SME
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Zomrel český herec Jiří Krytinář, zahral si v Arabele či Troch orieškoch pre Popolušku

Krytinář stvárnil viac ako 70 filmových rolí, zahral si aj v rozprávkach Tri oriešky pre Popolušku alebo Arabela.

Jiří Krytinář.Jiří Krytinář.(Zdroj: TASR)

PRAHA. Český herec Jiří Krytinář zomrel v utorok dopoludnia vo veku 68 rokov. Pre server iDNES.cz to povedal majiteľ agentúry Arabela Production Jiří Rámeš, ktorý organizuje futbalové stretnutia známych osobností.

"Zomrel v utorok okolo desiatej hodiny dopoludnia. Je mi z toho smutno, boli sme kamaráti," uviedol Rámeš. S Krytinářom sa poznali vďaka futbalu, známy herec totiž zápasy často moderoval.

"Mal dlhodobé a vážne zdravotné problémy spojené s jeho výškou," povedal a dodal, že nevie, či jeho smrť s týmito zdravotnými problémami súvisí alebo nie.

Krytinář stvárnil viac ako 70 filmových rolí, zahral si aj v rozprávkach Tri oriešky pre Popolušku alebo Arabela alebo vo filme slovenského režiséra Juraja Jakubiska Nejasná správa o konci sveta.

Pôsobil v divadle Alhambra, v Divadle Karla Heřmánka, v Divadle Bez zábradlí a bol členom Hudobného divadla v Karlíne.

V roku 2006 vydal knihu spomienok na svojich hereckých kolegov s názvom Pozerám sa nahor. Neskôr založil vlastné zájazdové divadlo DJK.

Býval označovaný za najmenšieho českého herca, po prekonanej chorobe v ranom detstve sa jeho rast zastavil na 122 centimetroch.

Ochorenie mu komplikovalo život, musel preň napríklad podstúpiť výmenu kolenných kĺbov a početné rehabilitácie, napísal server iDNES.cz.

Výberová filmografia Jiřího Krytinářa

2008 - Bathory

2008 - Narnia: Princ Kaspian

2005 - Šílení

1999 - Kuře melancholik

1997 - Četnické humoresky (TV seriál)

1997 - Nejasná správa o konci sveta

1996 - Hospoda (TV seriál)

1993 - Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)

1991 - Princezna za dukát (TV film)

1990 - Největší z Pierotů (TV seriál)

1988 - Pražská 5

1987 - Anděl svádí ďábla

1987 - Mahulena, zlatá panna

1987 - Pravidlá kruhu

1986 - Panoptikum města pražského (TV seriál)

1985 - Čarovné dědictví

1984 - Amadeus

1984 - Fešák Hubert

1984 - Prodavač humoru

1983 - Lekár umierajúceho času (TV seriál)

1983 - O statočnom kováčovi

1983 - Traja veteráni

1982 - Tretí princ

1980 - Krakonoš a lyžníci

1979 - Arabela (TV seriál)

1973 - Tri oriešky pre Popolušku

1971 - Dívka na koštěti

1970 - Dovidenia v pekle, priatelia

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 656
  2. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 8 801
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 649
  4. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 6 928
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 368
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 614
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 358
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 196
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 925
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 888

Téma: Česká republika

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde sme len na začiatku

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Českí dokumentaristi Vít Klusák a Barbora Chalupová.