AKTUALIZOVANÉ 16:30

Zomrel herec, ktorý nebol iba Prašivec

Július Vašek patril do generácie s nezameniteľným prejavom. Dostával najmä negatívne a vedľajšie postavy, ale takmer vždy dokázal výrazne prispieť k tomu, aby sa na ten film nezabudlo.

Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Známi ho volali Ďuso, pre televíznych divákov bol najmä Prašivcom. Túto postavu mu dvakrát zveril režisér Martin Hollý v kultových filmoch Medená veža a Orlie pierko. Bola záporná, rovnako ako väčšina jeho ostatných postáv, ku ktorým bol typovo najviac predurčený.

Viac si ich však už Július Vašek nezahrá. Ďalší z našich výrazných hercov-klasikov včera zomrel vo veku 82 rokov „po dlhej a ťažkej chorobe“, ako informovala hovorkyňa divadla Nová scéna Ľuba Zednikovičová.

Ponuky na filmovanie odmietal už dlhšie. Žil utiahnutým životom v jednoizbovom byte na bratislavských Ostredkoch. Nestretával sa ani s kolegami: „Prečo? „Načo aj? Už sme si povedali všetko. Najlepších priateľov som mal Krivosudského, Polónyiho a Müllera, ktorý už však nežije. Zasiahlo ma množstvo rán. Už sa nemám prečo smiať,“ povedal zatrpknutý herec v roku 2005 denníku 24 hodín.

Na sklonku života mal problémy s očami aj s osteoporózou, no najťažšie niesol náhlu smrť o generáciu mladšej manželky Aleny. Potom už len sedel doma, kde ho navštevovala jedna z dvoch dcér, ktorá sa oňho starala.

„Čítam detektívky a pozerám televíziu, na ktorú však nemám dobrý názor. Celá kultúra je v prdeli,“ tvrdil.
V bratislavskej Novej scéne, kde strávil väčšinu života, začal dominovať muzikál, čo pozoroval s nevôľou. Ešte viac sa ho však dotkla výpoveď, ktorú v tomto divadle spolu s kamarátom Ivanom Krivosudským dostali na vrchole kariéry od Ľuba Romana, údajne pre osobné nedorozumenia.

Kedysi to bolo inak. Patril medzi najobsadzovanejších. Rodák z Nových Zámkov, ktorý vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, debutoval v roku 1954 v adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina. Potom už šiel z filmu do filmu. Celkovo ich nakrútil vyše päťdesiat, o čom dnes jeho mladí kolegovia môžu len snívať.

Objavil sa v mnohých legendárnych slovenských aj českých filmoch ako napríklad Kapitán Dabač (1959), Romance pro křídlovku (1966) či Pacho, hybský zbojník (1975). Martin Hollý mu zveril postavu Prašivca, ktorá ho azda najviac preslávila. Filmy Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971) sú veľkým hereckým galapredstavením nielen vďaka Štefanovi Kvietikovi, Ivanovi Rajniakovi, Ivanovi Mistríkovi či Vladovi Müllerovi.

Práve začiatkom 70. rokov prežíval Július Vašek najsilnejšie obdobie. Nezabudnuteľný je aj jeho výkon v postave Pančuchu v ďalšej adaptácii románu Františka Hečka: „Červené víno by bolo bez neho len jablkový mušt,“ napísal výstižne jeden z čitateľov v internetovej diskusii.

Výber z filmografie

1954 - Drevená dedina (Ondro Ončo)
1958 - V hodine dvanástej
1959 - Kapitán Dabač
1961 - Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)
1962 - Bílá oblaka (partizán)
1964 - Prípad pre obhajcu (Paľo)
1965 - Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)
1966 - Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)
1968 - Muž, ktorý luže (Vladimír)
1970 - Medená veža (Prašivec)
1971 - Orlie pierko (Prašivec)
1972 - ...a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)
1974 - Deň, ktorý neumrie (Pirč)
1974 - Do zbrane, kuruci! (richtár)
1974 - Lidé z metra (Babiak)
1975 - Pacho, hybský zbojník (Mišo)
1976 - Červené víno (Pančucha)
1976 - Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu
1979 - Blízke diaľavy (Karburátor)
1982 - Pavilón šeliem (Žilinský)
1984 - Sladké starosti (Kantorík)
1985 - Zastihla mě noc (invalid)
1986 - Galoše šťastia (lampár)
1995 - Poslední přesun (Starec)

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 874
  2. Od septembra opäť po starom 6 164
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 789
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 434
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 728
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 695
  7. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 215
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 194
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 092
  10. Leto nekončí! 1 080

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

DOMOV

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala.

ŠPORT

Neapol hrá ako Real. Hamšíkovi sa vernosť môže oplatiť

Ľudia sa rozprávajú len o zápase, tvrdí Hamšík.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

Neprehliadnite tiež

Zomrel jeden z najvýznamnejších jazzových gitaristov

Umelec sa predstavil v Bratislave aj s českou formáciou Robert Balzar Trio.

RECENZIA

Ako správa z paralelného vesmíru. Tak vyzerá Svěrákov film Po strništi bos

Český film je úkaz. Chcel byť chlapčenskou verziou Babičky?

Orchester môže popových hudobníkov zničiť. Je to tenký ľad

Meky Žbirka, Korben Dallas a Longital vysvetľujú, prečo sa rozhodli prerobiť svoje pesničky.

Rytmus bude nadávať, orchester hrať. Ľahší primitivizmus a ukáznenosť vraj idú dokopy

Žiadny hudobný nápad nevyvolal tento rok väčšiu kritiku.