SME
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Chutný žáner: varenie na obrazovke

Hoci legendárny kuchár bez čapice je len jeden, pôvodné slovenské relácie o varení majú tiež svoju nápaditosť. V ponuke viacerých televíznych staníc nájdeme počas leta okrem premiérových častí kulinárskych šou aj reprízy.

Šéfkuchár Jaroslav Žídek v úspešnom kuchárskom bedekri Nebíčko v papuľke.Šéfkuchár Jaroslav Žídek v úspešnom kuchárskom bedekri Nebíčko v papuľke.(Zdroj: RTVS)

Recept je pomerne jednoduchý. Do relácie sa obsadí jeden či dvaja moderátori, najlepšie mediálne známe osobnosti, prípadne aspoň ostrieľaný michelinovský kuchár. V televíznom štúdiu sa vytvorí dizajnová kuchyňa s modernými spotrebičmi a pomôckami, alebo sa bude variť výjazdovo v autentických domácnostiach a reštauráciách.

Zacieli sa na vybraný okruh divákov a potom sa už len čaká, či im takto naformátovaný, viac alebo menej výživne pripravený televízny pokrm bude chutiť. Bez ohľadu na to, či sme zarytí domajedi, ktorí si ešte aj do práce so sebou berú vlastný naškatuľkovaný obed, alebo patríme k tým, čo sa narodili s pomyselným reštauračným génom a chutí nám zásadne viac to, čo navaria druhí, zväčša sa na chute z obrazoviek chytíme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Relácie o varení a pečení sú posledné roky fenoménom, ktorý nás baví.

Tradície v modernej verzii

Začiatkom roka začala verejnoprávna televízia vysielať šou pripravenú vo vlastnej réžii pod názvom Slovensko chutí. Recepty putujú na obrazovku zo všetkých kútov Slovenska a čím sú tradičnejšie, tým lepšie. Pretože cieľom tejto novodobej slovenskej televíznej kuchárky je divákom ukázať, že aj naše klasické suroviny a jedlá môžu dostať príťažlivý nový šat.

Vo svižnej polhodinovke stihne dvojica moderátorov priamo v domácnosti gazdinky odsledovať prípravu jedla, následne nakúpiť potrebné suroviny a v miestnej reštaurácii uvariť jeho odľahčenejšiu a zdravšiu verziu. Ide teda o akúsi cuisine nouvelle – modernú kuchyňu po slovensky.

Regionálne tradície pritom ostávajú zachované, akurát sa s menšími zásahmi premenia do zdravšej a diétnejšej podoby. Žiadne hutné a sýte omáčky, zápražky, ťažké tuky.

slovensko_chuti--1-_r8529_res.jpg
Silvia Pilková a Michal Šiška mapujú a inovujú tradičné recepty v relácii Slovensko chutí.

Silvia Pilková, autorka kníh Dunajské recepty a Poklady slovenskej kuchyne, a Michal Šiška, kedysi kuchár v reštaurácii Jamieho Olivera, dnes šéfkuchár vo vlastnej, nás presviedčajú, že to ide aj bez nich. Hoci vizuálne nepatrí šou k tým, pri ktorých dostanete neovládateľnú chuť okamžite si recept vyskúšať a nebudete pri obrazovke ani slintať ako bernardín, plusom je rozhodne priama zaangažovanosť ženušiek a takmer dokumentárny pohľad do autentických slovenských domácností.

A tiež príbeh predstavovaného jedla. Mínusom je nesúrodosť dvojice moderátorov, ktorá miestami v ich komunikácii pôsobí viac než rozpačito, ba priam rušivo. Chvályhodný zámer sa však vcelku darí napĺňať a divák mnohé nápady na úpravu jedál iste ocení a niektoré sa možno skutočne aj uchytia v lokálnych reštauráciách.

Pastva pre oči

Z celkom inej taktiky ťaží jojkársky 15-minútový kuchár. V štýlovo zariadenej modernej kuchyni je moderátor a šéfkuchár v jednej osobe Gabriel Kocák po celý čas relácie sám. Výdatne pri varení komunikuje na kameru a udržuje očný kontakt s divákom, aby ho udržal nalepeného na obrazovke.

Sľubuje úspech na tanieri za štvrťhodinku a tiež zasvätí do trikov a vychytávok, ktoré pri varení šetria čas a lopotu za sporákom premenia na zábavu. Popri receptoch typu „dubákový orgazmus“ by si mali diváci osvojiť aj kulinárske techniky, ktoré z varenia robia relax a pôžitok.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3T4X na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3T4X na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 656
  2. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 8 801
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 649
  4. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 6 928
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 368
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 614
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 358
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 196
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 925
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 888

Téma: TV Oko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde sme len na začiatku

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Českí dokumentaristi Vít Klusák a Barbora Chalupová.