Inšpirovaný dokumentárnym filmom Ako sa varia dejiny od slovenského režiséra Petra Kerekesa, v ktorom vystupuje napríklad aj Branko Trbovic, osobný kuchár absolútneho vládcu Juhoslávie Josipa Broza Tita, napísal poľský novinár Witold Szabłowski knihu o najväčších diktátoroch 20. storočia. A kládol si pri tom otázky, ako napríklad, či je možné nahliadnuť do ich hláv prostredníctvom ich chuťových pohárikov.
Po jeho predošlých knihách, ktoré vydalo vydavateľstvo Absynt – Vrah z mesta marhúľ (reportáže o rozpoltenom Turecku) a Tancujúce medvede (o slobode po roku 1989) – vieme, že je mimoriadne dobrý rozprávač. Kniha Ako nakŕmiť diktátora je však celkom iná, a to nielen vizuálne. Dal v nej totiž rozprávačský priestor niekoľkým kuchárom a kuchárke najväčších svetových diktátorov.
Najprv si prezrite menu, až potom sa rozhodnite
Szabłowski precestoval počas takmer štyroch rokov štyri kontinenty. Prešiel od zabudnutej dedinky v kenskej savane cez ruiny starovekého Babylonu v Iraku až po džungľu v Kambodži, kde sa ukrýval posledný z Červených Khmérov. Na základe rozhovorov s kuchármi, ktorí boli v úzkom okruhu ľudí starajúcich sa o blaho diktátorov, sa mu podarilo pochopiť, čo o nich hovorí jedlo, ktoré obľubujú a či nejakým spôsobom vplývalo na ich politiku a rozhodovanie.
„Čo jedol Saddám Husajn, keď vydal rozkaz otráviť plynom desaťtisíce Kurdov? Nerozbolelo ho potom brucho? A čo jedol Pol Pot v čase, keď takmer dva milióny Khmérov umierali od hladu? Na čom si pochutnával Fidel Castro, keď doviedol svet na pokraj jadrovej vojny? Kto z nich mal rád ostré chute, kto radšej tie mdlé? Kto jedol veľa a kto iba zobkal vidličkou z plytkého taniera? Kto dával prednosť krvavým biftekom a kto ich mal radšej dobre prepečené?“