SME
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Mali sme svetový unikát, predali sme ho za kocku cukru

Výstava o cukrovarníctve pripomína, že jeden boj sme prehrali.

Pôvodný vchod do cukrovaru v Dunajskej Strede. Zahraničný akcionár doň vstúpil v roku 1993 a v roku 2007 zanikol.Pôvodný vchod do cukrovaru v Dunajskej Strede. Zahraničný akcionár doň vstúpil v roku 1993 a v roku 2007 zanikol.(Zdroj: REPROFOTO - LUCIA TKÁČIKOVÁ, ORIGINÁL - OĽGA TRIAŠKA ŠTEFANOVIČ)

Homoľa je názov pre sladký biely kužeľ, v tejto podobe sa kedysi dostával medzi spotrebiteľov cukor. Ak sa zastavíte v bratislavskej Kunsthalle, môžete ho mať.

Že cukrom nesladíte? V tejto chvíli to nie je podstatné. Dôležitý je odkaz rozsiahlej výstavy s názvom Eastern Sugar.

Výtvarníčka a umelkyňa Ilona Németh v nej odhalila niekoľko zásadných rovín života našej súčasnej spoločnosti.

Od bohatej histórie a svetového významu cukrovarníctva na našom území cez neslávny osud slovenských cukrovarov na prelome tisícročí sa dostala až k otázke, ako kultúra podnikania a ekonomické otrasy v spoločnosti súvisia s problémom nacionalizmu.

Prečítajte si tiež: Ilona Németh: Mame som zakázala pozerať maďarskú televíziu (rozhovor) Čítajte 

Chýr a slych

Pre dnes už nebohú pani Zuzku Bányászovú bolo na Dolnej zemi priam nemožné dostať sa k cukru. Každý získaný kryštálik doma strážili ako oko v hlave, cenili si ho nadovšetko.

Jej malý syn cukor vôbec nepoznal, prvý raz ho ochutnal, až keď sa rodina pod vplyvom Benešových dekrétov v roku 1947 presídlila do jednej z južnoslovenských dedín.

„Dostali sme tu zrazu na osobu toľko cukru, že sme ho mali haldu, nikdy predtým sme to nezažili,“ rozprávala pred pár rokmi v rozhovore pre SME.

Prečítajte si tiež: Cukor spoznali až na Slovensku Čítajte 

Chýr cukrovarov na území Slovenska bol v tom období už dávno svetový. V hornom Uhorsku začali vznikať v druhej polovici 19. storočia. Prvé vyrástli v Seredi, v Šuranoch či Trnave a ich mapa sa ďalej výrazne rozrastala aj vďaka úspešným pokusom so šľachtením cukrovej repy a rafinovaním cukru.

Sladké deti revolúcie

Začiatkom minulého storočia sa cukrovarníctvo stalo jedným z najdôležitejších priemyselných odvetví na území Rakúsko-Uhorska. Viacerí cukrovarníci z našich končín investovali veľké majetky do rozvoja regiónov a za produkciu ´bieleho zlata´ získavali titul cukrových barónov spolu so vzácnymi rádmi od samotného Františka Jozefa.

Know-how sa postupne začalo vyvážať za hranice, cukrovary na tunajší spôsob sa postavili napríklad vo viacerých ázijských krajinách. Ešte po druhej svetovej vojne fungovalo na území Slovenska desať cukrovarov.

Dnes sú v prevádzke len dva, smrť ostatných nastala po roku 1989, keď ich postihla reforma cukrovarníctva. Z bielych hál sa stali čierne diery. Jedným z tých, čo reformu neprežili, je aj cukrovar v Dunajskej Strede.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5CA9 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5CA9 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 464
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 982
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 520
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 581
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 914
  6. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 833
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 481
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 403
  9. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 256
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 153

Téma: Extrémizmus

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Kunsthalle Bratislava