Je jedným z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej reportážnej školy.
Jeho reportérske začiatky sa spájajú s Tureckom, kde žil a študoval, no neskôr sa sústredil aj na strednú a východnú Európu po páde totalitných režimov.
Za svoju prvú knihu o Turecku Vrah z mesta marhúľ bol WITOLD SZABŁ OWSKI nominovaný na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu.
Kniha Tancujúce medvede o slobode po roku 1989 mu zase otvorila dvere do Spojených štátov a jeho posledné dve knihy o kuchároch najväčších diktátorov sveta nie sú úspešné iba u nás, ale aj vo svete.
V poslednej reportážno-kulinárskej knihe Čo sa varí v Kremli sa venuje dejinám a kuchyni Ruska a Sovietskeho zväzu. Rozprávali sme sa o nej, ale aj o diktátoroch dneška, akým je Vladimir Putin.
Kniha Čo sa varí v Kremli, ako aj jej predchodkyňa Ako nakŕmiť diktátora, je celkom iná oproti vašim ostatným knihám, a to nielen vizuálne. V oboch ste dali rozprávačský priestor niekoľkým kuchárom najväčších svetových diktátorov.
"Rozdiel medzi nimi je v tom, že v knihe Čo sa varí v Kremli som sa ešte o čosi viac venoval receptom.
Tvoria až tretinu celkového obsahu a nie sú už iba na pozadí príbehov konkrétnych kuchárov a kuchárok.
V najnovšej knihe sa stretávam s naozaj zaujímavými ľuďmi, napríklad s kuchármi, ktorí varili pre Gorbačova či Putina.
Jeden z nich pracoval takmer dvadsať rokov ako šéfkuchár v Kremli, a keď mi dával svoj zošit s receptami aj s dovolením vydať ich knižne, mal som pocit, že držím v rukách obrovské bohatstvo."
Knihu ste vydali v čase vojny na Ukrajine. Ako dnes vnímate výpovede ruských kuchárov, s ktorými ste sa rozprávali ešte pred vojnou? Zmenilo sa niečo?
"V poľštine znie názov tejto knihy Rusko z kuchyne. Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou. A presne tak to v Rusku funguje.
Prostredníctvom jedla, receptov a kuchárov sa Rusko snaží vybudovať si svoje veľké impérium. Len sa zamyslite – ktorá iná krajina by mohla používať gastronómiu ako jeden z nástrojov moci?
Dokonca ruská hovorkyňa ministerstva obrany povedala, že na vine, že Rusko rozpútalo vojnu, je boršč.
Tvrdila, že Ukrajinci si chceli toto jedlo privlastniť ako svoje národné a Rusi sa tomu vraj iba snažili zabrániť, a preto sa začala vojna. Niečo také je možné naozaj iba v Rusku."
Witold Szabłowski (1980)
- Poľský novinár a reportér, jeden z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej školy reportáže.
- Vyštudoval žurnalistiku a politológiu na Varšavskej univerzite.
- Medzi jeho osudové témy patrí najmä Turecko, kde študoval a istý čas aj žil, ako aj osudy strednej a východnej Európy po páde totalitných režimov.
- V roku 2008 sa stal laureátom ceny Melchior v kategórii Inšpirácia roka za zobrazenie súčasného Turecka.
- Za súbor reportáží Vrah z mesta marhúľ o súčasnom Turecku získal nomináciu na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu Nike.
Predtým, než sa z vás stal jeden z najlepších poľských reportérov, ste pol roka pracovali v Kodani ako kuchár. A tam ste zistili, že kuchári, i keď sú počas svojej práce väčšinou ticho, lebo sa sústredia na varenie, majú toho veľa čo povedať. Ako ste sa k týmto kuchárom dostali a ako ste si ich vyberali?
"Mal som plán. Vedel som, že sa chcem rozprávať napríklad s kuchárom Fidela Castra, Saddáma Husajna či s kuchárom posledného ruského cára Mikuláša II., ktorého zastrelili spolu s ním.