SME
Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Chutný žáner: varenie na obrazovke

Hoci legendárny kuchár bez čapice je len jeden, pôvodné slovenské relácie o varení majú tiež svoju nápaditosť. V ponuke viacerých televíznych staníc nájdeme počas leta okrem premiérových častí kulinárskych šou aj reprízy.

Šéfkuchár Jaroslav Žídek v úspešnom kuchárskom bedekri Nebíčko v papuľke.Šéfkuchár Jaroslav Žídek v úspešnom kuchárskom bedekri Nebíčko v papuľke. (Zdroj: RTVS)

Recept je pomerne jednoduchý. Do relácie sa obsadí jeden či dvaja moderátori, najlepšie mediálne známe osobnosti, prípadne aspoň ostrieľaný michelinovský kuchár. V televíznom štúdiu sa vytvorí dizajnová kuchyňa s modernými spotrebičmi a pomôckami, alebo sa bude variť výjazdovo v autentických domácnostiach a reštauráciách.

Zacieli sa na vybraný okruh divákov a potom sa už len čaká, či im takto naformátovaný, viac alebo menej výživne pripravený televízny pokrm bude chutiť. Bez ohľadu na to, či sme zarytí domajedi, ktorí si ešte aj do práce so sebou berú vlastný naškatuľkovaný obed, alebo patríme k tým, čo sa narodili s pomyselným reštauračným génom a chutí nám zásadne viac to, čo navaria druhí, zväčša sa na chute z obrazoviek chytíme.

SkryťVypnúť reklamu

Relácie o varení a pečení sú posledné roky fenoménom, ktorý nás baví.

Tradície v modernej verzii

Začiatkom roka začala verejnoprávna televízia vysielať šou pripravenú vo vlastnej réžii pod názvom Slovensko chutí. Recepty putujú na obrazovku zo všetkých kútov Slovenska a čím sú tradičnejšie, tým lepšie. Pretože cieľom tejto novodobej slovenskej televíznej kuchárky je divákom ukázať, že aj naše klasické suroviny a jedlá môžu dostať príťažlivý nový šat.

Vo svižnej polhodinovke stihne dvojica moderátorov priamo v domácnosti gazdinky odsledovať prípravu jedla, následne nakúpiť potrebné suroviny a v miestnej reštaurácii uvariť jeho odľahčenejšiu a zdravšiu verziu. Ide teda o akúsi cuisine nouvelle – modernú kuchyňu po slovensky.

Regionálne tradície pritom ostávajú zachované, akurát sa s menšími zásahmi premenia do zdravšej a diétnejšej podoby. Žiadne hutné a sýte omáčky, zápražky, ťažké tuky.

SkryťVypnúť reklamu

slovensko_chuti--1-_r8529_res.jpg
Silvia Pilková a Michal Šiška mapujú a inovujú tradičné recepty v relácii Slovensko chutí.

Silvia Pilková, autorka kníh Dunajské recepty a Poklady slovenskej kuchyne, a Michal Šiška, kedysi kuchár v reštaurácii Jamieho Olivera, dnes šéfkuchár vo vlastnej, nás presviedčajú, že to ide aj bez nich. Hoci vizuálne nepatrí šou k tým, pri ktorých dostanete neovládateľnú chuť okamžite si recept vyskúšať a nebudete pri obrazovke ani slintať ako bernardín, plusom je rozhodne priama zaangažovanosť ženušiek a takmer dokumentárny pohľad do autentických slovenských domácností.

A tiež príbeh predstavovaného jedla. Mínusom je nesúrodosť dvojice moderátorov, ktorá miestami v ich komunikácii pôsobí viac než rozpačito, ba priam rušivo. Chvályhodný zámer sa však vcelku darí napĺňať a divák mnohé nápady na úpravu jedál iste ocení a niektoré sa možno skutočne aj uchytia v lokálnych reštauráciách.

SkryťVypnúť reklamu

Pastva pre oči

Z celkom inej taktiky ťaží jojkársky 15-minútový kuchár. V štýlovo zariadenej modernej kuchyni je moderátor a šéfkuchár v jednej osobe Gabriel Kocák po celý čas relácie sám. Výdatne pri varení komunikuje na kameru a udržuje očný kontakt s divákom, aby ho udržal nalepeného na obrazovke.

Sľubuje úspech na tanieri za štvrťhodinku a tiež zasvätí do trikov a vychytávok, ktoré pri varení šetria čas a lopotu za sporákom premenia na zábavu. Popri receptoch typu „dubákový orgazmus“ by si mali diváci osvojiť aj kulinárske techniky, ktoré z varenia robia relax a pôžitok.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3T4X na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3T4X na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  5. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  2. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  6. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  7. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  8. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  9. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  10. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 375
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 261
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 934
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 775
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 603
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 226
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 225
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 057
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 2 777
  10. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 343
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Policajný prezident Peter Kovařík.

Otvorenú podporu policajný šéf vo výbore nemá.


4 h
Peter Gelle.

Olympijské hry sledujte minútu po minúte.


Sportnet 1 h