SME
Piatok, 1. júl, 2022 | Meniny má Diana

Zomrel herec, ktorý nebol iba Prašivec

Július Vašek patril do generácie s nezameniteľným prejavom. Dostával najmä negatívne a vedľajšie postavy, ale takmer vždy dokázal výrazne prispieť k tomu, aby sa na ten film nezabudlo.

Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy.Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Známi ho volali Ďuso, pre televíznych divákov bol najmä Prašivcom. Túto postavu mu dvakrát zveril režisér Martin Hollý v kultových filmoch Medená veža a Orlie pierko. Bola záporná, rovnako ako väčšina jeho ostatných postáv, ku ktorým bol typovo najviac predurčený.

Viac si ich však už Július Vašek nezahrá. Ďalší z našich výrazných hercov-klasikov včera zomrel vo veku 82 rokov „po dlhej a ťažkej chorobe“, ako informovala hovorkyňa divadla Nová scéna Ľuba Zednikovičová.

Ponuky na filmovanie odmietal už dlhšie. Žil utiahnutým životom v jednoizbovom byte na bratislavských Ostredkoch. Nestretával sa ani s kolegami: „Prečo? „Načo aj? Už sme si povedali všetko. Najlepších priateľov som mal Krivosudského, Polónyiho a Müllera, ktorý už však nežije. Zasiahlo ma množstvo rán. Už sa nemám prečo smiať,“ povedal zatrpknutý herec v roku 2005 denníku 24 hodín.

Na sklonku života mal problémy s očami aj s osteoporózou, no najťažšie niesol náhlu smrť o generáciu mladšej manželky Aleny. Potom už len sedel doma, kde ho navštevovala jedna z dvoch dcér, ktorá sa oňho starala.

„Čítam detektívky a pozerám televíziu, na ktorú však nemám dobrý názor. Celá kultúra je v prdeli,“ tvrdil.
V bratislavskej Novej scéne, kde strávil väčšinu života, začal dominovať muzikál, čo pozoroval s nevôľou. Ešte viac sa ho však dotkla výpoveď, ktorú v tomto divadle spolu s kamarátom Ivanom Krivosudským dostali na vrchole kariéry od Ľuba Romana, údajne pre osobné nedorozumenia.

Kedysi to bolo inak. Patril medzi najobsadzovanejších. Rodák z Nových Zámkov, ktorý vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, debutoval v roku 1954 v adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina. Potom už šiel z filmu do filmu. Celkovo ich nakrútil vyše päťdesiat, o čom dnes jeho mladí kolegovia môžu len snívať.

Objavil sa v mnohých legendárnych slovenských aj českých filmoch ako napríklad Kapitán Dabač (1959), Romance pro křídlovku (1966) či Pacho, hybský zbojník (1975). Martin Hollý mu zveril postavu Prašivca, ktorá ho azda najviac preslávila. Filmy Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971) sú veľkým hereckým galapredstavením nielen vďaka Štefanovi Kvietikovi, Ivanovi Rajniakovi, Ivanovi Mistríkovi či Vladovi Müllerovi.

Práve začiatkom 70. rokov prežíval Július Vašek najsilnejšie obdobie. Nezabudnuteľný je aj jeho výkon v postave Pančuchu v ďalšej adaptácii románu Františka Hečka: „Červené víno by bolo bez neho len jablkový mušt,“ napísal výstižne jeden z čitateľov v internetovej diskusii.

Výber z filmografie

1954 - Drevená dedina (Ondro Ončo)
1958 - V hodine dvanástej
1959 - Kapitán Dabač
1961 - Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)
1962 - Bílá oblaka (partizán)
1964 - Prípad pre obhajcu (Paľo)
1965 - Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)
1966 - Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)
1968 - Muž, ktorý luže (Vladimír)
1970 - Medená veža (Prašivec)
1971 - Orlie pierko (Prašivec)
1972 - ...a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)
1974 - Deň, ktorý neumrie (Pirč)
1974 - Do zbrane, kuruci! (richtár)
1974 - Lidé z metra (Babiak)
1975 - Pacho, hybský zbojník (Mišo)
1976 - Červené víno (Pančucha)
1976 - Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu
1979 - Blízke diaľavy (Karburátor)
1982 - Pavilón šeliem (Žilinský)
1984 - Sladké starosti (Kantorík)
1985 - Zastihla mě noc (invalid)
1986 - Galoše šťastia (lampár)
1995 - Poslední přesun (Starec)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  3. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  4. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  7. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  8. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  1. Ocenená 4K autokamera Mio má aj 2K so 60 snímkami a FHD so 120!
  2. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí!
  3. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami
  4. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  5. Na pošte si s Fumbi kúpite kryptomeny už aj za hotovosť
  6. V uliciach Košíc vyzbierali dobrovoľníci 26 ton odpadu
  7. Výlety na mieru pre celú rodinu
  8. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 12 827
  2. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 720
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 350
  4. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 7 762
  5. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 4 931
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 3 796
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 794
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 3 216
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Eva Gallova: Puškina ženy milovali
  2. Lórant Kulík: Výstava fotografií: Dokumentuje momenty zo života, ktoré vidí keď stlačí spúšť fotoaparátu
  3. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  4. Boris Cíferský: Láska hory prenáša - Keď sa stratí ženích
  5. Martin Šuraba: Všetko o mojom otcovi
  6. Milan Buno: 7 knižných tipov: Tajná vojna, únos v Londýne, atentát ruskej mafie...
  7. Samuel Ivančák: Stretnúť sa s Mariánom Vargom je ako z Borgesovej poviedky (rozhovor)
  8. Miroslava Moncmanová: "Ruský izrazec", alebo, keď na kachličkách trónil Lenin
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 10 651
  2. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 9 917
  3. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 9 625
  4. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 7 337
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 187
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 805
  7. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 3 404
  8. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 3 375
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťZatvoriť reklamu