SME
Piatok, 19. apríl , 2019

Čo čítame: Labyrint revue

Aj krásna literatúra sa chce vyjadriť k jedlu.

Zakladateľ pražského Labyrintu Joachim Dvořák sa neraz vyjadril (a znova a znova to prekvapilo so zreteľom na kvalitu, atraktívnosť a úspešnosť ním vydávaných kníh), že vlajkovou loďou jeho vydavateľstva je raz do roka vychádzajúca Labyrint revue. Ide vždy o tematicky zamerané dvojčíslo s akcentom na modernú svetovú literatúru, teoretické texty a súčasné výtvarné umenie.

Téma novej Labyrint revue 33-34 je v porovnaní s predošlými, akými boli napríklad príťažlivosť dekadencie, kult práce, nebezpečné vzťahy či umenie zabúdať, možno trochu nečakaná - jedlo.

„Dietetika už nestačí, teraz nastal čas na objavenie a rozvíjanie novej individuálnej etiky jedla.“ Aj táto veta z editoriálu naznačuje, že tu nepôjde o velebenie hrdinov nového typu, kuchárskych celebrít, ktoré momentálne úspešne obsadzujú mediálny priestor.

Slovo na vyše dvesto stranách dostali spisovatelia, filozofi, esejisti. „Keď prijmeme názor, že naše právo zjesť zviera je väčšie než právo toho zvieraťa na život bez utrpenia, tak nás to korumpuje,“ píše americký prozaik Jonathan Safran Foe, kým francúzsky štrukturalista Roland Barthes sa okrem iného zamýšľa nad otázkou, prečo máme vnímať sexuálnu zvrátenosť v čiernom zlovestnom štýle, kým gastronomická zvrátenosť so sebou nesie vždy akési roztomilé priznanie, ktoré neprekračuje hranice bontónu. Proste, slovami klasika - jedlo, ako ho nepoznáte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 25 555
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 088
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 499
  4. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 715
  5. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 6 213
  6. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 6 133
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 200
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 040
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 759
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 251