BRUGY, BRATISLAVA. Symbolmi rýchleho občerstvenia sú hamburger a hranolčeky. Lenže sú hranolky a hranolky a tejto osvete sa rozhodol venovať Eddy van Belle, keď v Brugách založil múzeum hranolčekov.
Nie hocijakých, tých pravých, belgických. Traduje sa totiž, že hranolčeky svoje označenie dostali omylom. Keď americkí vojaci prišlo počas prvej svetovej vojny do Európy a netušiac, kde vlastne sú, si obľúbili smažené zemiaky, nazvali ich „french fries“. Pretože im ich servírovali po francúzsky hovoriaci obyvatelia Valónska. Belgičan Nebelgičan, hranolčekom to už ostalo.
Toľko aspoň hovorí obľúbená belgická legenda, s ktorou množstvo Francúzov nesúhlasí.
Iná legenda vraví, že hranolčeky vznikli ako náhrada maličkých smažených rýb, ktoré Belgičania obľubovali už začiatkom 18. storočia. V časoch, keď boli rieky a jazerá zamrznuté, nahrádzali ryby zemiakmi. Predchodcov belgických hranolčekov by sme pritom mohli nájsť v Peru už zhruba 15tisíc rokov pred naším letopočtom.
Pravé belgické hranolky (na ilustračnej snímke Reuters) však len málo pripomínajú tie, ktoré poznáme z našich ulíc. Belgické zemiačiky sa totiž smažia dvakrát, a to na hovädzom tuku.
Autor: tp