SME
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Talianski producenti sú spokojní so slovenskou kuchyňou

Bratislava 27. mája (TASR) - Napriek spolupráci s hviezdnym talianskym režisérskym duom, bratmi Paolom a Vittoriom Tavianovcami, nemá talianska produkcia ...

Bratislava 27. mája (TASR) - Napriek spolupráci s hviezdnym talianskym režisérskym duom, bratmi Paolom a Vittoriom Tavianovcami, nemá talianska produkcia pri nakrúcaní filmu Luisa Sanfelice s Leatitiou Casta v titulnej úlohe na Slovensku špeciálne požiadavky na catering.

Niekoľko desiatok hladných krkov zo štábu a komparzu denne spotrebuje po 15 kilogramov mäsa a zemiakov, 13 až 15 kíl zeleniny a približne 6 kilogramov ryže. "Tú chcú do všetkého," usmieva sa šéfkuchár Ivan Danko, ktorému neprekáža, že musí vstávať ráno o štvrť na päť, pretože ho vraj práca baví. Pri príprave surovín mu asistuje niekoľko pomocníkov. Svoje kulinárske umenie, za ktoré získal i viacero ocenení, momentálne prispôsobuje "talianskym jazýčkom". "Používame typické korenie a bylinky," hovorí šéf cateringovej spoločnosti Marián Baňas. Denne na obed uvaria päť až šesť druhov jedál. Hydinové, bravčové, hovädzie, ryby, vegetariánske a múčnik. Okrem toho podávajú desiate a ľahké večery, väčšinou u Talianov veľmi obľúbené cestoviny. Počas nakrúcania je ľuďom z filmovačky k dispozícii káva, čaj a nealko nápoje. "Varíme tak 10-15 litrov kávy len pre štáb. Keď je tu dvesto komparzistov tak uvaríme aj sto litrov. Je to zadarmo, tak to využívajú," hovorí Baňas s úsmevom a dodáva, že približne pred dvoma týždňami, počas prvých horúcich dní, keď bolo v tieni 32 stupňov a na nakrúcaní bolo 220 ľudí z komparzu a 40 ľudí zo štábu vypili za deň zhruba 1 500 litrov minerálky.

Skryť Vypnúť reklamu

"Taliani nás oslovili sami, lebo nás už poznajú. Pred tromi rokmi sme im totiž zabezpečovali catering na film Vzkriesenie," hovorí spokojne Baňas, ktorý nedávno "kŕmil" aj český štáb v Zázrivej, kde Ondřej Trojan len pred niekoľkými dňami skončil nakrúcanie filmu Želary. "Taliani si najviac pýtajú hydinu a bezmäsité jedlá, najmä teraz, keď je teplo. Väčšinou sú so stravou spokojní, ale samozrejme, vyskytnú sa aj negatívne reakcie, pretože každému sa ulahodiť nedá. Robíme tu v provizórnych podmienkach doslova na kolene. Je to denno-denné zásobovanie, spracovanie surovín. Nemôžeme si z kapacitného hľadiska dovoliť nič predpripraviť, ako napríklad v hoteli, kde máme obrovské mraziace boxy," posťažoval sa.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  7. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  8. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 757
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 805
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 234
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 094
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 820
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 608
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 516
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 469
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 422
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 289
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kováčik je stále špeciálny prokurátor a má previerku

Funkcie sa vzdal listom až k 31. januáru

NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.
Dobré ráno

Dobré ráno: Odíde Sulík kvôli Matovičovi z koalície?

Čo sa deje vo vládnej koalícii.

Komentár Zuzany Kepplovej

A čo ak nie sme vo vojne

Čo robíme, keď sa vyloďujeme, zhadzujeme atómky a národne povstávame proti hnusobe?

Zuzana Kepplová.
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.