AKTUALIZOVANÉ 16:30

Zomrel herec, ktorý nebol iba Prašivec

Július Vašek patril do generácie s nezameniteľným prejavom. Dostával najmä negatívne a vedľajšie postavy, ale takmer vždy dokázal výrazne prispieť k tomu, aby sa na ten film nezabudlo.

Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Známi ho volali Ďuso, pre televíznych divákov bol najmä Prašivcom. Túto postavu mu dvakrát zveril režisér Martin Hollý v kultových filmoch Medená veža a Orlie pierko. Bola záporná, rovnako ako väčšina jeho ostatných postáv, ku ktorým bol typovo najviac predurčený.

Viac si ich však už Július Vašek nezahrá. Ďalší z našich výrazných hercov-klasikov včera zomrel vo veku 82 rokov „po dlhej a ťažkej chorobe“, ako informovala hovorkyňa divadla Nová scéna Ľuba Zednikovičová.

Ponuky na filmovanie odmietal už dlhšie. Žil utiahnutým životom v jednoizbovom byte na bratislavských Ostredkoch. Nestretával sa ani s kolegami: „Prečo? „Načo aj? Už sme si povedali všetko. Najlepších priateľov som mal Krivosudského, Polónyiho a Müllera, ktorý už však nežije. Zasiahlo ma množstvo rán. Už sa nemám prečo smiať,“ povedal zatrpknutý herec v roku 2005 denníku 24 hodín.

Na sklonku života mal problémy s očami aj s osteoporózou, no najťažšie niesol náhlu smrť o generáciu mladšej manželky Aleny. Potom už len sedel doma, kde ho navštevovala jedna z dvoch dcér, ktorá sa oňho starala.

„Čítam detektívky a pozerám televíziu, na ktorú však nemám dobrý názor. Celá kultúra je v prdeli,“ tvrdil.
V bratislavskej Novej scéne, kde strávil väčšinu života, začal dominovať muzikál, čo pozoroval s nevôľou. Ešte viac sa ho však dotkla výpoveď, ktorú v tomto divadle spolu s kamarátom Ivanom Krivosudským dostali na vrchole kariéry od Ľuba Romana, údajne pre osobné nedorozumenia.

Kedysi to bolo inak. Patril medzi najobsadzovanejších. Rodák z Nových Zámkov, ktorý vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, debutoval v roku 1954 v adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina. Potom už šiel z filmu do filmu. Celkovo ich nakrútil vyše päťdesiat, o čom dnes jeho mladí kolegovia môžu len snívať.

Objavil sa v mnohých legendárnych slovenských aj českých filmoch ako napríklad Kapitán Dabač (1959), Romance pro křídlovku (1966) či Pacho, hybský zbojník (1975). Martin Hollý mu zveril postavu Prašivca, ktorá ho azda najviac preslávila. Filmy Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971) sú veľkým hereckým galapredstavením nielen vďaka Štefanovi Kvietikovi, Ivanovi Rajniakovi, Ivanovi Mistríkovi či Vladovi Müllerovi.

Práve začiatkom 70. rokov prežíval Július Vašek najsilnejšie obdobie. Nezabudnuteľný je aj jeho výkon v postave Pančuchu v ďalšej adaptácii románu Františka Hečka: „Červené víno by bolo bez neho len jablkový mušt,“ napísal výstižne jeden z čitateľov v internetovej diskusii.

Výber z filmografie

1954 - Drevená dedina (Ondro Ončo)
1958 - V hodine dvanástej
1959 - Kapitán Dabač
1961 - Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)
1962 - Bílá oblaka (partizán)
1964 - Prípad pre obhajcu (Paľo)
1965 - Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)
1966 - Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)
1968 - Muž, ktorý luže (Vladimír)
1970 - Medená veža (Prašivec)
1971 - Orlie pierko (Prašivec)
1972 - ...a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)
1974 - Deň, ktorý neumrie (Pirč)
1974 - Do zbrane, kuruci! (richtár)
1974 - Lidé z metra (Babiak)
1975 - Pacho, hybský zbojník (Mišo)
1976 - Červené víno (Pančucha)
1976 - Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu
1979 - Blízke diaľavy (Karburátor)
1982 - Pavilón šeliem (Žilinský)
1984 - Sladké starosti (Kantorík)
1985 - Zastihla mě noc (invalid)
1986 - Galoše šťastia (lampár)
1995 - Poslední přesun (Starec)

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  2. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  3. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  4. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  10. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 453
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 4 193
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 333
  4. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 3 101
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 536
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 498
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 390
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 171
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 814
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 749

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Superpočítač kúpili za milióny. Nevyužívali ho, o chvíľu zostarne

Slovenskí vedci vyčíslili škody za nepoužívanie počítača na viac ako milión. Dnes už funguje v poriadku, no čoskoro ho bude treba vymeniť.

KOMENTÁRE

Danko to možno myslel dobre. Nech vysvetlí, ako presne

Naozaj Dankovi nik iný ako Volodin číslo nedal?

Neprehliadnite tiež

Na Vianoce padáme vyčerpaní pod stromček. Shina a Solovic sa pýtajú, či to stojí zato

Nahrávka Analemna hovorí o chvíľach, keď si zapíname plytký seriál.

RECENZIA

Už to nikto nečakal. Star Wars sú opäť na vrchole

Prístup nového režiséra je až rúhačský. Pozrite si naše hodnotenie.

ROZHOVOR

Dominik Hrbatý: Tenisti sú ako autisti, jeden telefonát im prehrá zápas

Náš tenisový šampión komentuje svoj zážitok z kina. Spoznal sa vo filme Borg/McEnroe.

Vymyslel magický realizmus z Karpát. Rankov má novú knihu

Kniha Miesta, čo nie sú na mape sa hrá s čitateľom. Oplatí sa to.