SME

Tom Hillenbrand: Relácie o varení sú ako porno - radi si exotiku pozrieme, ale doma ju nevaríme

V kulinárskom krimi románe poukazuje na podvody s jedlom a potravinami.

Nemecký novinár a spisovateľ Tom Hillebrand.Nemecký novinár a spisovateľ Tom Hillebrand. (Zdroj: FOTO – STEPHANIE FÜSSENICH)

Po románoch Diabolský plod a Červené zlato pokračuje séria s kulinárskym krimi románom Ukradnutá úroda.

TOM HILLEBRAND ponúka čitateľom ďalší príbeh šéfkuchára Xaviera Kieffera, ktorý sa musí stať opäť vyšetrovateľom a preniknúť do prostredia tajomných armádnych bunkrov v Alpách, na burzu s obilím a do sveta nadnárodných korporácií.

V knihe Ukradnutá úroda, ďalšom detektívnom prípade Xaviera Kieffera, si berie na mušku hviezdnych kuchárov a ich maniere. Jeho hrdina napríklad musí dozerať na šialenú televíznu kuchársku šou.

SkryťVypnúť reklamu

V rozhovore hovorí o svojom vzťahu k vareniu, ale aj o súčasných problémoch potravinárskych reťazcov pod vplyvom vojnových udalostí či ekologickej krízy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Malo by sa vôbec vo varení súťažiť? Alebo je to v pohode, lebo jedlo je (aj) zábava? Ako často varíte vy sám?

"Pre mnohých je určite varenie iba čistá zábava. Čo myslíte, koľko ľudí „konzumuje“ televízne programy o varení, aby niekedy niečo podľa nich navarili?

Anthony Bourdain raz povedal, že relácie o varení sú trochu ako porno: radi si tie exotické veci pozrieme, ale doma ich potom nerobíme. Mňa osobne varenie teší, ale je to pre mňa aj práca.

Som u nás v rodine hlavným kuchárom, takmer každý deň musím niečo naservírovať."

Pri vašich knihách človek vyhladne, jednoducho to inak nejde. Ako zvládate nepribrať, keď trávite toľko času rešeršovaním a písaním o jedle?

SkryťVypnúť reklamu

"Je to ako na hojdačke, raz som dolu a raz hore. Samozrejme, že musím ochutnať všetko, čo sa vyskytuje v mojich knihách.

Jedna z nich je o čokoláde, a počas prípravy na ňu som zožral viac ako sedemdesiat tabuliek čokolády.

Ale po takýchto hodoch vždy príde obdobie, keď jem veľa suchárov Knäckebrotu a zeleninového vývaru."

Je niečo, čo ste prestali (alebo začali) jesť pre témy vo vašich kriminálnych románoch?

"Bohužiaľ, treba povedať, že každým rešeršovaním si človek pokazí bezstarostné potešenie z jedla. Či už ide o čokoládu, alebo o olivový olej – hneď ako poznáte okolnosti výroby, nevyhnutne sa stanete vyberavými.

Olivový olej zo supermarketu už je pre mňa neprijateľný. Pri suši teraz dávam veľký pozor na to, odkiaľ pochádza tuniak."

SkryťVypnúť reklamu

Domovom Xaviera Kieffera je Luxembursko. Prečo ste si ho vybrali ako miesto činu? Aký je váš vzťah k tomuto mestu?

"V deväťdesiatych rokoch som bol na stáži v EÚ v Luxemburgu. Toto mesto poznám a považujem ho za veľmi vhodné miesto pre kriminálne prípady – nielen preto, že tam ľudia radi a dobre jedia, ale aj preto, že Luxemburg je veľmi európsky.

Sú tu bankári, diplomati a politici z 27 krajín. Bol som tam už tucetkrát a celkom sa tam vyznám."

V prvých troch prípadoch Xaviera preskúmame polovicu Európy – švajčiarske Alpy, Paríž, ostrov Favignana... Cestujete veľa, aby ste získali fakty alebo inšpiráciu pre svoje knihy?

"Luxembursko je také malé, že sa príbehy nevyhnutne musia vždy odohrávať aj v okolitých regiónoch. Ak budete hodinu cestovať po veľkovojvodstve, ocitnete sa za hranicami.

SkryťVypnúť reklamu

V tomto ohľade sú to vlastne európske kriminálne príbehy. Okrem toho je potravinársky priemysel veľmi globálnou záležitosťou, a preto Kieffer veľa cestuje. A, našťastie, ja tiež. Rešeršovanie na mieste je, samozrejme, zábavné."

Kniha Ukradnutá úroda je čiastočne aj o špekuláciách s potravinami, ktoré vedú k núdzovým situáciám pri dodávkach, najmä do chudobných krajín. Ako vnímate tento príbeh teraz, v kontexte vojny na Ukrajine?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C9C7Q na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Kultúra
Odoberať tému

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  4. Tankovanie, ktoré sa vám vráti: káva, zľavy aj pohodlie
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  1. Invázne rastliny ako superpotraviny
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 822
  2. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 9 834
  3. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo 7 742
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 687
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 3 069
  6. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 067
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 2 789
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 941
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (13. - 19.6.1925)
  2. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  3. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  4. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  5. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  6. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  7. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  8. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  1. Martin Fronk: Igelitka z roku 1990 a obchod, ktorý zabudol na rok 2025 26 348
  2. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 15 093
  3. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 616
  4. Rado Surovka: Ficove supy už krúžia nad Slovenskom 7 474
  5. Monika Albertiová: Máme po puči 7 443
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 6 837
  7. Dorota Nvotová: Nebojím sa pána 4 775
  8. Viktor Pamula: Čurillovci 4 468
  1. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  2. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  3. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  4. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
  5. Věra Tepličková: Od buka do buka a máme tu Mamuka
  6. Radko Mačuha: Organizátor majdanu bol na káve pred úradom vlády.
  7. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico?
  8. Marcel Rebro: Fico tvrdí, že v Kyjive nie je vojna. My práve začíname tábor pre ženy a deti padlých z Kyjiva.
SkryťZatvoriť reklamu