Dolnozemskí Slováci súťažia vo výrobe najchutnejšej klobásy
Bratislava 17. novembra (TASR) - O výrobu tej najlepšej dolnozemskej klobásy sa dnes snažili zástupcovia spolkov Slovákov z Bulharska, Maďarska, Rumunska ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Bratislava 17. novembra (TASR) - O výrobu tej najlepšej dolnozemskej klobásy sa dnes snažili zástupcovia spolkov Slovákov z Bulharska, Maďarska, Rumunska a Juhoslávie, ktorých na Slovensku zastrešuje Združenie spolkov dolnozemských Slovákov (ZSDzS).
"Štvrtý ročník tohto podujatia sa nesie v duchu osláv 60. výročia príchodu Čechov a Slovákov z európskeho zahraničia a zámoria, tzv. reemigrácii po druhej svetovej vojne späť na Slovensko alebo, ako sa vtedy na Slovensku vravelo, Mať volá," uviedol pre TASR predseda ZSDzS Štefan Zelenák.
Celkovo osem družstiev zo štyroch spolkov, ktoré na Slovensku už niekoľko rokov vyvíjajú výrazné aktivity, majú k dispozícii päť kilogramov klobás, na ktorých predvádzajú svoje umenie. "Už v piatok vyrobilo každé družstvo po 25 kilogramov klobás, tie sa teraz pečú a o chvíľu si ich budú môcť návštevníci zakúpiť," dodal Zelenák.
Spolok aj napriek zmene priestorov, v ktorých sa súťaž odohráva, očakáva približne 250 návštevníkov a verí, že bude rovnako úspešný ako po minulé roky. Okrem klobás je pre návštevníkov pripravená aj tombola a kultúrny program, o ktorý sa postará detský folklórny súbor.
Na otázku TASR, prečo práve súťaž vo výrobe klobás, Štefan Zelenák odpovedal, že klobása sa stala typickým jedlom dolnozemských Slovákov a je významnou súčasťou ich kuchyne. Navyše, existujú isté špecifiká, ktoré má klobása vyrobená v Maďarsku, Rumunsku či na Slovensku.
Minuloročným víťazom sa stal Spolok Slovákov z Maďarska, ktorému na súťaži velil Michal Hronec. Ako sa sám pochválil, je stavebným inžinierom, no k výrobe klobás sa dostal už v detstve. "Za mlada som býval na dedine, kde sme zabíjali veľa svíň a tak som sa naučil ako mlieť, miešať, nadievať a pridávať všetko to, čo bolo treba, aby to bola pravá komlóšska klobása," uviedol Hronec.
Svoju snahu aj o tohtoročné víťazstvo netajil, no zároveň dodal, že všetko bude závisieť iba od poroty. Nakoniec prezradil aj tajomstvo najchutnejšej klobásy, ktorá by podľa neho mala byť z trojakého mäsa. "Treba zmiešať pliecko, bôčik, krkovičku. Tieto tri druhy sú najlepšie, vtedy má klobása peknú aj štruktúru aj farbu a masť," prezradil Michal Hronec a zároveň dodal, že netreba zabúdať ani na kvalitnú papriku, po ktorej má klobása krásnu červenú farbu.
ZSDzS organizuje pri príležitosti 60. výročia návratu Slovákov do vlasti v spolupráci s mestskou knižnicou v Bratislave niekoľko podujatí. Večer 15. novembra bol venovaný výmene obyvateľstva medzi Slovenskom a Maďarskom v rokoch 1946 až 1948. Osudy Slovákov z Rumunska po návrate z vlasti budú témou stretnutia 13. decembra a téma Príchod Slovákov z Juhoslávie je naplánovaná na 24. januára 2008. Na všetky prednášky, ktoré sú spojené s besedou, je vstup voľný.