SME

„Prísne strážené tajomstvo alchýmie piva“

Po tisícročia bolo varenie piva záležitosťou poľnohospodárstva. V stredoveku sa však z pivovarníctva stalo rozkvitajúce odvetvie priemyslu.

Tajomstvo alchýmie piva strážili mnísi. Zásoby vody boli často kontaminované, a preto pivo, ktoré sa vyrábalo z prevarenej vody a vďaka svojmu obsahu malo baktériostatické účinky, bolo považované za oveľa bezpečnejšie než voda. Navyše obsahovalo vitamíny a kvasnice, ktoré potláčali množenie baktérií. V rodinách sa pilo bežne počas dňa.

Hlavnou oblasťou výroby piva sa stala stredná Európa, špeciálne Čechy, ktoré možno považovať za celosvetové centrum varenia piva. S rastúcou popularitou piva narastala aj potreba zdokonaľovať sa v remeslách. S jeho výrobou boli totiž v minulosti úzko späté viaceré z nich.

SkryťVypnúť reklamu

historynew.jpg

Remeselníci rovnakej či príbuznej profesie sa zväčša združovali v cechoch. Ich príslušníci museli vystupovať ako slušní mešťania so zodpovedajúcimi znalosťami v odbore. Veľmi dôležitá bola ich morálna bezúhonnosť. Ak ju stratili, zväčša prišli aj o samotné členstvo. Debnári a sudári vyrábali drevené nádoby z malých dosiek, obopnutých kovovými pásmi – obručami. Kováč za tepla tvaroval železo do požadovanej podoby kladivom na nákove. „Šrotýři“ alebo „šlotýři“, či „skladčí“ sa v starej češtine nazývali robotníci, ktorí vozili slad a drevo k varniam. Rozvážali aj víno a pivo, váľali sudy a spúšťali ich do pivníc (šrotovali). „Spilka“ (kvasiareň) je pivnica, v ktorej prebieha hlavné kvasenie v pivovaroch. Prácu v „spilke“ zabezpečovali spílečníci, ktorí strážili pivo pri kvasení, mali na starosti prečerpávanie čerstvo skvaseného piva z kadí do sudov a následne čistili sudy a kade. Ľad potrebný na ochladzovanie mladého piva získavali tzv. ľadári vysekávaním zo zamrznutých rybníkov. Vďaka furmanom pivo často prekonávalo značné vzdialenosti od miesta výroby. Ak furman prišiel do hostinca v čase veľkého sviatku, ďalej už v ceste nepokračoval, stal sa krčmárovým hosťom a neplatil ani groš. Priestory v meštianskych domoch, kde sa podávali nápoje, sa nazývali šenky. Keď v šenkoch ešte neexistovali výčapné zariadenia, pivo sa nalievalo zo sudov v pivniciach a potom sa nosilo do miestnosti.

SkryťVypnúť reklamu

Remeselné dedičstvo v pivovarníctve pretrváva dodnes.

bednarinew.jpg

„Vzorky každodenného stáčania piva degustujú plzenskí odborníci denne. Pivo zrejúce v moderných nerezových tankoch porovnávajú s mokom dozrievajúcim v pôvodných dubových sudoch. Plzeňský Prazdroj je jedným z posledných miest v Európe, kde sa pivovarskí debnári starajú o staré sudy a vyrábajú aj nové. Aj vďaka tomu plzenskí sládkovia dodnes pripravujú v ležiackych pivniciach pivo rovnakým spôsobom ako legendárny Josef Groll, ktorý v roku 1842 uvaril prvé zlaté, iskrivo priezračné a spodne kvasené pivo na svete. Dnes ho poznáme pod názvom Pilsner Urquell. Toto pivo sa stále varí podľa nezmenenej receptúry, ukrytej v kovovej skrinke vodnej veže Plzeňského Prazdroja,“ hovorí starší obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka.

SkryťVypnúť reklamu

Pilsner Urquell je preto viac ako len pivo – je to legenda, nositeľ pravého bohatstva. Spája v sebe to pravé bohatstvo unikátnych surovín a majstrovstva pivných sládkov. Aj preto je značkou ľudí, ktorí sú schopní rozpoznať a vážiť si veci so skutočnou hodnotou.

Čo predstavuje pravé bohatstvo v živote Petra Pišťanka?

„Ako prakticky nemajetný človek, ktorý sa po celý život živí výhradne vlastnou prácou, nemám inú možnosť, len tvrdiť, že skutočné bohatstvo v živote je to, čo sa nedá kúpiť.

Čosi, čo človek buď má, alebo nemá.

Takže budem banálny: Skutočným bohatstvom je pre mňa moja až neskutočne veľkorysá a tolerantná manželka, žena do pohody i do nepohody. Ďalej moji priatelia, ktorí so mnou trávia svoj čas rovnako radi, ako ja ten svoj s nimi. Nemám ich veľa, vlastne by som ich vedel zrátať na prstoch dvoch rúk, ale robia môj život krajším a zmysluplnejším a skromne dúfam, že aj ja robím to isté pre nich. A do tretice moje železné zdravie, čo v mojom veku už nebýva samozrejmosť. Nič z toho som si nekúpil (ani by nebolo kde) a predsa mám – a bez ničoho z toho by som si nevedel predstaviť svoj ďalší život.“

SkryťVypnúť reklamu

www.pilsner-urquell.sk

pistaneknew.jpg

Peter Pišťanek, spisovateľ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Jahody dováža výrobca džemov z Moldavska, šípky z Nemecka
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  6. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Apolka horí!
  5. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  6. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  7. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  8. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 885
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 7 821
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 4 737
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 092
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 989
  6. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 3 577
  7. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali? 2 687
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 391
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Filip Svetlošák: Nechajte sa zavrieť do truhly alebo poďte hľadať bratislavské neóny
  2. Samuel Ivančák: Ako je to medzi nebom a zemou? Bratislavské publikum zažilo premiéru novej piesne Petra Lipu
  3. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  4. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (13. - 19.6.1925)
  5. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  6. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  7. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  8. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 21 376
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 15 354
  3. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 584
  4. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 9 417
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 9 011
  6. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 5 799
  7. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 5 024
  8. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody 4 639
  1. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  3. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  4. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  5. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  6. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  7. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
SkryťZatvoriť reklamu