SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 16:30

Zomrel herec, ktorý nebol iba Prašivec

Július Vašek patril do generácie s nezameniteľným prejavom. Dostával najmä negatívne a vedľajšie postavy, ale takmer vždy dokázal výrazne prispieť k tomu, aby sa na ten film nezabudlo.

Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy.Július Vašek debutoval na plátne v roku 1954. Hrával najmä negatívne postavy. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Známi ho volali Ďuso, pre televíznych divákov bol najmä Prašivcom. Túto postavu mu dvakrát zveril režisér Martin Hollý v kultových filmoch Medená veža a Orlie pierko. Bola záporná, rovnako ako väčšina jeho ostatných postáv, ku ktorým bol typovo najviac predurčený.

Viac si ich však už Július Vašek nezahrá. Ďalší z našich výrazných hercov-klasikov včera zomrel vo veku 82 rokov „po dlhej a ťažkej chorobe“, ako informovala hovorkyňa divadla Nová scéna Ľuba Zednikovičová.

Ponuky na filmovanie odmietal už dlhšie. Žil utiahnutým životom v jednoizbovom byte na bratislavských Ostredkoch. Nestretával sa ani s kolegami: „Prečo? „Načo aj? Už sme si povedali všetko. Najlepších priateľov som mal Krivosudského, Polónyiho a Müllera, ktorý už však nežije. Zasiahlo ma množstvo rán. Už sa nemám prečo smiať,“ povedal zatrpknutý herec v roku 2005 denníku 24 hodín.

Na sklonku života mal problémy s očami aj s osteoporózou, no najťažšie niesol náhlu smrť o generáciu mladšej manželky Aleny. Potom už len sedel doma, kde ho navštevovala jedna z dvoch dcér, ktorá sa oňho starala.

„Čítam detektívky a pozerám televíziu, na ktorú však nemám dobrý názor. Celá kultúra je v prdeli,“ tvrdil.
V bratislavskej Novej scéne, kde strávil väčšinu života, začal dominovať muzikál, čo pozoroval s nevôľou. Ešte viac sa ho však dotkla výpoveď, ktorú v tomto divadle spolu s kamarátom Ivanom Krivosudským dostali na vrchole kariéry od Ľuba Romana, údajne pre osobné nedorozumenia.

Kedysi to bolo inak. Patril medzi najobsadzovanejších. Rodák z Nových Zámkov, ktorý vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, debutoval v roku 1954 v adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina. Potom už šiel z filmu do filmu. Celkovo ich nakrútil vyše päťdesiat, o čom dnes jeho mladí kolegovia môžu len snívať.

Objavil sa v mnohých legendárnych slovenských aj českých filmoch ako napríklad Kapitán Dabač (1959), Romance pro křídlovku (1966) či Pacho, hybský zbojník (1975). Martin Hollý mu zveril postavu Prašivca, ktorá ho azda najviac preslávila. Filmy Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971) sú veľkým hereckým galapredstavením nielen vďaka Štefanovi Kvietikovi, Ivanovi Rajniakovi, Ivanovi Mistríkovi či Vladovi Müllerovi.

Práve začiatkom 70. rokov prežíval Július Vašek najsilnejšie obdobie. Nezabudnuteľný je aj jeho výkon v postave Pančuchu v ďalšej adaptácii románu Františka Hečka: „Červené víno by bolo bez neho len jablkový mušt,“ napísal výstižne jeden z čitateľov v internetovej diskusii.

Výber z filmografie

1954 - Drevená dedina (Ondro Ončo)
1958 - V hodine dvanástej
1959 - Kapitán Dabač
1961 - Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)
1962 - Bílá oblaka (partizán)
1964 - Prípad pre obhajcu (Paľo)
1965 - Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)
1966 - Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)
1968 - Muž, ktorý luže (Vladimír)
1970 - Medená veža (Prašivec)
1971 - Orlie pierko (Prašivec)
1972 - ...a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)
1974 - Deň, ktorý neumrie (Pirč)
1974 - Do zbrane, kuruci! (richtár)
1974 - Lidé z metra (Babiak)
1975 - Pacho, hybský zbojník (Mišo)
1976 - Červené víno (Pančucha)
1976 - Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu
1979 - Blízke diaľavy (Karburátor)
1982 - Pavilón šeliem (Žilinský)
1984 - Sladké starosti (Kantorík)
1985 - Zastihla mě noc (invalid)
1986 - Galoše šťastia (lampár)
1995 - Poslední přesun (Starec)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 23 303
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 489
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 635
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 651
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 353
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 807
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 004
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 481
  10. Po Slovensku na motorke 5 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu