Len dva roky Jánošík zbíjal, aj to však stačilo na to, aby sa na Slovensku preslávil.
V roku 1713 ho chytili a na súde v Liptovskom Mikuláši mu dokázali dvanásť zločinov. Raz obral kupcov o víno, dvakrát s družinou prepadol duchovných, farárov aj farára.

K vražde farára Juraja Vrtíka sa nikdy nepriznal, nedala sa mu dokázať, napriek tomu historička Diana Duchoňová hovorí, že "jeho zločiny stačili na to, aby bol právoplatne odsúdený podľa vtedajších uhorských zákonov".
A tak Jánošíka popravili. Tristo rokov po tom sa však dopracoval do finálovej desiatky v súťaži Najväčší Slovák a úlohou RTVS bolo, aby jeho miesto obhájila. A v stredu večer, keď o ňom vysielala dokument, vyrukovala naozaj s nečakaným argumentom.
Jánošík vraj okrem iného aj ovplyvnil slovenskú gastronómiu. Ako? Keď bol hladný, jedol zemiakové halušky. Slovenské národné jedlo. Proti tomu ani prítomní historici nemohli namietať. Zmohli sa len na jemný protest, že v tom čase sa zemiaky do halušiek nedávali.

Zbíjal, tým podporil cestovný ruch
Jánošíkovým advokátom v súťaži Najväčší Slovák sa stal verejnosti neznámy Peter Cabadaj, divákom predstavený ako literárny historik. Alebo aj najväčší jánošíkofil a zakladateľ terchovského inštitútu, ktorý sa Jánošíkovmu životu venuje.
V dokumente hovorí, že by mal aj päťdesiat dôvodov, prečo by mal Jánošík súťaž vyhrať. Spomenul len desať, ale ani tie neboli presvedčivé.