SME

Dezert potrebuje čas, radí víťazný cukrár Pavol Nikov

K receptu na žĺtkové venčeky pridáva radu pre súťažiacich v Pečie celé Slovensko.

Víťaz 4. série Pečie celé Slovensko Pavol Nikov. Víťaz 4. série Pečie celé Slovensko Pavol Nikov. (Zdroj: RTVS)

Cukrár Pavol Nikov hneď po nakrúcaní 4. série Pečie celé Slovensko začal riešiť prípravy na vlastnú prevádzku v Giraltovciach, do ktorej investoval svoju výhru. Prežil prvý vianočný nápor, ktorý po novom roku neustal. A tak sa teraz učí povedať nie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každú výzvu začať odznova

Účasť v pekárskej šou naučila Pavla Nikova nevidieť vo všetkom hneď len negatíva. „Mám krátku zápalnú šnúru, preto si často spomeniem na Natachu Pacal, ako so stoickým kľudom počas nakrúcania súkala rozhodnutia z rukáva.

Súvisiaci článok Víťazka Pečie celé Slovensko Tímea Strnálová: Vytrvajte, aj keď sa nedarí. Pri pečení i v živote Čítajte 

Občas jej aj zavolám. Vždy mi v súťaži záležalo na výsledku, ale práve tam som sa musel naučiť, že nech už sa stalo čokoľvek, nech bolo hodnotenie akékoľvek, treba to hodiť za hlavu a každú výzvu začať odznova. V súťaži mi to už celkom išlo, teraz sa to snažím znova aplikovať v živote. Nie vždy to zvládam.“

SkryťVypnúť reklamu

Nikov sa snaží nájsť balans, aby ho práca nevalcovala, preto nepodľahol ani nabádaniu okolia, aby si otvoril aj cukráreň.

„Moja ďalšia méta je skôr vzdelávanie, chcem sa stále učiť nové techniky a prinášať ľuďom nové dezerty.“

Dve dobré rady

Pre všetkých cukrárov má radu: Ponáhľať sa nevypláca, dezert potrebuje čas. A pre budúcich súťažiacich: Šťastie praje pripraveným, ale v súťaži sa nedá na všetko pripraviť. Treba sa uvoľniť a užiť si to, neriešiť, ako vyzeráte, čo sa nepodarilo, veď aj diváci sa musia na niečom zasmiať.

Na Veľkú noc sa chystá oddychovať, preto okrem niekoľkých zákaziek a kaviarní, ktoré pravidelne zásobuje, nebude pre nikoho piecť sviatočné krabičky.

„Rodičom do Mikuláša určite niečo upečiem, ale sladké sú u nás najmä Vianoce, na Veľkú noc sa pripravujú skôr slané veci ako varená šunka.“ Pre našich čitateľov vybral univerzálny recept, ktorý bude rovnako dobre chutiť na Veľkú noc i po celý rok.

SkryťVypnúť reklamu

Žĺtkové venčeky s krémom Diplomat

Suroviny na 15 ks.

Cesto: 100 ml plnotučného mlieka, 80 g masla, 160 g hladkej múky, štipka trstinového cukru, 100 ml vody, 5 vajec, soľ.

Krém: 50 g pudingového prášku s vanilkou, 125 g cukru krupice, 450 ml mlieka, 50 g masla, 50 ml rumu, 3 žĺtky, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g horkej čokolády (60–70 percentnej), trochu slnečnicového oleja

Postup:

Cesto: Do hrnca nalejeme vodu, mlieko, pridáme maslo, štipku soli a cukru a privedieme k varu, maslo sa musí celé rozpustiť.

Do bublajúcej zmesi (nie skôr) pridáme múku, znížime teplotu a poriadne miešame, cesto v tomto momente odpaľujeme, cca. 2 minútky. Na dne hrnca sa nám vytvorí, povlak. Cesto má pevnú konzistenciu.

Cesto preložíme do misy a necháme ho trochu vychladnúť, potom postupne po jednom zamiešavame vajíčka. Ďalšie vajíčko pridáme až potom, čo sme predošlé poriadne zamiešali.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou. Na plech s papierom nastriekame venčeky s priemerom 7 cm. Keďže počas pečenia narastú, necháme medzi nimi rozostupy.

Pečieme na 180°C vo vyhriatej rúre cca 40 minút. Rúru počas pečenia minimálne prvých 30 minút neotvárame. Upečené cesto je zlatej farby.

Krém: Do pudingového prášku dáme žĺtky, pridáme 100 ml mlieka a rozmiešame dohladka. Do zvyšného mlieka dáme cukor, rum, maslo a privedieme k varu. Potom vlejeme pudingovú zmes a prevaríme, cca. 1 minútu.

Uvarený puding prenesieme do misy a prikryjeme na kontakt potravinárskou fóliou aby povrch neoschol. Necháme vychladiť.

Následne vyšľaháme šľahačku, pudingový krém tiež prešľaháme aby sme docielili hladkú konzistenciu, a potom obidve zmesi jemne, už len ručne, spojíme.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládu spolu s olejom nahrejeme vo vodnom kúpeli do hladkej konzistencie. Ostrým, najlepšie chlebovým nožom rozrežeme upečený venček na polovice, spodnú polovicu ozdobíme pripraveným krémom z cukrárskeho vrecka. Vrchnú polovicu namočíme do pripravenej čokoládovej polevy a priložíme na krém. Odzdobíme.

Špeciálna rada: Keď rum varíte s pudingom, krém sa vďaka nemu nezrazí.

Text písaný pre televízny magazín TV OKO/TV SVET.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  5. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  1. Takto chutí zlato
  2. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  4. Vyskúšali sme Asus ProArt P16, notebook pre kreatívcov
  5. Sovy chránia lesy: LESY SR hlásia úspech s vtáčími búdkami
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  8. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 7 396
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 6 832
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 6 045
  4. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 683
  5. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 3 617
  6. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 3 302
  7. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 263
  8. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi 2 134
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  2. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  3. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  4. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  5. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  6. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  7. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  8. Jozef Černek: Ako vznikajú kulisy
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 45 341
  2. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 440
  3. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 9 118
  4. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 8 680
  5. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 6 858
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 678
  7. Otilia Horrocks: Demokrati pod paľbou... trestné oznámenia a fyzická inzultácia 4 725
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 446
  1. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  2. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  3. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  4. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  5. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  6. Věra Tepličková: Šok v Levoči
  7. Tupou Ceruzou: Kamarát Viktor
  8. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
SkryťZatvoriť reklamu