SME
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Kde sa varí najviac? Zadarmo na internete

Svetový šéfkuchár Jamie Oliver sa presunul na YouTube a pomáha začínajúcim internetovým hviezdam nakrúcať videá o varení.

Britský kuchár Jamie Oliver.Britský kuchár Jamie Oliver. (Zdroj: SITA/AP)

„Vitajte u mňa v Londýne. Toto sú priestory, kde varím, ochutnávam, tvorím knihy a podobné veci. A toto,“ rozhadzuje rukami Jamie Oliver. „Toto je moja prvá stanica, z ktorej budem vysielať naživo kuchárske šou.“

Začiatkom roka si populárny britský šéfkuchár založil svoj vlastný kanál, nazval ho vtipne FoodTube na YouTube a pripojil sa tak k ďalším šesťsto kanálom zameraným na zdravie a varenie. Správne tušil, že mladí ľudia viac ako televíziu sledujú videá uložené na YouTube a že budúcnosť kuchárskych šou je v interakcii s divákom a hlavne v zázračnom slovíčku „zadarmo“.

YouTube ponúka tisíce kanálov – predstavte si pod tým niečo ako množstvo malých súkromných televíznych staníc, rozdelených do rôznych kategórií. V kategórii Šport ich je dvesto, rovnako v kategóriách Správy a politika, Automobilový priemysel či Komédia. V kategórii Ako na to a Urob si sám takmer 1200 a v kategórii Veda a vzdelávanie dokonca 2600. Mnohé z nich majú ambíciu uverejňovať svoje relácie a živé šou v pravidelných vysielacích časoch a fungovať na spôsob klasickej televízie.

Ocenili jeho FoodTube

„Pýtajte sa ma priamo počas varenia v živej šou, píšte otázky, príďte na nakrúcanie. Všetko je zadarmo!“ vyzýva Oliver svojich fanúšikov. Ako odmena za námahu mu stačí, ak kliknete na ikonku odber. Počet odberateľov a počet prezretí je totiž meradlom úspechu na YouTube.

Nie každá celebrita je však ochotná prezentovať sa na internete alebo ponúkať svoje umenie takmer zadarmo, finančný prínos z reklamných bannerov je pre ne zanedbateľný. Jamie Oliver okrem vlastných receptov dáva priestor aj iným kuchárskym hviezdam. Propaguje ich cez ich vlastné relácie alebo si ich pozýva do svojich živých šou. Prvú takú odvysielal 21. januára a v súčasnosti patrí jeho FoodTube medzi najrýchlejšie rastúce a rozvíjajúce sa platformy na YouTube.

„Odľahlo mi, keď som sa dozvedel, že FoodTube za necelý rok existencie považujete za najlepší zo všetkých. Stále sa veľa učíme, počúvame divákov a zisťujeme, čo funguje a zlepšujeme to. Je to prestížne ocenenie, takže som veľmi pyšný,“ povedal v júli počas prijímania ceny Broadcast Digital Awards za Najlepší nový pôvodný kanál.

Pošli Jamiemu svoj recept

Jamie Oliver nie je jediný šéfkuchár na YouTube. Jeho britský kolega Gordon Ramsay má niekoľko vlastných kanálov už od roku 2006, pochváliť sa môže takmer dvestotisíc odberateľmi a celkovo tridsiatimi miliónmi prezretí.

Jamie Oliver sa však do svojej internetovej prezentácie vrhol s takým nadšením a láskou k internetovému divákovi, že ho určite čoskoro predbehne. Zatiaľ má „len“ dvadsať miliónov prezretí, ale počet jeho odberateľov sa blíži k štyristotisíc.

V lete prišiel s nápadom hľadať a vytvárať nové youtubové kuchárske hviezdy. Vyhlásil súťaž Jamie’s Search For A FoodTube Star a ktokoľvek, z ktoréhokoľvek kúta sveta mu mohol poslať štvorminútové kuchárske video. Ešte predtým nakrútil niekoľko inštruktážnych návodov s radami, ako takú prezentáciu nakrútiť.

V týchto dňoch by už malo byť známe meno výhercu. Vyberala ho odborná porota s prihliadnutím na zdvihnuté palce (počet lajkov) od divákov. Získa profesionálne vybavenie na nakrúcanie videí, k dispozícii zadarmo horúcu telefonickú linku, kde sa môže obrátiť s prosbou o pomoc na špičkových režisérov, kameramanov a kuchárskych expertov. A FoodTube sa postará o propagáciu jeho kanálu a pomôže mu vybudovať si publikum. Ak ste vyhrali u Jamieho Olivera, o budúcnosť máte postarané.

gordon-ramsay-v-singapure_r9986_res.jpeg
Britský šéfkuchár Gordon Ramsay. FOTO: SITA/AP

Bez televízie to nejde

Na to, aby zo šéfkuchára vznikla celebrita, nemôže len variť vzadu v kuchyni, hoc by bolo jeho jedlo na svetovej úrovni. Ak to, samozrejme, nie je reštaurácia obľúbená Georgeom Clooneym alebo Karlom Lagerfeldom.

Na Slovensku si ich postupne vytvárame pomocou televíznych šou. Cez drsnú reláciu Áno, šéfe! sme spoznali českého Zdenka Polreicha, jeho slovenského nástupcu šéfkuchára Jara Žideka a v týchto dňoch sa nám cez intenzívnu reklamnú kampaň istého obchodného reťazca vrývajú do pamäti mená českého kuchára Romana Paulusa a slovenského Marcela Ihnačáka. Ten mimochodom zbieral cenné skúsenosti práve v kuchyni Jamieho Olivera.

„Môžem zodpovedne povedať, že u neho som patril medzi najlepších. Jamie bol super šéf. Kuchár mal uňho voľnosť pri varení aj servírovaní. Mohol som popustiť uzdu fantázii a to ma bavilo. Za tri mesiace som sa stal jedným z troch zástupcov šéfkuchára,“ povedal Ihnačák v nedávnom rozhovore pre denník Nový Čas pre ženy.

Keď herci píšu

Niekedy je to naopak. Stačí, že ste známa osobnosť a úspech vašej kuchárskej knihy je zaručený.

Herečka Zdena Studenková napísala svoju prvú knihu Recepty so štipkou hereckého korenia v roku 2004, druhú, kde do názvu pridala slovíčko nové, o dva roky neskôr. Práca s písmenkami sa jej zapáčila, v roku 2011 vydala rozprávkovú knihu o zvieratkách Moji miláčikovia.

Rada píše aj speváčka Marcela Laiferová, vyšla jej kniha Z mojej kuchyne, neskôr Žiť svoj sen a Kľúč ku šťastiu.

Na obrazovke Slovenskej televízie už dlho varí herečka Kamila Magálová, recepty zhrnula do troch kníh nesúcich názov televíznej relácie Tajomstvo mojej kuchyne.

Moderátora Andreja Bičana si diváci obľúbili hlavne vďaka reláciám Varí vám to, spolu vydal štyri kuchárske knihy: Andrej Bičan varí s Vincenzom, s Andreou, potom s Tomášom a Imrem.

Vášnivým kulinárom je aj moderátor Martin Pyco Rausch, ale na rozdiel od svojich kolegov vyštudoval hotelovú akadémiu, je dlhoročným vegetariánom a jeho kniha Moje recepty obsahuje len bezmäsité jedlá.

Moderátorka Emma Tekelyová je overenou autorkou ženskej literatúry, kuchársku knihu zatiaľ vydala len jednu, spolu so svojou dcérou Emou napiekli Sladkosti, od ktorých sa nepriberá.

Najlepšou kuchárkou medzi speváčkami je podľa Magdy Pavelekovej repeťáčka Gizka Oňová. Dámy sa spolu pustili do písania, Oňová pripravila recepty, Paveleková vtipné príhody a vznikli knihy: Jedna papá, druhá varí, pritom jedna druhú baví a Papáme s prominentmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 188
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 533
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 275
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 820
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 646
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 100
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 622
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 334
  9. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 278
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 2 216
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Národnej rady Boris Kollár počas príhovoru

Policajti si idú filmové triky.


22. sep
Slovenský vedec Pavol Čekan zo spoločnosti MultiplexDX.

Vystúpi na Európskej noci výskumníkov.


20 h
Nataša Holinová

Slovenské opatrenia proti šíreniu nákazlivej choroby sú na hranie.


5 h

Blogy SME

  1. Zuzana Pavlisová: Putovanie dejinami Spiša
  2. Roman Kebísek: Avantgardista Malevič a suprematické porcelánové súpravy z 20. rokov 20. storočia
  3. Peter Remeň: Múzeum slovenskej dediny
  4. Tomáš Čejka: Ikonická fotografia "Američanka v Taliansku" má 70 rokov
  5. Alexander Hričko: Slovenské národné hnutie v 80. a 90. rokoch 19. storočia
  6. Rudolf Schütz: Erotika a horror po taliansky (1. časť) - Alla ricerca del piacere (1972)
  7. Samuel Ivančák: Cirkus leto (rozhovor s Pavlom Hammelom)
  8. Roman Kebísek: Čo o Jurajovi Jánošíkovi hovoril žalobca, čo obhajca a aký bol rozsudok
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 721
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 265
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 941
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 071
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 597
  6. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 4 560
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 754
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 560
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu