AKTUALIZOVANÉ 16:50

Zomrel inšpektor Derrick

Nemecký herec Horst Tappert, ktorý bol predstaviteľom slávneho televízneho inšpektora, zomrel v jednej z mníchovských nemocníc.

FOTO: classicdriver.com

HAMBURG. Populárny predstaviteľ televízneho inšpektora kriminálnej polície Stephana Derricka, nemecký herec Horst Tappert zomrel v sobotu 13. decembra v jednej z mníchovských nemocníc vo veku 85 rokov. Informáciu magazínu Bunte potvrdila dnes jeho manželka Ursula.

Väčšina ľudí ho pozná pod menom jeho kľúčovej postavy Derricka. Je to kult niekoľkých generácií. Seriál dosiahol takmer tristo pokračovaní, s nakrúcaním sa začalo v roku 1973 a skončilo až pred desiatimi rokmi. Vo všetkých častiach hral hlavnú postavu jediný muž- on.

Bol iný ako väčšina policajných detektívov. Väčšinu času mal veľké okuliare, ešte väčšie kruhy pod očami a čudný oblek kombinoval s baloňákom. Napriek tomu mal svoju charizmu a pre mnohých divákov zostane rovnako nesmrteľným hrdinom ako britské alebo americké policajné superstars.

Mal svojský imidž, aj svojské metódy. Jeho najčastejšie opakovaný pokyn pre parťáka sa obmedzil na vetu „Harry, choď po auto,“ ktorá dodnes patrí v Nemecku medzi kultové filmové hlášky. Ako hlavné zbrane používal telefón a osobné rozhovory so zločincami. Nikdy nebol príliš hlučný, ani akčný.

Horst Tappert zomrel ako 85–ročný. Chystal sa na to však už skôr. Sužovala ho cukrovka, spísal poslednú vôľu a tvrdil, že neverí v posmrtný život. O ten sa mu určite postarajú fanúšikovia, ktorých je stále dosť po celom svete. Seriál sa vysielal vo vyše 100 krajinách.

Posledná časť seriálu:

Abeceda hereckého kumštu

Rodák z Elberfelde, dnešného Wuppertalu, žil už dlhší čas s manželkou v bavorskej metropole viac-menej v ústraní. Dokonca aj kontakty s niekdajšími kolegami priveľmi neudržiaval, keďže, ako sám hovoril: Väčšina z nich už aj tak nie je medzi živými.

Cez druhú svetovú vojnu ho odviedli do nemeckej armády. Po návrate z vojnového zajatia sa začal zaujímať o divadlo. Po putovaní cez viacero nemeckých regionálnych divadiel zakotvil na renomovanej divadelnej scéne Kammerspiele Mníchov, na ktorej pôsobil v období rokov 1956-1967. Po odchode z nej bol už hercom na voľnej nohe a venoval sa nielen divadlu, ale aj filmu, rozhlasu a televízii.

Seriál bol tak obľúbený, že Nemci si dodnes opakujú vetu: “Harry, choď po auto!” Derrick ju hovoril svojmu asistentovi Harrymi Kleinovi.

Derrick

Štvrťstoročie života, ktoré venoval postave hrdinu najúspešnejšieho nemeckého krimiseriálu všetkých čias, ho nasýtilo a tak, ako prezradil pred časom práve na stránkach magazínu Bunte, detektívky nesledoval ani na dôchodku.

Dovedna 281 epizód seriálu Derrick, ktorý sa vyrábal v rokoch 1973-98, mohli svojho času vidieť a v reprízach ich aj naďalej môžu sledovať diváci v celkovo 120 krajinách, vrátane Slovenska. Na Slovensku Derricka nadaboval Stano Dančiak. Tappert bol trojnásobným otcom, vášnivým rybárom a vyznávačom poľovníctva.

Horstovi Tappertovi udelili celý rad vyznamenaní a odborných i diváckych ocenení, vrátane Spolkového kríža za zásluhy (1988), Ceny Willyho Brandta (2002), Bavorskej televíznej ceny (2003), ceny Romy v platine (1998), ale aj trofejí Bambi (1979) alebo Zlatá kamera (1981).

Filmografia:

* 1958 Die Trapp-Familie in Amerika
* 1958 Helden (Arms and the Man)
* 1959 Das schöne Abenteuer (Beautiful Adventure)
* 1959 Ruf ohne Echo (TV-Film)
* 1961 Zu viele Köche
* 1961 Küß mich Kätchen
* 1962 Das Halstuch (TV-Film)
* 1963 Das tödliche Patent (TV-Film)
* 1963 Zwei Whiskey und ein Sofa (Whiskey and Sofa)
* 1966 Das ganz große Ding (TV-Film)
* 1966 Ein Tag in Paris (TV-Film)
* 1966 Der Kinderdieb (TV-Film)
* 1966 Der Mann aus Melbourne (TV-Film)
* 1966 Der Schwarze Freitag (TV-Film)
* 1966 Jerry Cotton: Die Rechnung - eiskalt serviert
* 1966 Die Gentlemen bitten zur Kasse (The Great British Train Robbery) (TV-Dreiteiler)
* 1967 Liebe für Liebe (TV-Film)
* 1968 Der Hund von Blackwood Castle (The Horror of Blackwood Castle)Hans Söhnker
* 1968 Heißer Sand auf Sylt (Hot Sand on Sylt - Just to Be Loved - The New Life Style)
* 1968 Der Gorilla von Soho (The Ape Creature - Gorilla Gang)
* 1968 Das Kriminalmuseum - Die Reifenspur (TV-Film)
* 1969 Der Mann mit dem Glasauge (The Man with the Glass Eye)
* 1969 Sieben Tage Frist (Seven Days Grace)
* 1970 Sie tötete in Ekstase (She Killed in Ecstasy)
* 1970 Inspektor Perrak greift ein (Perrak)

* 1970 Und Jimmy ging zum Regenbogen (And Jimmy Went to the Rainbow's Foot)
* 1971 Bleib sauber, Liebling (The Love Keys)
* 1971 Der Teufel kam aus Akasava (The Devil Came from Akasava)
* 1971 Der Kapitän (The Captain's Table)
* 1972 Der Todesrächer von Soho (The Corpse Packs His Bags)

* 1972 Hoopers letzte Jagd (TV-Film), with Max Mairich, Liselotte Pulver, Florian Halm
* 1973 Eine Frau bleibt eine Frau (TV-Film
* 1973-1998 Derrick (Drama)
* 1974 Auch ich war nur ein mittelmäßiger Schüler (I Wasn't a Very Good Student Either)
* 1984 Cinématon
* 2000 Der Kardinal - Der Preis der Liebe (The Cardinal) - (TV-Film)
* 2001 In 80 Jahren um die Welt (TV-Film)
* 2003 Herz ohne Krone (The Uncrowned Heart) - (TV-Film),
* 2004 Derrick - Die Pflicht ruft (Derrick - The Feature Film) - (Original voice of Tappert and Wepper)

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 675
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 13 168
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 582
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 201
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 283
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 526
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 459
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 289
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 023

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

ŽENA

Sex s robotom: Môžu napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

KOMENTÁRE

V kanadskom raji sa s ostatnými delí čoraz menej ľudí

Je Vancouver jedným z najlepších miest pre život?

Neprehliadnite tiež

Nasadili Rusi trollov do hľadiska? Z favorita Cannes vyrobili prepadák

Výroba alternatívnych faktov neobišla ani filmový festival.

Zomrela hrdinka knihy Mengeleho dievča. Porazila nacizmus, keď sa jej narodili deti

Viola Fischerová stihla zažiť pocit, že patrí tam, kde sa narodila.

Ľudia si myslia, že videli Twin Peaks. Mnohí sa mýlia

David Lynch radí, čo urobiť pred tým, ako si pustíte seriál.