Na pôste je najlepšie, že sa skončí

Dnes sa podľa katolíckeho poriadku končí veľký pôst. Ako sa dá vydržať? Nebol to detox smutného alkoholika, hovorí manželka o svojom mužovi, ktorý ho dodržuje už šesť rokov.

Michel Piccoli vo Veľkej žranici ako jeden z hrdinov apokalyptickej vízie konca prežratého ľudstva.(Zdroj: Foto: Outnow.ch)

Nebol to pôst smutného alkoholika, hovorí manželka o svojom mužovi, ktorý sa už šiesty rok pred Veľkou Nocou štyridsať dní postí.

„Predstav si, Braňo je v takej dobrej nálade! Chodí dokonca plávať. Keby to tak bolo celý rok, tak som šťastná,“ hovorí mi kamarátka Slávka v telefóne. Je matkou dvoch milých chlapcov a manželkou chlapa so sklonmi k hedonizmu. Rád filozofuje o tom, čo a koho vyznáva, pritom občas aj počúva, čo majú radi iní a hlavne, veľmi rád varí s veľkou fantáziou tých, čo to vedia. Nedá pri tom dopustiť ani na staré dobré tunajšie kuchynské tradície a vie si výdatne pochutiť aj na jedle, ktoré „sa varí z ničoho“. Je pohostinný a najväčšiu radosť mu robí, keď to, čo navarí, chutí iným. A keďže ho zaujímajú aj otázky viery, nejako sa pred pár rokmi dopracoval k myšlienke, že v živote má zmysel aj odopierať si.

a-quiet-week-in-the-house-c2a9-jan-svank.jpg
Surrealistický Jan Švankmajer a jeho Tichý týždeň v dome.

Nový čas klobás

V poslednom čase som sa so Slávkou v spoločnosti našich mužov veľmi nestretávala. Obe sme zasekané v práci, ale hlavne, prišla jar a naši muži opäť nepijú a nejedia mäso. Vtedy im je lepšie, keď po večeroch nenavštevujú žiadne pohostinské zariadenia, čo znamená, že sa na obľúbenom mieste jednoducho nestretnú, nevidia, neprovokujú a neoddávajú sa dlhým dišputám spojeným s pitím alkoholu, ktoré bežne nazývajú „musíme ísť večer vymýšľať do baru, máme toho veľa“.

Ešte začiatkom marca vo veľkom štýle usporiadali v Trenčíne zabíjačku. Priniesli odtiaľ riadne fláky krkovice, haldy klobás, krvavničky, tlačenku, slaninu i piksľu bravčovej masti. V kalendári však o pár dní zahrozila Škaredá streda. A tak všetky vyúdené a obarové dobroty pekne-krásne putovali v oboch domácnostiach do mrazničky. Nastal čas dlhého pôstu. Tí dvaja by si mohli zvoliť aj celkom inú podobu detoxu, ale akosi im sadol práve ten tradičný cirkevný, keď pre nič iné, tak pre rituál odopierania. Trvá dlhých štyridsať dní a dokonca pre nich, ako si povedali, ešte o šesť viac. Postia sa totiž aj po nedeliach, keď je mäso podľa rímskokatolíckeho pôstneho poriadku v malej miere dovolené. Práve dnes, na Bielu sobotu, by teda mohol nastať nový čas klobás. Ale čo ak nie?

Na jeho strane

Braňo začal s predveľkonočnými pôstmi asi pred šiestimi rokmi a cítil sa v tom vtedy celkom sám. Manželke sa myšlienka už vtedy zapáčila, mohla si byť istá, že jeho zdraviu to len prospeje. Prežiť to s ním prvý raz však bolo ťažšie, než očakávala. „S pribúdajúcimi pôstmi je to oveľa lepšie. Mám pocit, že to sám už ani nevníma, celé to berie ľahšie. Chcem ho poprosiť, aby v tom vydržal aj dlhšie, lebo je to fakt super. Ale obávam sa, že dnes príde zmena,“ konštatuje. V každom prípade si je istá, že nešlo o pôst smutného alkoholika. V rodine zladili režim takto: manželke patrila kuchyňa cez víkendy, Braňo zase varil cez týždeň. Jedno menu mäsové, hlavne pre deti, druhé zeleninové či cestovinové. A Slávka, tá veľká milovníčka steakov, sa od radosti, že manžel pôst tak nekonfliktne zvláda, viackrát pridala „na jeho stranu“. Nevie si vynachváliť jeho vynikajúcu hubovú polievku nakyslo, pstruha s jablkami, špagety s artičokami či hustú toskánsku polievku s kapustou a fazuľou.

fotolia_8735684_subscription_l_r9054_res_res.jpg
Šunka, vajcia, majonéza. Dnes sa to môže začať.
Foto: Fotolia

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3PBK na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C3PBK na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 728
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 158
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 194
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 520
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 854
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 545
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 756
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 542
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 313
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 850

Téma: Kulinária a recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Víkend

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

Oľga Babčenková o všetkom vedela vopred.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pre Trumpa je svetová politika len hra

Putin sa opäť priznal, že Krym bola hra Kremľa.

Neprehliadnite tiež

O knihách

Dajú sa priblížiť dejiny školákom?

Dejepis je súčasť ulíc, domov, krajiny, kultúry. Minulosť nezmeníme, ale lepšie spoznať ju môžeme