Divadelná kritika neumrie, ale treba si dať námahu

Mladi sa bez problémov zapoja svojím pohľadom do divadelnej diskusie, no ich kritike treba dať aj kvalitnú príležitosť.

Kým si nesadnete so skúsenými odborníkmi na divadlo za jeden stôl a nepodiskutujete s nimi o tom, čo ste práve videli a prežili v hľadisku, nezistíte, aké je to obohacujúce. Platí to, či už ste teatrológ, novinár, divadelný tvorca či obyčajný divák. No je to stále skôr vzácnosť.

Nie je novinkou, že slovenská divadelná kritika bije na poplach. To sa opäť ukázalo aj na tohtoročnom 9. ročníku festivalu Dotyky a spojenia, ktorý sa v nedeľu skončil v Martine. Predstavili sa na ňom divadlá zo všetkých kútov Slovenska vo výdatnom hlavnom i sprievodnom programe, ktorý trval každý deň od rána až do hlbokých nočných hodín. Týždňový maratón predstavení rôznorodých inscenácií z kamennej i nezávislej produkcie umožnilo rozbehnúť konštruktívnu kritickú platformu. Jej najvýraznejšou osobnosťou bol profesor Vladimír Štefko, ktorý denne viedol diskusie o jednotlivých inscenáciách a podnecoval k stále hlbším úvahám o divadelnej kvalite.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci miestnosť pre kritickú platformu nepraskala vo švíkoch, je potešujúce, že sa v nej čoraz viac objavovali mladí ľudia ako diváci alebo budúci kritici, a bez problémov sa dokázali zapojiť svojím pohľadom. Skúsených teatrológov sa tentoraz veľa nezišlo, ani novinárov. Pomenej bolo aj tvorcov, ktorí by boli na diskusiu o svojich dielach medzi sebou zvedaví. Niekedy sú verdikty tvrdé, ale nie je úžasné, keď sa o tom čo najvýstižnejšie hovorí?

Deficit v tomto smere pociťujú inscenácie pre deti a divadelné rozprávky. Na festivale boli pomerne bohato zastúpené, ale mimo hlavného programu. Viaceré z nich sú výborné a ich odborná reflexia je, nech to znie akokoľvek akademicky, rovnako dôležitá. Zaslúžia si svoju porotu, najlepšie viacčlennú, a čas na živú diskusiu priamo na mieste. Dúfajme, že organizátorom sa takýto krok v budúcnosti podarí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 242
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 941
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 456
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 213
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 691
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 803
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 919
  9. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 6 156
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 949