Hovorí, že cukrári sa delia na umelcov a inžinierov. Ona je to druhé, pri pečení torty potrebuje pravítko, vodováhu, recept presne na miligramy aj presný postup.
Svetové trendy sa podľa nej na Slovensko dostávajú trochu kostrbatejšie, lebo Slováci majú na všetko názor, sú veľmi veľmi vyberaví a inklinujú k šťavnatejším dezertom. Neveste musí občas vysvetliť, že „síce vie všeličo upiecť, ale fyziku oklamať nevie a nadýchanú plnku do päťposchodovej torty nevie urobiť“.
Porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko PETRA TÓTHOVÁ vysvetľuje, ako vyberali víťaza, ako pečú celebrity, aké svetové trendy by chcela, aby sa na Slovensku uchytili, aj ako pomáha veda pri pečení. A ako upiecť orechovník a makovník, aby nepopraskal.
Robíme rozhovor v čase, keď je to, kto sa stane v nedeľu 12. decembra víťazom šou Pečie celé Slovensko, ešte prísne tajná informácia (pozn. red.: víťazom sa napokon stal Miroslav „Miňo“ Macuľa). Môžete nám prezradiť aspoň to, čím vás víťaz najviac presvedčil?
Mal najkonzistentnejšie výsledky. V priebehu súťaže na sebe tvrdo pracoval a bol dobrý v každej kategórii, nevynikal len v pečení makróniek, kysnutého cesta či tort.
Musí mať na cukrárčinu človek špeciálny talent? Alebo je to technika, ktorá sa dá naučiť?
Nepovedala by som, že musí mať talent, ale treba mať k pečeniu lásku. Lebo ak máte lásku, neodradia vás prvé nepodarky a budete sa to vedieť naučiť.
S porotkyňou Jozefínou Zaukolcovou ste v súťaži občas pôsobili ako zlý a dobrý policajt. Ona častejšie poukazovala na chyby, vy na pozitívne stránky. Mali ste to tak rozdelené v scenári?