Halušky sa servírujú aj v galérii

Neexistuje len Pavlovov, ale aj Homolov podmienený reflex. Svedčí o tom výstava v galérii Enter. Peter Homola sa na svojej výstave Denné menu predstavuje ako fotograf i šéfkuchár.

Exponát výstavy Denné menu – zo série Jedálny lístok.(Zdroj: PETER HOMOLA)

Lahodné kuracie stehno pečené na citróne, hovädzie zadné či radšej klasické halušky? Takéto denné menu, lákavo viacchodové, ponúka v Bratislave paradoxne nie jedáleň, ale galéria.

V Galérii Enter na Panenskej totiž všetkým divákom výstavy Denné menu navaril a v štyroch umeleckých cykloch trošku aj zavaril Peter Homola – nateraz šéfkuchár a fotograf zároveň.

Absolvent Katedry fotografie a nových médií na Vysokej škole výtvarných umení výstavu zámerne načasoval do povianočného obdobia. Počas neho mali podľa kurátora Omara Mirzu viacerí stravníci bruchá poriadne preplnené a oči zakalené od sledovania televízie.

Ironizuje aj žuje

Mirza vraví, že okrem podmieneného Pavlovovho reflexu môže návštevník galérie na vlastných chuťových pohárikoch zažiť aj Homolov reflex. „Homola sa rád pohráva s vnímaním svojich stravníkov, rád mení ich uhly pohľadu, vnáša neistotu do istoty a istotu do neistoty, skúša koncentráciu, navodzuje nové, nečakané situácie, vytŕha veci z kontextov, len aby ich vzápätí vsadil do kontextov nových, humorizuje, ironizuje, žuje. A čo je hlavné; nastavuje zrkadlo!“

Umelec na svojich fotografiách z cyklu Jedálny lístok ponúka vyjedené prázdne taniere z luxusnej reštaurácie aj s použitým príborom. Ich obsah zjedol zámerne a, ako hovorí, s chuťou. Nám ju navodzujú len názvy z jedálneho lístka – jemne prepečený biftek v opasku či consomé z bažanta.

„Keď si človek prečíta jedálny lístok, prebudia sa jeho zmysly aj bez toho, aby jedlo videl,“ vysvetľuje Homola.
Kurátor Omar Mirza dodáva, že po konzumácii tohto cyklu zistíme, že na rozdiel od zvierat v nás podmienený reflex môže vyvolať aj obyčajný text.

Vizuálne nejde vrátiť späť

Ak vám séria fotiek narobila chute, pravdepodobne vás prejdú pri prezeraní ďalšieho fotografického cyklu – Zmena zmyslov. Homola ponúka síce pekne naservírované, no vlastnými ústami požuté jedlo. Pohráva sa tu s vizuálnym a chuťovým vnemom. „Jedlu predchádza vizuálny zmysel, predstavuješ si a cítiš ho v mysli, no keď sa dostane do úst, tieto zmysly sa vymenia, vizuálny ustupuje a ostáva len ten chuťový,“ približuje autor dielo. „A ako vidíme, vizuálny už nejde vrátiť späť.“

Servírovaním sa umelec zaoberá aj v treťom cykle fotografií – Uhol pohľadu. Tanier na nich vymenil za peň, hlinu či zem, kde naaranžoval obed. „Nejde o fotomontáž, chcel som upozorniť, nakoľko to marginálne ovplyvní to významové.“

Kolobeh rezňa

Štvrtým gurmánsko-umeleckým cyklom je zbierka umelcových halušiek, archivuje si ich pekne vo vitríne podľa dátumov. „Ide o klasickú metaforu, napríklad 5. mája som mal halušky až dvakrát, to som sa rozišiel s frajerkou,“ vraví Homola.

Výstavu Denné menu dopĺňa video o kolobehu rezňa, nápis bravčovou masťou či hudba, ktorú autor Daniel Kordík skomponoval, aby vzdal hold potrubiam.

Na chuť tejto gurmánskej prehliadky môžete prísť v galérii Enter do 4. februára, no pozor, aj s umeleckým s jedlom rastie chuť.

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  2. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  5. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  9. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 952
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 7 165
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 586
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 217
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 804
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 700
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 484
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 882
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 863
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 837

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Únava či zmena lyží. Čo malo vplyv na zranenie Velez-Zuzulovej?

Lyžiarka sa nevzdáva sna o olympijskej medaile.

KULTÚRA

V súťaži Anasoft litera zvíťazil príbeh zo súčasnosti Som Paula

Román Som Paula presvedčil porotu túžbou po autentickosti.

SVET

Kiska v OSN: Agresívny sused podkopáva suverenitu Ukrajiny

Lajčák vedie Valné zhromaždenie OSN.

Neprehliadnite tiež

Ondrej Štefánik: Nerobme chyby našich rodičov, robme nové

Víťaz Anasoft litery vníma choroby sveta na šokovaných tvárach svojich detí.

V súťaži Anasoft litera zvíťazil nekompromisný príbeh

Román Som Paula presvedčil porotu túžbou po autentickosti.

Sexuálna služobníčka ovládla televíziu. Elisabeth Moss o nej hovorí pre SME

Herečka je hviezda, ale uvoľnená. Za seriál Príbeh služobníčky získala dve ceny EMMY naraz.