SME
Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Mali sme svetový unikát, predali sme ho za kocku cukru (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Výstavu som nevidela, už dávnejšie som počula, alebo čítala o nej, bolo to asi v čase keď ju autorka pripravovala. Len nerozumiem formuláciám v článku, ako súvisí zánik cukrovarníctva na Slovensku s nacionalizmom. Ja som si myslela, že ho postihol “klasický” osud vačšiny sprivatizovaných podnikov u nás. Za babku sprivatizovať, potom vytunelovať a zlikvidovať - to bol jeden spôsob privatizácie, alebo ten druhý - jednoducho zlikvidovať podnik ako konkurenciu. Ešte raz, neviem naozaj, ako to súvisí s nacionalizmom. Takmer všetky cukrovary - okrem Trnavy a najsevernejšieho v Trenčianskej Teplej, ležali v prevažne maďarsky hovoriacich oblastiach, na juhu a juhovýchode Slovenska, kde boli najpriaznivejšie podmienky na pestovanie cukrovej repy. Ale to určite nebol dôvod na zánik skoro celého odvetvia. Po vstupe krajiny do EU sa zaviedli kvóty na cukor, čo prioritne zdecimovalo výrobu u nás, nadbytok cukru na trhoch, trstinový cukor, ceny vs. náklady, no a v neposlednom rade aj nejaká tá módna vlna, čo znížila dopyt po repnom cukre - vraj je zdravší trstinový, ako repný cukor /to neviem, ale stačí, ak sa písalo o bielom jede/, potom alternatívy všeliakých sirupov - to boli asi hlavné príčiny zániku odvetvia.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Chodil som občas do cukrovaru v Trebišove.Robili skvelé sladkosti.Neviem či ešte funguje ale bola by to škoda keby nie.A pamätám si aj zemiakový cukor.Ale ten mi nechutil.Tiež neviem čo to má s nacionalizmom spoločné.Nie iba cukrovarníctvo na Slovensku skoro zaniklo.Množstvo fabrík skončilo najmä kvôli privatizácii ked do rúk dostali fabriky mafiáni, hochštapleri a amatéri.
 


Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Kultúra