SME

Witold Szabłowski: Naskakovala mi husia koža, keď som ochutnával to, čo jedli diktátori

Rusko rozpútalo vojnu pre boršč, impérium si buduje aj cez gastronómiu, hovoria respondenti známeho poľského autora.

Witold Szabłowski.Witold Szabłowski. (Zdroj: FOTO - ABSYNT)

Je jedným z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej reportážnej školy.

Jeho reportérske začiatky sa spájajú s Tureckom, kde žil a študoval, no neskôr sa sústredil aj na strednú a východnú Európu po páde totalitných režimov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za svoju prvú knihu o Turecku Vrah z mesta marhúľ bol WITOLD SZABŁ OWSKI nominovaný na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu.

Kniha Tancujúce medvede o slobode po roku 1989 mu zase otvorila dvere do Spojených štátov a jeho posledné dve knihy o kuchároch najväčších diktátorov sveta nie sú úspešné iba u nás, ale aj vo svete.

SkryťVypnúť reklamu

V poslednej reportážno-kulinárskej knihe Čo sa varí v Kremli sa venuje dejinám a kuchyni Ruska a Sovietskeho zväzu. Rozprávali sme sa o nej, ale aj o diktátoroch dneška, akým je Vladimir Putin.

Kniha Čo sa varí v Kremli, ako aj jej predchodkyňa Ako nakŕmiť diktátora, je celkom iná oproti vašim ostatným knihám, a to nielen vizuálne. V oboch ste dali rozprávačský priestor niekoľkým kuchárom najväčších svetových diktátorov.

"Rozdiel medzi nimi je v tom, že v knihe Čo sa varí v Kremli som sa ešte o čosi viac venoval receptom.

Tvoria až tretinu celkového obsahu a nie sú už iba na pozadí príbehov konkrétnych kuchárov a kuchárok.

V najnovšej knihe sa stretávam s naozaj zaujímavými ľuďmi, napríklad s kuchármi, ktorí varili pre Gorbačova či Putina.

SkryťVypnúť reklamu

Jeden z nich pracoval takmer dvadsať rokov ako šéfkuchár v Kremli, a keď mi dával svoj zošit s receptami aj s dovolením vydať ich knižne, mal som pocit, že držím v rukách obrovské bohatstvo."

Knihu ste vydali v čase vojny na Ukrajine. Ako dnes vnímate výpovede ruských kuchárov, s ktorými ste sa rozprávali ešte pred vojnou? Zmenilo sa niečo?

"V poľštine znie názov tejto knihy Rusko z kuchyne. Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou. A presne tak to v Rusku funguje.

Prostredníctvom jedla, receptov a kuchárov sa Rusko snaží vybudovať si svoje veľké impérium. Len sa zamyslite – ktorá iná krajina by mohla používať gastronómiu ako jeden z nástrojov moci?

Dokonca ruská hovorkyňa ministerstva obrany povedala, že na vine, že Rusko rozpútalo vojnu, je boršč.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdila, že Ukrajinci si chceli toto jedlo privlastniť ako svoje národné a Rusi sa tomu vraj iba snažili zabrániť, a preto sa začala vojna. Niečo také je možné naozaj iba v Rusku."

Predtým, než sa z vás stal jeden z najlepších poľských reportérov, ste pol roka pracovali v Kodani ako kuchár. A tam ste zistili, že kuchári, i keď sú počas svojej práce väčšinou ticho, lebo sa sústredia na varenie, majú toho veľa čo povedať. Ako ste sa k týmto kuchárom dostali a ako ste si ich vyberali?

"Mal som plán. Vedel som, že sa chcem rozprávať napríklad s kuchárom Fidela Castra, Saddáma Husajna či s kuchárom posledného ruského cára Mikuláša II., ktorého zastrelili spolu s ním.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9EFG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Kam smerujú peniaze bohatých?
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 138
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 741
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 146
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 849
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 297
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 566
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 399
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  2. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  3. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  4. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  5. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  6. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  7. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  8. Jozef Černek: Ako vznikajú kulisy
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 259
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 340
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 013
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 931
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 165
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 056
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 042
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 664
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu