uvarení.

Do cesta ide iba múka a voda.

7. máj

Neprehliadnite tiež

Denník Sme získal štyri ceny.

23 h
Ministerka kultúry Natália Milanová.

Divadelníkov nepresvedčila.

7. máj

Ako prežíval Braňo Jobus karanténu?

7. máj