SME

Chutný žáner: varenie na obrazovke

Hoci legendárny kuchár bez čapice je len jeden, pôvodné slovenské relácie o varení majú tiež svoju nápaditosť. V ponuke viacerých televíznych staníc nájdeme počas leta okrem premiérových častí kulinárskych šou aj reprízy.

Šéfkuchár Jaroslav Žídek v úspešnom kuchárskom bedekri Nebíčko v papuľke.Šéfkuchár Jaroslav Žídek v úspešnom kuchárskom bedekri Nebíčko v papuľke. (Zdroj: RTVS)

Recept je pomerne jednoduchý. Do relácie sa obsadí jeden či dvaja moderátori, najlepšie mediálne známe osobnosti, prípadne aspoň ostrieľaný michelinovský kuchár. V televíznom štúdiu sa vytvorí dizajnová kuchyňa s modernými spotrebičmi a pomôckami, alebo sa bude variť výjazdovo v autentických domácnostiach a reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zacieli sa na vybraný okruh divákov a potom sa už len čaká, či im takto naformátovaný, viac alebo menej výživne pripravený televízny pokrm bude chutiť. Bez ohľadu na to, či sme zarytí domajedi, ktorí si ešte aj do práce so sebou berú vlastný naškatuľkovaný obed, alebo patríme k tým, čo sa narodili s pomyselným reštauračným génom a chutí nám zásadne viac to, čo navaria druhí, zväčša sa na chute z obrazoviek chytíme.

SkryťVypnúť reklamu

Relácie o varení a pečení sú posledné roky fenoménom, ktorý nás baví.

Tradície v modernej verzii

Začiatkom roka začala verejnoprávna televízia vysielať šou pripravenú vo vlastnej réžii pod názvom Slovensko chutí. Recepty putujú na obrazovku zo všetkých kútov Slovenska a čím sú tradičnejšie, tým lepšie. Pretože cieľom tejto novodobej slovenskej televíznej kuchárky je divákom ukázať, že aj naše klasické suroviny a jedlá môžu dostať príťažlivý nový šat.

Vo svižnej polhodinovke stihne dvojica moderátorov priamo v domácnosti gazdinky odsledovať prípravu jedla, následne nakúpiť potrebné suroviny a v miestnej reštaurácii uvariť jeho odľahčenejšiu a zdravšiu verziu. Ide teda o akúsi cuisine nouvelle – modernú kuchyňu po slovensky.

Regionálne tradície pritom ostávajú zachované, akurát sa s menšími zásahmi premenia do zdravšej a diétnejšej podoby. Žiadne hutné a sýte omáčky, zápražky, ťažké tuky.

SkryťVypnúť reklamu

slovensko_chuti--1-_r8529_res.jpg
Silvia Pilková a Michal Šiška mapujú a inovujú tradičné recepty v relácii Slovensko chutí.

Silvia Pilková, autorka kníh Dunajské recepty a Poklady slovenskej kuchyne, a Michal Šiška, kedysi kuchár v reštaurácii Jamieho Olivera, dnes šéfkuchár vo vlastnej, nás presviedčajú, že to ide aj bez nich. Hoci vizuálne nepatrí šou k tým, pri ktorých dostanete neovládateľnú chuť okamžite si recept vyskúšať a nebudete pri obrazovke ani slintať ako bernardín, plusom je rozhodne priama zaangažovanosť ženušiek a takmer dokumentárny pohľad do autentických slovenských domácností.

A tiež príbeh predstavovaného jedla. Mínusom je nesúrodosť dvojice moderátorov, ktorá miestami v ich komunikácii pôsobí viac než rozpačito, ba priam rušivo. Chvályhodný zámer sa však vcelku darí napĺňať a divák mnohé nápady na úpravu jedál iste ocení a niektoré sa možno skutočne aj uchytia v lokálnych reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu

Pastva pre oči

Z celkom inej taktiky ťaží jojkársky 15-minútový kuchár. V štýlovo zariadenej modernej kuchyni je moderátor a šéfkuchár v jednej osobe Gabriel Kocák po celý čas relácie sám. Výdatne pri varení komunikuje na kameru a udržuje očný kontakt s divákom, aby ho udržal nalepeného na obrazovke.

Sľubuje úspech na tanieri za štvrťhodinku a tiež zasvätí do trikov a vychytávok, ktoré pri varení šetria čas a lopotu za sporákom premenia na zábavu. Popri receptoch typu „dubákový orgazmus“ by si mali diváci osvojiť aj kulinárske techniky, ktoré z varenia robia relax a pôžitok.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G3T4X na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  2. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  4. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  5. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  6. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  8. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  1. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  2. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  3. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  4. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  5. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  8. Vzducholoď aj koncert Kaliho? Takto Kaufland oslavuje narodeniny
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 12 911
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 8 392
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 8 203
  4. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 3 734
  5. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 3 426
  6. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 2 849
  7. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 2 769
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 2 608
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (13. - 19.6.1925)
  2. Eva Gallova: Vyšetrovanie podozrivej smrti slávneho maliara Raffaela Santi a druhý raz bol slávnostne pochovaný
  3. Daniel Bíro: Komiksy manga sú v súčasnosti tále populárne a obľúbené. Vedeli ste, že majú charakteristický štýl kresby a čítania?
  4. Melita Gwerková: Keď sa múza stane slávnejšou ako jej obdivovateľ
  5. Zuza Fialová: Viac konzumu - viac nešťastia. Súmrak modernity v dvoch zásadných knihách.
  6. Katarína Mikolášová: Banja Luka je dnes živým centrom kultúry a turistiky
  7. Adriana Boysová: Volajme ho Sam. Vypočutý Bohom.
  8. Martin Šuraba: Harry Potter: Čarodejnícky almanach
  1. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 42 948
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 33 748
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 16 186
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha napísal status o tom, aký je rozdiel medzi nami (slniečkarmi) a jeho fan clubom. 7 156
  5. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje 6 884
  6. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 741
  7. Martin Ondráš: Hrobár slovenského vidieka 6 738
  8. Ján Šeďo: Myslel som si, že v Tatrách konečne parkujeme za rozumné ceny... 6 340
  1. Pavel Macko: Prelomia Rusi obranu alebo ustúpia ultimátu?
  2. INESS: Koľko ušetrí telemedicína?
  3. Marcel Rebro: Pellegriniho sestra: Colombova žena slovenskej politiky
  4. Pavel Macko: Nemecká vs. ruská ekonomika: Fakty proti mýtom, ktoré šíri Fico
  5. Pavel Macko: Prečo rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom nikam nevedú?
  6. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  7. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  8. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
SkryťZatvoriť reklamu