SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Zomrel český herec Jiří Krytinář, zahral si v Arabele či Troch orieškoch pre Popolušku

Krytinář stvárnil viac ako 70 filmových rolí, zahral si aj v rozprávkach Tri oriešky pre Popolušku alebo Arabela.

Jiří Krytinář.Jiří Krytinář. (Zdroj: TASR)

PRAHA. Český herec Jiří Krytinář zomrel v utorok dopoludnia vo veku 68 rokov. Pre server iDNES.cz to povedal majiteľ agentúry Arabela Production Jiří Rámeš, ktorý organizuje futbalové stretnutia známych osobností.

"Zomrel v utorok okolo desiatej hodiny dopoludnia. Je mi z toho smutno, boli sme kamaráti," uviedol Rámeš. S Krytinářom sa poznali vďaka futbalu, známy herec totiž zápasy často moderoval.

"Mal dlhodobé a vážne zdravotné problémy spojené s jeho výškou," povedal a dodal, že nevie, či jeho smrť s týmito zdravotnými problémami súvisí alebo nie.

Krytinář stvárnil viac ako 70 filmových rolí, zahral si aj v rozprávkach Tri oriešky pre Popolušku alebo Arabela alebo vo filme slovenského režiséra Juraja Jakubiska Nejasná správa o konci sveta.

Pôsobil v divadle Alhambra, v Divadle Karla Heřmánka, v Divadle Bez zábradlí a bol členom Hudobného divadla v Karlíne.

V roku 2006 vydal knihu spomienok na svojich hereckých kolegov s názvom Pozerám sa nahor. Neskôr založil vlastné zájazdové divadlo DJK.

Býval označovaný za najmenšieho českého herca, po prekonanej chorobe v ranom detstve sa jeho rast zastavil na 122 centimetroch.

Ochorenie mu komplikovalo život, musel preň napríklad podstúpiť výmenu kolenných kĺbov a početné rehabilitácie, napísal server iDNES.cz.

Výberová filmografia Jiřího Krytinářa

2008 - Bathory

2008 - Narnia: Princ Kaspian

2005 - Šílení

1999 - Kuře melancholik

1997 - Četnické humoresky (TV seriál)

1997 - Nejasná správa o konci sveta

1996 - Hospoda (TV seriál)

1993 - Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)

1991 - Princezna za dukát (TV film)

1990 - Největší z Pierotů (TV seriál)

1988 - Pražská 5

1987 - Anděl svádí ďábla

1987 - Mahulena, zlatá panna

1987 - Pravidlá kruhu

1986 - Panoptikum města pražského (TV seriál)

1985 - Čarovné dědictví

1984 - Amadeus

1984 - Fešák Hubert

1984 - Prodavač humoru

1983 - Lekár umierajúceho času (TV seriál)

1983 - O statočnom kováčovi

1983 - Traja veteráni

1982 - Tretí princ

1980 - Krakonoš a lyžníci

1979 - Arabela (TV seriál)

1973 - Tri oriešky pre Popolušku

1971 - Dívka na koštěti

1970 - Dovidenia v pekle, priatelia

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 784
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 889
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 537
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 647
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 487
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 499
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 256
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 145
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Česká republika

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Neprehliadnite tiež

Novú  Tolkienovu kknihu ilustruje Alan Lee, držiteľ Oscara za výpravu k filmu Pán prsteňov: Návrat kráľa.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.
Armie Hammer (vpravo) s kolegom Timothéem Chalametom, s ktorým hral vo filme Daj mi svoje meno.

Režisér oscarového filmu Parazit bude predsedať porote festivalu v Benátkach

Už 78. ročník festivalu sa má konať 1.-11. septembra 2021.

Juhokórejský režisér Pong Čun-ho.