SME
Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Cibulák po novom

Klasický porcelánový servis s tradičným vzorom prešiel pred pár rokmi redizajnom. Výsledok stojí za to.

Katarína Hubová - šéfka Slovenského centra dizajnu.Katarína Hubová - šéfka Slovenského centra dizajnu.(Zdroj: SME – GABRIEL KUCHTA)

Obľúbeným dielom Kataríny Hubovej je porcelánový servis s tradičným vzorom, no v celkom novej podobe od dizajnéra Jiřího Pelcla.

Kto by ho nepoznal. Cibuľový vzor na porceláne sa u nás používa už asi stopäťdesiat rokov a hoci mu už dnes málokto povie inak než cibulák, fakt je, že pôvodný dekor, ktorý sem prišiel z Číny či z Japonska, nemal ako hlavný motív cibuľu, ale granátové jablko.

Katarína Hubová, šéfka Slovenského centra dizajnu dokonca vraví, že v literatúre sa spomína i broskyňa. Nech je to však akokoľvek, v našom regióne je to cibulák a dnes ho vo svete vyrábajú len štyri porcelánky. Jedna z nich v českom Dubí sa však rozhodla, že túto klasiku vynoví. Prizvala na spoluprácu známeho českého dizajnéra Jiřího Pelcla a výsledkom je krásny servis Bohemia Cobalt.

„Samu ma prekvapilo, že som v uvažovaní o obľúbenom dieleskončila pri tomto servise – je to totiž na prvý pohľad čosi banálne, každodenné, veľmi jednoduché, funkčné, ba veľmi nenápadné. Uvedomila som si však, že dizajn, to nie je len o tom, že ktosi navrhne farebne či tvarovo nesmierne výrazný solitér, ktorý človeku vyrazí dych. Dizajn je aj o navrhovaní obyčajných vecí pre každodenný život. Tento servis síce pôsobí jednoducho, no je za ním neuveriteľné množstvo uvažovania,skúseností a práce,“ hovorí Hubová.

oblubene_dielo_r5212_res.jpg

Šálka je vždy len šálka

Dielo, ktoré mám rada
Jiří Pelcl: Bohemia Cobalt
  • vyrába Český porcelán v Dubí od roku 2005

V tvorbe Jiřího Pelcla by sme určite našli i výraznejšie diela, no tento porcelán je príťažlivý aj preto, lebo vychádza z veľmi silne zakorenenej a zažitej tradície. „Práca dizajnéra nie je ľahká, najmä keď sa púšťa do redizajnu niečoho, čo je notoricky známe, alebo keď sa snaží nadviazať na tradíciu a posunúť ju do súčasnej podoby,“ hovorí Katarína Hubová.

„Tu sa pritom stretlo hneď niekoľko problémov, ktoré musel Pelcl vyriešiť – na jednej strane mal obmedzenia súvisiace s úžitkovou funkciou riadu. Tanier je vždy iba tanier a šálka je len šálka. Ich tvar je približne rovnaký a funguje už tisícročia. Nájsť medzeru, v ktorej môže dizajnér prísť s niečím novým, no stále rovnako funkčným, je veľmi náročné,“ hovorí.

Okrem toho musí vziať do úvahy ešte aj to, že nenavrhuje produkt pre jedného ani pre desiatich, ale pre tisíce ľudí, a mal by byť preto ekonomicky dostupný aj ľahko sériovo vyrábateľný. Keď sa to takto dá všetko dohromady, naozaj to nie je ľahká úloha.

Dizajnér Jiří Pelcl si s tým však poradil. Využil základnú škálu oválnych a kruhových foriem, no dotvoril ich zaujímavými detailmi. „Pod kávovú či pod čajovú šálku dal zdvojený tanierik, nie ako samoúčelný vtip, ale funkčné ozvláštnenie, ktoré slúži na odloženie lyžičky či vrecúška s čajom. Okrem tanierika však zdvojil aj uško. Zdvojenie je jednotiacim tvarovým momentom, ktorý dodáva celému servisu dynamiku. Je síce jemným, no priam sochárskym doplnkom.“

oblubene_dielo2_r9171_res.jpg

Vystrihnúť a nalepiť

To sme však stále „iba“ pri tvaroch. O čosi náročnejšie bolo uvažovanie o tom, ako novým spôsobom využiť cibuľový ornament a ako to navyše urobiť tak, aby tvar a vzor spolu ladili.

„Predpokladám, že to trvalo hodiny, dni a týždne, kým Pelcl prišiel na to, že ten ornament je taký zažitý, že sa zmeniťskrátka nedá, že je možné ho len posunúť do inej roviny,“ hovorí Katarína Hubová. Využil pri tom postup, ktorým sa vzor na porcelán dostáva vo výrobe.

Táto technológia sa volá kobalt – modrá farba sa nanáša na formy so vzorom a tie sa tlačia na papier. Ten sa následne dáva na biely porcelán a ďalej spracúva. Pelcl na to išiel s nožničkami – vzal papierový vzor a rozstrihal ho. Na jednotlivých častiach servisu potom použil iba postrihané kúsky originálneho dekoru.

„Keď servis celý rozložíte na stôl, vidíte, že niekde je dekor iba veľmi jemný a inokedy výrazný. Pelcl využil kontrasty a výsledok je priam čarovný, veľmi vzdušný a na prvý pohľad aj krásne jednoduchý. Ba taký jednoduchý, že nad jeho riešením postrihať vzor by zrejme ktosi povedal, že takto by to predsa sám vymyslel. V tom je však to čaro dizajnu – k tomu, aby čosi vyzeralo takto jednoducho, je väčšinou potrebných množstvoskúseností, hodiny práce a zložitých rozhodnutí,“ hovorí Hubová.

Dodáva, že aj preto má rada dizajn. „Vždy je za ním komplexné riešenie rôznorodých problémov, no keď ich dizajnér zvládne, výsledok nemôže byť zlý. Zároveň tu však platí čosi, čo je príznačné aj pre iné oblasti umenia. Nie vždy je dizajn iba o talente, ale aj o akejsi intuícii. Je veľa talentovaných ľudí, ale len niektorí to dokážu posunúť až na vrchol.“

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  4. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  8. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  4. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  5. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  6. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  7. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  10. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  1. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 13 066
  2. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 416
  3. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 9 545
  4. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 7 567
  5. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 733
  6. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek 5 490
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 224
  8. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 013
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 815
  10. Vyjadrením bohatstva nie sú peniaze, ale múdrosť 4 326

Téma: Dielo, ktoré mám rád


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalý šéfredaktor Plus 7 dní naklonený Smeru mal byť Kočnerov človek

Kočner sa v Threme o Čeredejevovi vyjadroval ako o koňovi Petra Tótha.

Marian Kočner na súde.
INTERAKTÍVNY WEB 1989

Mrznúce prsty, rodičia sa boja. Padajú komunisti

Denník SME spustil výnimočný interaktívny web 1989: Cesta k slobode.

Dobré ráno

Dobré ráno: Ženy talianskej mafie. Smrť im hrozí aj za neveru

Vincenza Rando v rámci organizácie Libera pomáha talianskym ženám.

Podcast Dobré Ráno
Stĺpček Petra Schutza

Kočner je len obyčajný mentálne zaostalejší hochštapler tretej triedy

Potvrdzujú to únikové vlny z Threemy.

Peter Schutz.