Jedlo miluje a je optimista. Šéfkuchár MARTIN NOVÁK stále verí, že reštaurácie, ktorým pomáha meniť sa k lepšiemu v šou Na nože, si udržia úroveň, ktorú spolu nastavili.
Tým, čo si chcú otvoriť novú reštauráciu radí, aby si to dobre dopredu rozmysleli, mali dosť peňazí nielen na štart a že najdôležitejší pre kvalitu podniku sú kvalitní zamestnanci.
Dá sa navliecť do každej situácie, kamery sa nebojí, ale po tancovaní v Let´s Dance sa nechystá na hereckú kariéru. Stačí mu byť dobrým otcom rodiny.
Keď sme sa rozprávali pri štarte prvej série šou Na nože, bola som skeptická, či sú ľudia po akejkoľvek „televíznej premene“ schopní udržať to nové, čo sa naučia a nevrátia sa po vypnutí kamier ku starým neduhom. Vy ste verili, že minimálne polovici reštaurácií sa to podarí. Máte za sebou 28 častí, tri série – stále ste optimista?
Stále som optimista, keby som nebol, nemohol by som robiť to, čo robím. Stále verím, že slovenské gastro sa niekam posunie. Minimálne polovica z prevádzok funguje ďalej, bola to pre ne príležitosť obrátiť sa iným smerom, zmeniť ľudí, zmeniť vlastné myslenie.
A sú aj exemplárne prípady, keď im to zmenilo nielen reštauráciu, ale aj súkromný život a darí sa im super. Ale ak by som toto všetko podstúpil už len kvôli jednej-dvom reštauráciám, aj tak to stálo za to.
Máte nejakú reálnu štatistiku, koľkí vytrvali a udržali si vami nastavenú latku?
Nevediem si žiadnu štatistiku, ale zopár prevádzok stále sledujem a myslím si, že idú správnym smerom.
Máte v pláne vrátiť sa aj druhýkrát po čase to skontrolovať?
Neplánujem sa vracať na kontrolu viackrát.
Čo ste sa naučili za tie tri predošlé série o slovenskom gastre?
Že stále existujú nepoučiteľní ľudia, ktorí používajú veľa polotovarov, mikrovlnky a podobné nezmysly. Ale je to len preto, že iní ľudia sú stále ochotní si takéto jedlo v reštaurácii kúpiť. Kým sa Slováci nenaučia jesť normálne, tak sa ani variť nebude normálne.
Ľudia v reštauráciách vás už poznajú z televízie – keď im teraz prídete radiť, je to iné ako predtým?
Myslím si, že je úplne jedno, či ma poznajú alebo nie. Ľudia ma vnímajú takého, aký som. Vždy robím to, čo v konkrétnej reštaurácii cítim, s presvedčením, ako by som to spravil, keby som sa tam zamestnal, ako by som chcel dosiahnuť, aby to v nej začalo fungovať.
Ľudia si radi nechajú poradiť od niekoho, kto má iné skúsenosti, či už väčšie alebo menšie. Je to istá výmena informácií prínosná pre každú stranu, aj pre mňa.
Čím prekvapí 4. séria, ktorú aktuálne nakrúcate?