SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Múzeum hranolčekov

Vystavovať dnes môžete prakticky hocičo. A hocičo môže patriť aj do múzea. Múzeum módy má kdekto, galérie sú nudné a históriu treba predávať ako fastfood. Ale čo tak fastfood sám osebe?

BRUGY, BRATISLAVA. Symbolmi rýchleho občerstvenia sú hamburger a hranolčeky. Lenže sú hranolky a hranolky a tejto osvete sa rozhodol venovať Eddy van Belle, keď v Brugách založil múzeum hranolčekov.

Nie hocijakých, tých pra­vých, belgických. Traduje sa totiž, že hranolčeky svoje označenie dostali omylom. Keď americkí vojaci prišlo počas prvej svetovej vojny do Európy a netušiac, kde vlastne sú, si obľúbili smažené zemiaky, nazvali ich „french fries“. Pretože im ich servírovali po francúzsky hovoriaci obyvatelia Valónska. Belgičan Nebelgičan, hranolčekom to už ostalo.

Skryť Vypnúť reklamu

Toľko aspoň hovorí obľúbená belgická legenda, s ktorou množstvo Francúzov nesúhlasí.

Iná legenda vraví, že hranolčeky vznikli ako náhrada maličkých smažených rýb, ktoré Belgičania obľubovali už začiatkom 18. storočia. V ča­soch, keď boli rieky a jazerá zamrznuté, nahrádzali ryby zemiakmi. Predchodcov belgic­kých hranolčekov by sme pritom mohli nájsť v Peru už zhruba 15­tisíc rokov pred naším letopočtom.

Pravé belgické hranolky (na ilustračnej snímke Reuters) však len málo pripomínajú tie, ktoré poznáme z našich ulíc. Belgické zemiačiky sa totiž smažia dvakrát, a to na hovädzom tuku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 282
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 619
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 181
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 821
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 657
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 3 266
  7. Crème de la crème po slovensky 3 251
  8. Stiahnite si stovky e-kníh 3 109
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 061
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 913
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sme pripravení na tretiu vlnu pandémie?


a 1 ďalší 58m

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 502 obetí.


a 4 ďalší 13 h