SME

Halušky sa servírujú aj v galérii

Neexistuje len Pavlovov, ale aj Homolov podmienený reflex. Svedčí o tom výstava v galérii Enter. Peter Homola sa na svojej výstave Denné menu predstavuje ako fotograf i šéfkuchár.

Exponát výstavy Denné menu – zo série Jedálny lístok.Exponát výstavy Denné menu – zo série Jedálny lístok. (Zdroj: PETER HOMOLA)

Lahodné kuracie stehno pečené na citróne, hovädzie zadné či radšej klasické halušky? Takéto denné menu, lákavo viacchodové, ponúka v Bratislave paradoxne nie jedáleň, ale galéria.

V Galérii Enter na Panenskej totiž všetkým divákom výstavy Denné menu navaril a v štyroch umeleckých cykloch trošku aj zavaril Peter Homola – nateraz šéfkuchár a fotograf zároveň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Absolvent Katedry fotografie a nových médií na Vysokej škole výtvarných umení výstavu zámerne načasoval do povianočného obdobia. Počas neho mali podľa kurátora Omara Mirzu viacerí stravníci bruchá poriadne preplnené a oči zakalené od sledovania televízie.

SkryťVypnúť reklamu

Ironizuje aj žuje

Mirza vraví, že okrem podmieneného Pavlovovho reflexu môže návštevník galérie na vlastných chuťových pohárikoch zažiť aj Homolov reflex. „Homola sa rád pohráva s vnímaním svojich stravníkov, rád mení ich uhly pohľadu, vnáša neistotu do istoty a istotu do neistoty, skúša koncentráciu, navodzuje nové, nečakané situácie, vytŕha veci z kontextov, len aby ich vzápätí vsadil do kontextov nových, humorizuje, ironizuje, žuje. A čo je hlavné; nastavuje zrkadlo!“

Umelec na svojich fotografiách z cyklu Jedálny lístok ponúka vyjedené prázdne taniere z luxusnej reštaurácie aj s použitým príborom. Ich obsah zjedol zámerne a, ako hovorí, s chuťou. Nám ju navodzujú len názvy z jedálneho lístka – jemne prepečený biftek v opasku či consomé z bažanta.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď si človek prečíta jedálny lístok, prebudia sa jeho zmysly aj bez toho, aby jedlo videl,“ vysvetľuje Homola.
Kurátor Omar Mirza dodáva, že po konzumácii tohto cyklu zistíme, že na rozdiel od zvierat v nás podmienený reflex môže vyvolať aj obyčajný text.

Vizuálne nejde vrátiť späť

Ak vám séria fotiek narobila chute, pravdepodobne vás prejdú pri prezeraní ďalšieho fotografického cyklu – Zmena zmyslov. Homola ponúka síce pekne naservírované, no vlastnými ústami požuté jedlo. Pohráva sa tu s vizuálnym a chuťovým vnemom. „Jedlu predchádza vizuálny zmysel, predstavuješ si a cítiš ho v mysli, no keď sa dostane do úst, tieto zmysly sa vymenia, vizuálny ustupuje a ostáva len ten chuťový,“ približuje autor dielo. „A ako vidíme, vizuálny už nejde vrátiť späť.“

SkryťVypnúť reklamu

Servírovaním sa umelec zaoberá aj v treťom cykle fotografií – Uhol pohľadu. Tanier na nich vymenil za peň, hlinu či zem, kde naaranžoval obed. „Nejde o fotomontáž, chcel som upozorniť, nakoľko to marginálne ovplyvní to významové.“

Kolobeh rezňa

Štvrtým gurmánsko-umeleckým cyklom je zbierka umelcových halušiek, archivuje si ich pekne vo vitríne podľa dátumov. „Ide o klasickú metaforu, napríklad 5. mája som mal halušky až dvakrát, to som sa rozišiel s frajerkou,“ vraví Homola.

Výstavu Denné menu dopĺňa video o kolobehu rezňa, nápis bravčovou masťou či hudba, ktorú autor Daniel Kordík skomponoval, aby vzdal hold potrubiam.

Na chuť tejto gurmánskej prehliadky môžete prísť v galérii Enter do 4. februára, no pozor, aj s umeleckým s jedlom rastie chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Lucia Tkáčiková 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na Marka oharka do jarka
  2. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 13 070
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 716
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 293
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 321
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 841
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 852
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 372
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 096
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  2. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  3. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  4. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  5. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  6. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  7. Jozef Černek: Ako vznikajú kulisy
  8. Ľuboš Vodička: Technické múzeum vo Viedni
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 566
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 224
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 114
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 919
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 589
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 698
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 8 589
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 457
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu