Spočiatku pôsobila prísne, neušiel jej žiadny prehrešok súťažiacich amatérskych cukrárov v šou Pečie celé Slovensko.
V predošlých troch sériách sa však už porotkyňa JOZEFÍNA ZAUKOLCOVÁ naučila súťažiacich povzbudiť, aj keď sa im nedarí, a vyžarovať pozitívnu energiu.
Ani v štvrtej sérii si netrúfla tipnúť dopredu víťaza, pretože sa mnohí zlepšovali z kola na kolo a každému sa darilo v niečom inom.
V rozhovore sa dočítate:
- čo divákov čaká v novej sérii,
- ako sa od pečenia dostala ku teológii,
- čo musí vedieť dobrý cukrár,
- že pod Tatrami sa pečie Lohengrin,
- ako sa správne konzumuje veterník,
- že do módy opäť prichádzajú tradičné slovenské recepty, hoci žiadny nie je čisto slovenský, len sme dovezenému receptu niečo svoje pridali.
Kedysi kuchár a cukrár neboli také lákavé povolania, ale dnes vystupujú v televízii, z mnohých sú celebrity, kuchári sú potetovaní zaujímaví chlapíci... Zmenil sa prístup detí k tomuto remeslu za tie roky, čo učíte?
Určite ich médiá a sociálne siete ovplyvňujú. Ale skôr sa zmenili samotní študenti, teraz sú to ešte deti, ktoré majú mnohé problém so zaradením a samostatnosťou.
Mali sme aj také ročníky, že sme deťom museli všetko ukázať, povedať, pripomenúť. Ale v každom ročníku je to individuálne.
Keď spomínate to tetovanie, z toho mám hrôzu, neviem, čo je to za módny trend. Kedysi, keď ste chceli robiť v gastronómii, museli ste mať dlhý rukáv, čisté ruky. Nehovorím, že tetovanie je špinavé, neodsudzujem to, len tomu ja osobne nerozumiem.
Aké predmety učíte?
Mám na starosti odborný výcvik ako majsterka odbornej výchovy. Učila som aj na teórii odborné predmety, cukrársku technológiu a špeciálne cukrárske techniky. Keďže mám vyštudovanú katolícku teológiu, tak učím aj náboženskú výchovu. V tomto školskom roku je to len pár hodín.

Ako ste sa od cukrárčiny dostali k teológii?
Štúdium na strednej škole som dokončila maturitou v roku 1990. Prišla Nežná revolúcia a všetko sa uvoľnilo. Keď ste dovtedy chceli študovať a povedali ste, že ste pokrstení a máte sviatosti, chodíte do kostola, tak ste mali obmedzené možnosti.
Po revolúcii sa všetko otvorilo a to aj v tom zmysle, že náboženstvo mohli učiť na školách iba učitelia, ktorí majú kvalifikáciu. Boli sme mladí, všetko, čo bolo nové okolo nás, nás lákalo, tak sme sa s kamarátkou prihlásili.
Mali sme stretnutia, sústredenia, potom kurzy, nakoniec z toho bolo 6 rokov diaľkového štúdia popri zamestnaní na rímskokatolíckej Cyrilometodskej bohosloveckej fakulte UK v Nitre. Po ukončení som niekoľko rokov učila, ale len pár hodín na našej škole, moje hlavné zameranie bolo stále učiť cukrárov. Potom som asi 20 rokov NBV neučila.
Prečo až teraz?
Mali sme učiteľku, ktorá odišla z našej školy. Potrebovali narýchlo zabezpečiť aj vyučovanie tohto voliteľného predmetu, tak ma oslovili, aby som to zobrala.
Na stredných školách je to trochu náročnejšie, mladá generácia má už trošku inak nastavené životné hodnoty. Učiť náboženskú výchovu je pre mňa ťažšie ako odborný výcvik, lebo ten učím viac ako 30 rokov.
Tak sa vráťme k pečeniu. Je v pečení viac fyziky ako chémie?
Neviem, možnože aj narovnako. Fyziku cukrári nemajú, ale chémiu áno, potravinársku. Keď kombinujete jednotlivé potraviny, treba poznať ich vlastnosti, ako sa budú správať, napríklad, že zo smotany s citrónovou šťavou pri určitej teplote urobíte kyslú zrazeninu a podobné veci.
Najmä je v tom veľa matematiky. Kto sa hlási na odbor cukrár, mal by mať aspoň základy matematiky, aby zvládol všetko to normovanie, počítanie, merné jednotky, váženie.
Čo sa stane, keď k vám príde niekto, komu na základke matika nešla?
Snažíme sa, aby to zvládol a povolíme mu kalkulačku. A, samozrejme, radšej skontrolujeme prepočty, aby bolo všetko v poriadku.
Niektoré dnešné deti nepoznajú ani hodiny, tie klasické s ciferníkom, ktoré máme na stene, keď sa spýtam, koľko je hodín, pozerajú na mobily, ale nie všetky...
Čo môžete prezradiť o novej sezóne Pečie celé Slovensko?