Cukrár Pavol Nikov hneď po nakrúcaní 4. série Pečie celé Slovensko začal riešiť prípravy na vlastnú prevádzku v Giraltovciach, do ktorej investoval svoju výhru. Prežil prvý vianočný nápor, ktorý po novom roku neustal. A tak sa teraz učí povedať nie.
Každú výzvu začať odznova
Účasť v pekárskej šou naučila Pavla Nikova nevidieť vo všetkom hneď len negatíva. „Mám krátku zápalnú šnúru, preto si často spomeniem na Natachu Pacal, ako so stoickým kľudom počas nakrúcania súkala rozhodnutia z rukáva.

Občas jej aj zavolám. Vždy mi v súťaži záležalo na výsledku, ale práve tam som sa musel naučiť, že nech už sa stalo čokoľvek, nech bolo hodnotenie akékoľvek, treba to hodiť za hlavu a každú výzvu začať odznova. V súťaži mi to už celkom išlo, teraz sa to snažím znova aplikovať v živote. Nie vždy to zvládam.“

Nikov sa snaží nájsť balans, aby ho práca nevalcovala, preto nepodľahol ani nabádaniu okolia, aby si otvoril aj cukráreň.
„Moja ďalšia méta je skôr vzdelávanie, chcem sa stále učiť nové techniky a prinášať ľuďom nové dezerty.“
Dve dobré rady
Pre všetkých cukrárov má radu: Ponáhľať sa nevypláca, dezert potrebuje čas. A pre budúcich súťažiacich: Šťastie praje pripraveným, ale v súťaži sa nedá na všetko pripraviť. Treba sa uvoľniť a užiť si to, neriešiť, ako vyzeráte, čo sa nepodarilo, veď aj diváci sa musia na niečom zasmiať.
Na Veľkú noc sa chystá oddychovať, preto okrem niekoľkých zákaziek a kaviarní, ktoré pravidelne zásobuje, nebude pre nikoho piecť sviatočné krabičky.
„Rodičom do Mikuláša určite niečo upečiem, ale sladké sú u nás najmä Vianoce, na Veľkú noc sa pripravujú skôr slané veci ako varená šunka.“ Pre našich čitateľov vybral univerzálny recept, ktorý bude rovnako dobre chutiť na Veľkú noc i po celý rok.
Žĺtkové venčeky s krémom Diplomat
Suroviny na 15 ks.
Cesto: 100 ml plnotučného mlieka, 80 g masla, 160 g hladkej múky, štipka trstinového cukru, 100 ml vody, 5 vajec, soľ.
Krém: 50 g pudingového prášku s vanilkou, 125 g cukru krupice, 450 ml mlieka, 50 g masla, 50 ml rumu, 3 žĺtky, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g horkej čokolády (60–70 percentnej), trochu slnečnicového oleja
Postup:
Cesto: Do hrnca nalejeme vodu, mlieko, pridáme maslo, štipku soli a cukru a privedieme k varu, maslo sa musí celé rozpustiť.
Do bublajúcej zmesi (nie skôr) pridáme múku, znížime teplotu a poriadne miešame, cesto v tomto momente odpaľujeme, cca. 2 minútky. Na dne hrnca sa nám vytvorí, povlak. Cesto má pevnú konzistenciu.
Cesto preložíme do misy a necháme ho trochu vychladnúť, potom postupne po jednom zamiešavame vajíčka. Ďalšie vajíčko pridáme až potom, čo sme predošlé poriadne zamiešali.
Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou. Na plech s papierom nastriekame venčeky s priemerom 7 cm. Keďže počas pečenia narastú, necháme medzi nimi rozostupy.
Pečieme na 180°C vo vyhriatej rúre cca 40 minút. Rúru počas pečenia minimálne prvých 30 minút neotvárame. Upečené cesto je zlatej farby.

Krém: Do pudingového prášku dáme žĺtky, pridáme 100 ml mlieka a rozmiešame dohladka. Do zvyšného mlieka dáme cukor, rum, maslo a privedieme k varu. Potom vlejeme pudingovú zmes a prevaríme, cca. 1 minútu.
Uvarený puding prenesieme do misy a prikryjeme na kontakt potravinárskou fóliou aby povrch neoschol. Necháme vychladiť.
Následne vyšľaháme šľahačku, pudingový krém tiež prešľaháme aby sme docielili hladkú konzistenciu, a potom obidve zmesi jemne, už len ručne, spojíme.
Čokoládu spolu s olejom nahrejeme vo vodnom kúpeli do hladkej konzistencie. Ostrým, najlepšie chlebovým nožom rozrežeme upečený venček na polovice, spodnú polovicu ozdobíme pripraveným krémom z cukrárskeho vrecka. Vrchnú polovicu namočíme do pripravenej čokoládovej polevy a priložíme na krém. Odzdobíme.
Špeciálna rada: Keď rum varíte s pudingom, krém sa vďaka nemu nezrazí.
Text písaný pre televízny magazín TV OKO/TV SVET.