Halušky sa servírujú aj v galérii

Neexistuje len Pavlovov, ale aj Homolov podmienený reflex. Svedčí o tom výstava v galérii Enter. Peter Homola sa na svojej výstave Denné menu predstavuje ako fotograf i šéfkuchár.

Exponát výstavy Denné menu – zo série Jedálny lístok.(Zdroj: PETER HOMOLA)

Lahodné kuracie stehno pečené na citróne, hovädzie zadné či radšej klasické halušky? Takéto denné menu, lákavo viacchodové, ponúka v Bratislave paradoxne nie jedáleň, ale galéria.

V Galérii Enter na Panenskej totiž všetkým divákom výstavy Denné menu navaril a v štyroch umeleckých cykloch trošku aj zavaril Peter Homola – nateraz šéfkuchár a fotograf zároveň.

Absolvent Katedry fotografie a nových médií na Vysokej škole výtvarných umení výstavu zámerne načasoval do povianočného obdobia. Počas neho mali podľa kurátora Omara Mirzu viacerí stravníci bruchá poriadne preplnené a oči zakalené od sledovania televízie.

Ironizuje aj žuje

Mirza vraví, že okrem podmieneného Pavlovovho reflexu môže návštevník galérie na vlastných chuťových pohárikoch zažiť aj Homolov reflex. „Homola sa rád pohráva s vnímaním svojich stravníkov, rád mení ich uhly pohľadu, vnáša neistotu do istoty a istotu do neistoty, skúša koncentráciu, navodzuje nové, nečakané situácie, vytŕha veci z kontextov, len aby ich vzápätí vsadil do kontextov nových, humorizuje, ironizuje, žuje. A čo je hlavné; nastavuje zrkadlo!“

Umelec na svojich fotografiách z cyklu Jedálny lístok ponúka vyjedené prázdne taniere z luxusnej reštaurácie aj s použitým príborom. Ich obsah zjedol zámerne a, ako hovorí, s chuťou. Nám ju navodzujú len názvy z jedálneho lístka – jemne prepečený biftek v opasku či consomé z bažanta.

„Keď si človek prečíta jedálny lístok, prebudia sa jeho zmysly aj bez toho, aby jedlo videl,“ vysvetľuje Homola.
Kurátor Omar Mirza dodáva, že po konzumácii tohto cyklu zistíme, že na rozdiel od zvierat v nás podmienený reflex môže vyvolať aj obyčajný text.

Vizuálne nejde vrátiť späť

Ak vám séria fotiek narobila chute, pravdepodobne vás prejdú pri prezeraní ďalšieho fotografického cyklu – Zmena zmyslov. Homola ponúka síce pekne naservírované, no vlastnými ústami požuté jedlo. Pohráva sa tu s vizuálnym a chuťovým vnemom. „Jedlu predchádza vizuálny zmysel, predstavuješ si a cítiš ho v mysli, no keď sa dostane do úst, tieto zmysly sa vymenia, vizuálny ustupuje a ostáva len ten chuťový,“ približuje autor dielo. „A ako vidíme, vizuálny už nejde vrátiť späť.“

Servírovaním sa umelec zaoberá aj v treťom cykle fotografií – Uhol pohľadu. Tanier na nich vymenil za peň, hlinu či zem, kde naaranžoval obed. „Nejde o fotomontáž, chcel som upozorniť, nakoľko to marginálne ovplyvní to významové.“

Kolobeh rezňa

Štvrtým gurmánsko-umeleckým cyklom je zbierka umelcových halušiek, archivuje si ich pekne vo vitríne podľa dátumov. „Ide o klasickú metaforu, napríklad 5. mája som mal halušky až dvakrát, to som sa rozišiel s frajerkou,“ vraví Homola.

Výstavu Denné menu dopĺňa video o kolobehu rezňa, nápis bravčovou masťou či hudba, ktorú autor Daniel Kordík skomponoval, aby vzdal hold potrubiam.

Na chuť tejto gurmánskej prehliadky môžete prísť v galérii Enter do 4. februára, no pozor, aj s umeleckým s jedlom rastie chuť.

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  2. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  3. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  4. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  5. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  6. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  7. Ekonomický a účtovný softvér Humanet oslavuje
  8. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  10. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 699
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 498
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 622
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 337
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 6 013
  6. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 5 316
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 970
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 518
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 169
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 605

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prodekan Karlovej Univerzity: Konšpirátori na univerzite dostávajú zbytočnú legitimitu

Jan Bičovský hovorí, že prísne posudzujú, koho si zavolajú.

KOMENTÁRE

Kto porazí Zemana a Babiša alebo hľadanie nádeje v Česku

Čechov čakajú prezidentské aj parlamentné voľby.

DOMOV

SME Naživo: Kto šíri hoaxy, konšpirácie a propagandu

V diskusii SME budú odborníci diskutovať o propagande.

Neprehliadnite tiež

Zneužívanie moci. Slovenský vývozný artikel, z ktorého sa svet bude učiť

O film Učiteľka je záujem, predal sa do Taiwanu aj Ameriky.

Orhan Pamuk: Som zo stavu vo svojej krajine smutný

Najznámejší turecký spisovateľ bol hviezdou budapeštianskeho knižného festivalu.

Gorillaz napodobňovali Pokémon Go. Nový album predstavili aj na Slovensku

Animovaná kapela dokazuje, že raz budú z hudobníkov len hologramy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop