Cibulák po novom

Klasický porcelánový servis s tradičným vzorom prešiel pred pár rokmi redizajnom. Výsledok stojí za to.

Katarína Hubová - šéfka Slovenského centra dizajnu.(Zdroj: SME – GABRIEL KUCHTA)

Obľúbeným dielom Kataríny Hubovej je porcelánový servis s tradičným vzorom, no v celkom novej podobe od dizajnéra Jiřího Pelcla.

Kto by ho nepoznal. Cibuľový vzor na porceláne sa u nás používa už asi stopäťdesiat rokov a hoci mu už dnes málokto povie inak než cibulák, fakt je, že pôvodný dekor, ktorý sem prišiel z Číny či z Japonska, nemal ako hlavný motív cibuľu, ale granátové jablko.

Katarína Hubová, šéfka Slovenského centra dizajnu dokonca vraví, že v literatúre sa spomína i broskyňa. Nech je to však akokoľvek, v našom regióne je to cibulák a dnes ho vo svete vyrábajú len štyri porcelánky. Jedna z nich v českom Dubí sa však rozhodla, že túto klasiku vynoví. Prizvala na spoluprácu známeho českého dizajnéra Jiřího Pelcla a výsledkom je krásny servis Bohemia Cobalt.

„Samu ma prekvapilo, že som v uvažovaní o obľúbenom dieleskončila pri tomto servise – je to totiž na prvý pohľad čosi banálne, každodenné, veľmi jednoduché, funkčné, ba veľmi nenápadné. Uvedomila som si však, že dizajn, to nie je len o tom, že ktosi navrhne farebne či tvarovo nesmierne výrazný solitér, ktorý človeku vyrazí dych. Dizajn je aj o navrhovaní obyčajných vecí pre každodenný život. Tento servis síce pôsobí jednoducho, no je za ním neuveriteľné množstvo uvažovania,skúseností a práce,“ hovorí Hubová.

oblubene_dielo_r5212_res.jpg

Šálka je vždy len šálka

Dielo, ktoré mám rada
Jiří Pelcl: Bohemia Cobalt
  • vyrába Český porcelán v Dubí od roku 2005

V tvorbe Jiřího Pelcla by sme určite našli i výraznejšie diela, no tento porcelán je príťažlivý aj preto, lebo vychádza z veľmi silne zakorenenej a zažitej tradície. „Práca dizajnéra nie je ľahká, najmä keď sa púšťa do redizajnu niečoho, čo je notoricky známe, alebo keď sa snaží nadviazať na tradíciu a posunúť ju do súčasnej podoby,“ hovorí Katarína Hubová.

„Tu sa pritom stretlo hneď niekoľko problémov, ktoré musel Pelcl vyriešiť – na jednej strane mal obmedzenia súvisiace s úžitkovou funkciou riadu. Tanier je vždy iba tanier a šálka je len šálka. Ich tvar je približne rovnaký a funguje už tisícročia. Nájsť medzeru, v ktorej môže dizajnér prísť s niečím novým, no stále rovnako funkčným, je veľmi náročné,“ hovorí.

Okrem toho musí vziať do úvahy ešte aj to, že nenavrhuje produkt pre jedného ani pre desiatich, ale pre tisíce ľudí, a mal by byť preto ekonomicky dostupný aj ľahko sériovo vyrábateľný. Keď sa to takto dá všetko dohromady, naozaj to nie je ľahká úloha.

Dizajnér Jiří Pelcl si s tým však poradil. Využil základnú škálu oválnych a kruhových foriem, no dotvoril ich zaujímavými detailmi. „Pod kávovú či pod čajovú šálku dal zdvojený tanierik, nie ako samoúčelný vtip, ale funkčné ozvláštnenie, ktoré slúži na odloženie lyžičky či vrecúška s čajom. Okrem tanierika však zdvojil aj uško. Zdvojenie je jednotiacim tvarovým momentom, ktorý dodáva celému servisu dynamiku. Je síce jemným, no priam sochárskym doplnkom.“

oblubene_dielo2_r9171_res.jpg

Vystrihnúť a nalepiť

To sme však stále „iba“ pri tvaroch. O čosi náročnejšie bolo uvažovanie o tom, ako novým spôsobom využiť cibuľový ornament a ako to navyše urobiť tak, aby tvar a vzor spolu ladili.

„Predpokladám, že to trvalo hodiny, dni a týždne, kým Pelcl prišiel na to, že ten ornament je taký zažitý, že sa zmeniťskrátka nedá, že je možné ho len posunúť do inej roviny,“ hovorí Katarína Hubová. Využil pri tom postup, ktorým sa vzor na porcelán dostáva vo výrobe.

Táto technológia sa volá kobalt – modrá farba sa nanáša na formy so vzorom a tie sa tlačia na papier. Ten sa následne dáva na biely porcelán a ďalej spracúva. Pelcl na to išiel s nožničkami – vzal papierový vzor a rozstrihal ho. Na jednotlivých častiach servisu potom použil iba postrihané kúsky originálneho dekoru.

„Keď servis celý rozložíte na stôl, vidíte, že niekde je dekor iba veľmi jemný a inokedy výrazný. Pelcl využil kontrasty a výsledok je priam čarovný, veľmi vzdušný a na prvý pohľad aj krásne jednoduchý. Ba taký jednoduchý, že nad jeho riešením postrihať vzor by zrejme ktosi povedal, že takto by to predsa sám vymyslel. V tom je však to čaro dizajnu – k tomu, aby čosi vyzeralo takto jednoducho, je väčšinou potrebných množstvoskúseností, hodiny práce a zložitých rozhodnutí,“ hovorí Hubová.

Dodáva, že aj preto má rada dizajn. „Vždy je za ním komplexné riešenie rôznorodých problémov, no keď ich dizajnér zvládne, výsledok nemôže byť zlý. Zároveň tu však platí čosi, čo je príznačné aj pre iné oblasti umenia. Nie vždy je dizajn iba o talente, ale aj o akejsi intuícii. Je veľa talentovaných ľudí, ale len niektorí to dokážu posunúť až na vrchol.“

Najčítanejšie na SME Kultúra


Inzercia - Tlačové správy


  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 380
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 171
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 984
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 113
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 208
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 191
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 117
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 065
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 956
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 839

Téma: Dielo, ktoré mám rád


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Anna Kendrick: Som rada, že som nemala záložný plán

Americká herečka sa v detstve často cítila inou a neviditeľnou. Dojem, že niekam nepatrí, má i dnes.

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný sólista opery SND Pavol Mauréry

Na doskách slovenskej prvej opernej scény ako sólista 21 rokov - od roku 1978 až do roku 1999.

Horehronské spevy majú zápis v UNESCO. Čo pre to muselo Slovensko urobiť?

Vo svetovom kultúrnom dedičstve nemáme veľa zápisov. Na vine môže byť zložitý proces schválenia.