Dolnozemskí Slováci súťažia vo výrobe najchutnejšej klobásy

Bratislava 17. novembra (TASR) - O výrobu tej najlepšej dolnozemskej klobásy sa dnes snažili zástupcovia spolkov Slovákov z Bulharska, Maďarska, Rumunska ...

Bratislava 17. novembra (TASR) - O výrobu tej najlepšej dolnozemskej klobásy sa dnes snažili zástupcovia spolkov Slovákov z Bulharska, Maďarska, Rumunska a Juhoslávie, ktorých na Slovensku zastrešuje Združenie spolkov dolnozemských Slovákov (ZSDzS).

"Štvrtý ročník tohto podujatia sa nesie v duchu osláv 60. výročia príchodu Čechov a Slovákov z európskeho zahraničia a zámoria, tzv. reemigrácii po druhej svetovej vojne späť na Slovensko alebo, ako sa vtedy na Slovensku vravelo, Mať volá," uviedol pre TASR predseda ZSDzS Štefan Zelenák.

Celkovo osem družstiev zo štyroch spolkov, ktoré na Slovensku už niekoľko rokov vyvíjajú výrazné aktivity, majú k dispozícii päť kilogramov klobás, na ktorých predvádzajú svoje umenie. "Už v piatok vyrobilo každé družstvo po 25 kilogramov klobás, tie sa teraz pečú a o chvíľu si ich budú môcť návštevníci zakúpiť," dodal Zelenák.

Spolok aj napriek zmene priestorov, v ktorých sa súťaž odohráva, očakáva približne 250 návštevníkov a verí, že bude rovnako úspešný ako po minulé roky. Okrem klobás je pre návštevníkov pripravená aj tombola a kultúrny program, o ktorý sa postará detský folklórny súbor.

Na otázku TASR, prečo práve súťaž vo výrobe klobás, Štefan Zelenák odpovedal, že klobása sa stala typickým jedlom dolnozemských Slovákov a je významnou súčasťou ich kuchyne. Navyše, existujú isté špecifiká, ktoré má klobása vyrobená v Maďarsku, Rumunsku či na Slovensku.

Minuloročným víťazom sa stal Spolok Slovákov z Maďarska, ktorému na súťaži velil Michal Hronec. Ako sa sám pochválil, je stavebným inžinierom, no k výrobe klobás sa dostal už v detstve. "Za mlada som býval na dedine, kde sme zabíjali veľa svíň a tak som sa naučil ako mlieť, miešať, nadievať a pridávať všetko to, čo bolo treba, aby to bola pravá komlóšska klobása," uviedol Hronec.

Svoju snahu aj o tohtoročné víťazstvo netajil, no zároveň dodal, že všetko bude závisieť iba od poroty. Nakoniec prezradil aj tajomstvo najchutnejšej klobásy, ktorá by podľa neho mala byť z trojakého mäsa. "Treba zmiešať pliecko, bôčik, krkovičku. Tieto tri druhy sú najlepšie, vtedy má klobása peknú aj štruktúru aj farbu a masť," prezradil Michal Hronec a zároveň dodal, že netreba zabúdať ani na kvalitnú papriku, po ktorej má klobása krásnu červenú farbu.

ZSDzS organizuje pri príležitosti 60. výročia návratu Slovákov do vlasti v spolupráci s mestskou knižnicou v Bratislave niekoľko podujatí. Večer 15. novembra bol venovaný výmene obyvateľstva medzi Slovenskom a Maďarskom v rokoch 1946 až 1948. Osudy Slovákov z Rumunska po návrate z vlasti budú témou stretnutia 13. decembra a téma Príchod Slovákov z Juhoslávie je naplánovaná na 24. januára 2008. Na všetky prednášky, ktoré sú spojené s besedou, je vstup voľný.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 483
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 139
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 088
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 323
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 687
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 048
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 260
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 377
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 230
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 101

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Keď Sagan musel stiahnuť nohavice, zastal pri karavane

Keď si cyklisti potrebujú uľaviť, majú to komplikované.

Píše Ľubomír Svoboda

Slovensko potrebuje 14 stíhacích lietadiel a nie silné reči

Ad: Viac stíhačiek ako my kúpili z okolitých krajín len Poliaci.

Neprehliadnite tiež

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Bol to presný opak Lolity, no nebol naň vhodný čas. Dráždivý príbeh Stanleyho Kubricka je späť

Legendárny režisér mal nakrúcať na Slovensku, Gašparovič ho nechcel.

Adorujú Putina, spievajú v uniforme. Prečo bude takáto kapela na Slovensku?

V Bratislave sú plagáty v azbuke. Organizátorov koncertu je ťažké vypátrať.

O knihách

Daniel Majling: Človek by dnes musel byť veľmi apatický, aby nebol naštvaný

Väčšina ľudí dnes arsertivitu a osobnosť len predstiera a idú do mnohých zbytočných sporov nie z presvedčenia