SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 16:30

Zomrel herec, ktorý nebol iba Prašivec

Július Vašek patril do generácie s nezameniteľným prejavom. Dostával najmä negatívne a vedľajšie postavy, ale takmer vždy dokázal výrazne prispieť k tomu, aby sa na ten film nezabudlo.

Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy.Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Známi ho volali Ďuso, pre televíznych divákov bol najmä Prašivcom. Túto postavu mu dvakrát zveril režisér Martin Hollý v kultových filmoch Medená veža a Orlie pierko. Bola záporná, rovnako ako väčšina jeho ostatných postáv, ku ktorým bol typovo najviac predurčený.

Viac si ich však už Július Vašek nezahrá. Ďalší z našich výrazných hercov-klasikov včera zomrel vo veku 82 rokov „po dlhej a ťažkej chorobe“, ako informovala hovorkyňa divadla Nová scéna Ľuba Zednikovičová.

Ponuky na filmovanie odmietal už dlhšie. Žil utiahnutým životom v jednoizbovom byte na bratislavských Ostredkoch. Nestretával sa ani s kolegami: „Prečo? „Načo aj? Už sme si povedali všetko. Najlepších priateľov som mal Krivosudského, Polónyiho a Müllera, ktorý už však nežije. Zasiahlo ma množstvo rán. Už sa nemám prečo smiať,“ povedal zatrpknutý herec v roku 2005 denníku 24 hodín.

Na sklonku života mal problémy s očami aj s osteoporózou, no najťažšie niesol náhlu smrť o generáciu mladšej manželky Aleny. Potom už len sedel doma, kde ho navštevovala jedna z dvoch dcér, ktorá sa oňho starala.

„Čítam detektívky a pozerám televíziu, na ktorú však nemám dobrý názor. Celá kultúra je v prdeli,“ tvrdil.
V bratislavskej Novej scéne, kde strávil väčšinu života, začal dominovať muzikál, čo pozoroval s nevôľou. Ešte viac sa ho však dotkla výpoveď, ktorú v tomto divadle spolu s kamarátom Ivanom Krivosudským dostali na vrchole kariéry od Ľuba Romana, údajne pre osobné nedorozumenia.

Kedysi to bolo inak. Patril medzi najobsadzovanejších. Rodák z Nových Zámkov, ktorý vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, debutoval v roku 1954 v adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina. Potom už šiel z filmu do filmu. Celkovo ich nakrútil vyše päťdesiat, o čom dnes jeho mladí kolegovia môžu len snívať.

Objavil sa v mnohých legendárnych slovenských aj českých filmoch ako napríklad Kapitán Dabač (1959), Romance pro křídlovku (1966) či Pacho, hybský zbojník (1975). Martin Hollý mu zveril postavu Prašivca, ktorá ho azda najviac preslávila. Filmy Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971) sú veľkým hereckým galapredstavením nielen vďaka Štefanovi Kvietikovi, Ivanovi Rajniakovi, Ivanovi Mistríkovi či Vladovi Müllerovi.

Práve začiatkom 70. rokov prežíval Július Vašek najsilnejšie obdobie. Nezabudnuteľný je aj jeho výkon v postave Pančuchu v ďalšej adaptácii románu Františka Hečka: „Červené víno by bolo bez neho len jablkový mušt,“ napísal výstižne jeden z čitateľov v internetovej diskusii.

Výber z filmografie

1954 - Drevená dedina (Ondro Ončo)
1958 - V hodine dvanástej
1959 - Kapitán Dabač
1961 - Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)
1962 - Bílá oblaka (partizán)
1964 - Prípad pre obhajcu (Paľo)
1965 - Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)
1966 - Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)
1968 - Muž, ktorý luže (Vladimír)
1970 - Medená veža (Prašivec)
1971 - Orlie pierko (Prašivec)
1972 - ...a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)
1974 - Deň, ktorý neumrie (Pirč)
1974 - Do zbrane, kuruci! (richtár)
1974 - Lidé z metra (Babiak)
1975 - Pacho, hybský zbojník (Mišo)
1976 - Červené víno (Pančucha)
1976 - Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu
1979 - Blízke diaľavy (Karburátor)
1982 - Pavilón šeliem (Žilinský)
1984 - Sladké starosti (Kantorík)
1985 - Zastihla mě noc (invalid)
1986 - Galoše šťastia (lampár)
1995 - Poslední přesun (Starec)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  2. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  3. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  4. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  8. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  9. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  10. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 091
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 145
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 634
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 030
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 541
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 432
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 567
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 557
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 461
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 427
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaromír Čižnár.
Premiér Igor Matovič.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Po víchrici nech súdnictvo rozmetá orkán

Peklo je prázdne a všetci diabli sú tu.

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Hrôzostrašné čísla

Korona jedného dňa určite pominie, ale epidémia ľudskej hlúposti bude spoločnosť ničiť oveľa oveľa dlhšie.

Neprehliadnite tiež

Aj ty spávaš s bratom? Kazachom robí Borat hanbu, ale dnes už sa tomu nebránia

Kazasi v Spojených štátoch s ním majú väčší problém.

Borat.
Adam Sandler. Pýta si 15 miliónov dolárov za film vopred.

Vo veku 86 rokov zomrela beatnická poetka Diane di Prima

Diane di Prima napísala štyri desiatky kníh a jej diela boli preložené do dvadsiatich jazykov.

Ilustračné foto.
Americký novinár a spisovateľ Michael Finkel.