SME

„Prísne strážené tajomstvo alchýmie piva“

Po tisícročia bolo varenie piva záležitosťou poľnohospodárstva. V stredoveku sa však z pivovarníctva stalo rozkvitajúce odvetvie priemyslu.

Tajomstvo alchýmie piva strážili mnísi. Zásoby vody boli často kontaminované, a preto pivo, ktoré sa vyrábalo z prevarenej vody a vďaka svojmu obsahu malo baktériostatické účinky, bolo považované za oveľa bezpečnejšie než voda. Navyše obsahovalo vitamíny a kvasnice, ktoré potláčali množenie baktérií. V rodinách sa pilo bežne počas dňa.

Hlavnou oblasťou výroby piva sa stala stredná Európa, špeciálne Čechy, ktoré možno považovať za celosvetové centrum varenia piva. S rastúcou popularitou piva narastala aj potreba zdokonaľovať sa v remeslách. S jeho výrobou boli totiž v minulosti úzko späté viaceré z nich.

SkryťVypnúť reklamu

historynew.jpg

Remeselníci rovnakej či príbuznej profesie sa zväčša združovali v cechoch. Ich príslušníci museli vystupovať ako slušní mešťania so zodpovedajúcimi znalosťami v odbore. Veľmi dôležitá bola ich morálna bezúhonnosť. Ak ju stratili, zväčša prišli aj o samotné členstvo. Debnári a sudári vyrábali drevené nádoby z malých dosiek, obopnutých kovovými pásmi – obručami. Kováč za tepla tvaroval železo do požadovanej podoby kladivom na nákove. „Šrotýři“ alebo „šlotýři“, či „skladčí“ sa v starej češtine nazývali robotníci, ktorí vozili slad a drevo k varniam. Rozvážali aj víno a pivo, váľali sudy a spúšťali ich do pivníc (šrotovali). „Spilka“ (kvasiareň) je pivnica, v ktorej prebieha hlavné kvasenie v pivovaroch. Prácu v „spilke“ zabezpečovali spílečníci, ktorí strážili pivo pri kvasení, mali na starosti prečerpávanie čerstvo skvaseného piva z kadí do sudov a následne čistili sudy a kade. Ľad potrebný na ochladzovanie mladého piva získavali tzv. ľadári vysekávaním zo zamrznutých rybníkov. Vďaka furmanom pivo často prekonávalo značné vzdialenosti od miesta výroby. Ak furman prišiel do hostinca v čase veľkého sviatku, ďalej už v ceste nepokračoval, stal sa krčmárovým hosťom a neplatil ani groš. Priestory v meštianskych domoch, kde sa podávali nápoje, sa nazývali šenky. Keď v šenkoch ešte neexistovali výčapné zariadenia, pivo sa nalievalo zo sudov v pivniciach a potom sa nosilo do miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Remeselné dedičstvo v pivovarníctve pretrváva dodnes.

bednarinew.jpg

„Vzorky každodenného stáčania piva degustujú plzenskí odborníci denne. Pivo zrejúce v moderných nerezových tankoch porovnávajú s mokom dozrievajúcim v pôvodných dubových sudoch. Plzeňský Prazdroj je jedným z posledných miest v Európe, kde sa pivovarskí debnári starajú o staré sudy a vyrábajú aj nové. Aj vďaka tomu plzenskí sládkovia dodnes pripravujú v ležiackych pivniciach pivo rovnakým spôsobom ako legendárny Josef Groll, ktorý v roku 1842 uvaril prvé zlaté, iskrivo priezračné a spodne kvasené pivo na svete. Dnes ho poznáme pod názvom Pilsner Urquell. Toto pivo sa stále varí podľa nezmenenej receptúry, ukrytej v kovovej skrinke vodnej veže Plzeňského Prazdroja,“ hovorí starší obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka.

SkryťVypnúť reklamu

Pilsner Urquell je preto viac ako len pivo – je to legenda, nositeľ pravého bohatstva. Spája v sebe to pravé bohatstvo unikátnych surovín a majstrovstva pivných sládkov. Aj preto je značkou ľudí, ktorí sú schopní rozpoznať a vážiť si veci so skutočnou hodnotou.

Čo predstavuje pravé bohatstvo v živote Petra Pišťanka?

„Ako prakticky nemajetný človek, ktorý sa po celý život živí výhradne vlastnou prácou, nemám inú možnosť, len tvrdiť, že skutočné bohatstvo v živote je to, čo sa nedá kúpiť.

Čosi, čo človek buď má, alebo nemá.

Takže budem banálny: Skutočným bohatstvom je pre mňa moja až neskutočne veľkorysá a tolerantná manželka, žena do pohody i do nepohody. Ďalej moji priatelia, ktorí so mnou trávia svoj čas rovnako radi, ako ja ten svoj s nimi. Nemám ich veľa, vlastne by som ich vedel zrátať na prstoch dvoch rúk, ale robia môj život krajším a zmysluplnejším a skromne dúfam, že aj ja robím to isté pre nich. A do tretice moje železné zdravie, čo v mojom veku už nebýva samozrejmosť. Nič z toho som si nekúpil (ani by nebolo kde) a predsa mám – a bez ničoho z toho by som si nevedel predstaviť svoj ďalší život.“

SkryťVypnúť reklamu

www.pilsner-urquell.sk

pistaneknew.jpg

Peter Pišťanek, spisovateľ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 389
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 787
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 602
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 779
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 603
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 416
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 718
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 528
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu