SME

Witold Szabłowski: Naskakovala mi husia koža, keď som ochutnával to, čo jedli diktátori

Rusko rozpútalo vojnu pre boršč, impérium si buduje aj cez gastronómiu, hovoria respondenti známeho poľského autora.

Witold Szabłowski.Witold Szabłowski. (Zdroj: FOTO - ABSYNT)

Je jedným z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej reportážnej školy.

Jeho reportérske začiatky sa spájajú s Tureckom, kde žil a študoval, no neskôr sa sústredil aj na strednú a východnú Európu po páde totalitných režimov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za svoju prvú knihu o Turecku Vrah z mesta marhúľ bol WITOLD SZABŁ OWSKI nominovaný na najprestížnejšiu poľskú literárnu cenu.

Kniha Tancujúce medvede o slobode po roku 1989 mu zase otvorila dvere do Spojených štátov a jeho posledné dve knihy o kuchároch najväčších diktátorov sveta nie sú úspešné iba u nás, ale aj vo svete.

SkryťVypnúť reklamu

V poslednej reportážno-kulinárskej knihe Čo sa varí v Kremli sa venuje dejinám a kuchyni Ruska a Sovietskeho zväzu. Rozprávali sme sa o nej, ale aj o diktátoroch dneška, akým je Vladimir Putin.

Kniha Čo sa varí v Kremli, ako aj jej predchodkyňa Ako nakŕmiť diktátora, je celkom iná oproti vašim ostatným knihám, a to nielen vizuálne. V oboch ste dali rozprávačský priestor niekoľkým kuchárom najväčších svetových diktátorov.

"Rozdiel medzi nimi je v tom, že v knihe Čo sa varí v Kremli som sa ešte o čosi viac venoval receptom.

Tvoria až tretinu celkového obsahu a nie sú už iba na pozadí príbehov konkrétnych kuchárov a kuchárok.

V najnovšej knihe sa stretávam s naozaj zaujímavými ľuďmi, napríklad s kuchármi, ktorí varili pre Gorbačova či Putina.

SkryťVypnúť reklamu

Jeden z nich pracoval takmer dvadsať rokov ako šéfkuchár v Kremli, a keď mi dával svoj zošit s receptami aj s dovolením vydať ich knižne, mal som pocit, že držím v rukách obrovské bohatstvo."

Knihu ste vydali v čase vojny na Ukrajine. Ako dnes vnímate výpovede ruských kuchárov, s ktorými ste sa rozprávali ešte pred vojnou? Zmenilo sa niečo?

"V poľštine znie názov tejto knihy Rusko z kuchyne. Ako vybudovať impérium nožom, naberačkou, vidličkou. A presne tak to v Rusku funguje.

Prostredníctvom jedla, receptov a kuchárov sa Rusko snaží vybudovať si svoje veľké impérium. Len sa zamyslite – ktorá iná krajina by mohla používať gastronómiu ako jeden z nástrojov moci?

Dokonca ruská hovorkyňa ministerstva obrany povedala, že na vine, že Rusko rozpútalo vojnu, je boršč.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdila, že Ukrajinci si chceli toto jedlo privlastniť ako svoje národné a Rusi sa tomu vraj iba snažili zabrániť, a preto sa začala vojna. Niečo také je možné naozaj iba v Rusku."

Predtým, než sa z vás stal jeden z najlepších poľských reportérov, ste pol roka pracovali v Kodani ako kuchár. A tam ste zistili, že kuchári, i keď sú počas svojej práce väčšinou ticho, lebo sa sústredia na varenie, majú toho veľa čo povedať. Ako ste sa k týmto kuchárom dostali a ako ste si ich vyberali?

"Mal som plán. Vedel som, že sa chcem rozprávať napríklad s kuchárom Fidela Castra, Saddáma Husajna či s kuchárom posledného ruského cára Mikuláša II., ktorého zastrelili spolu s ním.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9EFG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Kultúra

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  2. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  6. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  7. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  8. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 14 012
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 578
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 789
  4. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 4 634
  5. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 3 452
  6. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 202
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 723
  8. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov 1 549
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (13. - 19.6.1925)
  2. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  3. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  4. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  5. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  6. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  7. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  8. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  1. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 27 979
  2. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 16 321
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 11 398
  4. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 10 704
  5. Juraj Kumičák: Atrapa 7 691
  6. Daniel Guľaš: Drony nad Moskvou: Úderný zásah do ruskej ekonomiky 7 024
  7. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 024
  8. Oskar Kaman: Parkovacia politika Magistrátu zlyháva. 5 427
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťZatvoriť reklamu