FÓRUM

Stále ležíme...

Literárium / Ján Buzássy

Literárium / Ján Buzássy

Už je to dávnejšie, ale myslím na to často. Navštívil ma priateľ z mladosti, s ktorým sme drali školské lavice. Bol inteligentný a dobrý matematik, matematike zostal verný celú kariéru. Ale teraz zašiel za mnou. To, čo bolo v škole kedysi slovná hra alebo kuriozity logiky, stalo sa zase mojím povolaním. On teraz chcel, aby som mu vysvetlil, čo je to báseň a ako sa to robí. „Už som si dal vysvetliť maliarstvo.“ Určite som ho sklamal. Čosi som mu povedal, ale to, ako vzniká z ničoho niečo, je mi stále tajomstvom. Nedávno som písal báseň, len tak, keď človeku prichádzajú na um verše, niektoré napíše, iné nechá odplynúť. Niektoré súvisia s témou básne, niektoré vzniknú ako mimochodom. Tak sa mi objavil v texte verš: „Stále ležíme v starom režime.“ S okolím nesúvisel. Ako keď stále hovoríme hlúposti, a zrazu povieme pravdu. Súvisí to s podvedomím alebo so súčasnou hospodárskou a politickou situáciou. Oboje je možné. Pocit bezmocného hnevu, ktorý sme mávali v časoch reálneho socializmu, je tu zase. Politický povrch spoločnosti je možno odlišný, ale duch, ktorý tu vládne, odlišný nie je. To, čo bolo propagovaným materializmom, je teraz praktické hmotárstvo. Kakaja raznica? Rozdiel? Ťažko povedať z hlavy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vrátim sa k literatúre. Vlastne nie je veľký rozdiel medzi písaním a čítaním. Literárny kritik Bohuš Kováč vo svoje eseji Čítanie ako experiment so šťastím sa dotýka toho, čo vzniká pri tvorivom čítaní textu. Zaoberá sa tu čítaním mladých, čo je teraz ešte väčší problém ako v roku 2000, keď esej vznikla. Čítanie je ponorenie sa do oceánu bytia nie kvôli utopeniu, ale kvôli vynoreniu sa, ako píše Bohuš Kováč. Mladému človeku sa vynorí jeho nové Ja, a to jeho staré je akýmsi „roztápajúcim sa pieskom“. Čítanie je tvorivý proces, keď čitateľ domýšľa a interpretuje text. Ako keď pri písaní priskakujú slová a vety. Naučme našich mladých spoluobyvateľov sveta inteligentne a tvorivo čítať dobré texty, budú z nich napokon ľudia múdrejší ako knihy, ktoré čítali. Čítanie je najlepším nácvikom tvorivosti a aktívnej inteligencie. Budeme ju potrebovať na záchranu sveta, ktorý sa sám ponára. Inak budeme stále ležať v tom, o čom si myslíme, že sme dávno prekonali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  2. Virtuálne sídlo v Bratislave
  3. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  4. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  6. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  7. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  8. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 624
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 499
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 753
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 286
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 602
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 697
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 331
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 532
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 969

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kde sa vzala treska, vyprážaný syr a omáčka uho

Ako vznikli ikonické pokrmy socializmu.

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Roman Jančiga - Fórum

Kým sme boli pred sto rokmi

Rómovia nám najlepšie ukazujú našu minulosť v Uhorsku.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

Neprehliadnite tiež

O knihách

Andy Weir: Chcem len, aby sa ľudia bavili

Nerobím politiku. V mojom písaní nie je žiadne moralizovanie alebo posolstvo.