Pecha Kucha je japonský výraz pre označenie zvuku vznikajúceho pri konverzácii. Tento obľúbený formát prezentácií dizajnérov, architektov či výtvarníkov sa veľmi rýchlo rozšíril po celom svete a organizuje sa dokonca aj u nás, na Slovensku.
Každý z večerov, ktoré sa tento rok konali v bratislavskom Hoteli Kyjev, na žilinskej Stanici alebo na festivale Pohoda, bol beznádejne vypredaný, s návštevnosťou až 500 divákov. Na to, v čom spočíva tajomstvo tejto popularity, sme sa spýtali Kataríny Hrdej, jednej z organizátoriek Pecha Kucha Night. O svojich dojmoch nám bezprostredne po prezentácii porozprával slávny slovenský výtvarník Dezider Tóth.
Gucha, ktorá vznikla z iniciatívy ľudí okolo bratislavského priestoru A4, je akousi alternatívou k Pecha Kucha. Táto "guča nápadov" je komornejšia a neformálnejšia. Ľudia, ktorí tu prezentujú, sa zväčša zaoberajú rôznymi experimentálnymi prejavmi súčasnej kultúry, alebo majú iba uletené nápady. O čom všetkom je Gucha nám prezradil jeden z jej organizátorov, Slávo Krekovič.
Keďže ste práve svedkami posledného Hore bez v tomto roku, jeho tvorcovia vám želajú všetko, no najmä pekné sviatky. Pod stromček aspoň jedného porcelánového jeleňa a do nového roku veľa zdravíčka, šťastíčka a ľúbeznej malebnosti.
Hore bez je pravidelná relácia TV SME o výtvarnom umení. Nový diel nájdete na SME.sk každú sobotu od 8:00.
Autor: Jana Kapelová, Omar Mirza