SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Mali sme svetový unikát, predali sme ho za kocku cukru

Výstava o cukrovarníctve pripomína, že jeden boj sme prehrali.

Pôvodný vchod do cukrovaru v Dunajskej Strede. Zahraničný akcionár doň vstúpil v roku 1993 a v roku 2007 zanikol.Pôvodný vchod do cukrovaru v Dunajskej Strede. Zahraničný akcionár doň vstúpil v roku 1993 a v roku 2007 zanikol. (Zdroj: REPROFOTO - LUCIA TKÁČIKOVÁ, ORIGINÁL - OĽGA TRIAŠKA ŠTEFANOVIČ)

Homoľa je názov pre sladký biely kužeľ, v tejto podobe sa kedysi dostával medzi spotrebiteľov cukor. Ak sa zastavíte v bratislavskej Kunsthalle, môžete ho mať.

Že cukrom nesladíte? V tejto chvíli to nie je podstatné. Dôležitý je odkaz rozsiahlej výstavy s názvom Eastern Sugar.

Výtvarníčka a umelkyňa Ilona Németh v nej odhalila niekoľko zásadných rovín života našej súčasnej spoločnosti.

Od bohatej histórie a svetového významu cukrovarníctva na našom území cez neslávny osud slovenských cukrovarov na prelome tisícročí sa dostala až k otázke, ako kultúra podnikania a ekonomické otrasy v spoločnosti súvisia s problémom nacionalizmu.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Ilona Németh: Mame som zakázala pozerať maďarskú televíziu (rozhovor) Čítajte 

Chýr a slych

Pre dnes už nebohú pani Zuzku Bányászovú bolo na Dolnej zemi priam nemožné dostať sa k cukru. Každý získaný kryštálik doma strážili ako oko v hlave, cenili si ho nadovšetko.

Jej malý syn cukor vôbec nepoznal, prvý raz ho ochutnal, až keď sa rodina pod vplyvom Benešových dekrétov v roku 1947 presídlila do jednej z južnoslovenských dedín.

„Dostali sme tu zrazu na osobu toľko cukru, že sme ho mali haldu, nikdy predtým sme to nezažili,“ rozprávala pred pár rokmi v rozhovore pre SME.

Prečítajte si tiež: Cukor spoznali až na Slovensku Čítajte 

Chýr cukrovarov na území Slovenska bol v tom období už dávno svetový. V hornom Uhorsku začali vznikať v druhej polovici 19. storočia. Prvé vyrástli v Seredi, v Šuranoch či Trnave a ich mapa sa ďalej výrazne rozrastala aj vďaka úspešným pokusom so šľachtením cukrovej repy a rafinovaním cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Sladké deti revolúcie

Začiatkom minulého storočia sa cukrovarníctvo stalo jedným z najdôležitejších priemyselných odvetví na území Rakúsko-Uhorska. Viacerí cukrovarníci z našich končín investovali veľké majetky do rozvoja regiónov a za produkciu ´bieleho zlata´ získavali titul cukrových barónov spolu so vzácnymi rádmi od samotného Františka Jozefa.

Know-how sa postupne začalo vyvážať za hranice, cukrovary na tunajší spôsob sa postavili napríklad vo viacerých ázijských krajinách. Ešte po druhej svetovej vojne fungovalo na území Slovenska desať cukrovarov.

Dnes sú v prevádzke len dva, smrť ostatných nastala po roku 1989, keď ich postihla reforma cukrovarníctva. Z bielych hál sa stali čierne diery. Jedným z tých, čo reformu neprežili, je aj cukrovar v Dunajskej Strede.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5CA9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5CA9 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  3. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  4. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  5. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  6. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  7. Bývanie v meste predlžuje život
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 432
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 20 872
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 233
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 000
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 459
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 207
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 063
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 788
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 458
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 7 379
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Extrémizmus

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Kunsthalle Bratislava
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Rešpekt k ťažkej práci

Z nemocnice sme sa dozvedeli, že priateľky Borisa Kollára sa tam dostávali do konfliktov so sestričkami.

Novinár Marek Vagovič.
Moniku Jankovskú privádzajú na NAKA v Nitre.
Petra Vlhová.